Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Keskusteluja ja kohtaamisia Jyväskylässä 10.–13.8.

Keskusteluja ja kohtaamisia Jyväskylässä 10.–13.8.

Jyväskylän kaupunki isännöi valtakunnallisia kotiseutupäiviä 10.–13.8. Osana monipuolista tapahtumatarjontaan viikonlopun aikana nähdään mielenkiintoisia, ajankohtaisiin aiheisiin ja teemoihin pureutuvia keskustelutilaisuuksia sekä luentoja. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Kotiseutupäivien avausseminaarissa Jyväskylän yliopistolla (Seminaarinkatu 15) torstaina 10.8. klo 14–17 pureudutaan suomalaisen koulutuksen nykypäivään ja tulevaisuuteen. Jyväskylällä on ollut 1800-luvulta saakka merkittävä rooli suomalaisen koulutuksen kehittämisessä ja arvioinnissa. Seminaarissa keskustellaan perusasteen koulutuksesta ja pohditaan sen tulevaisuutta. Myös uudet PISA-tulokset valmistuvat. Mitä ne kertovat ja mihin niiden pohjalta tulisi ryhtyä? Mukana keskustelemassa ovat professorit Jouni Välijärvi ja Jari Ojala, opettajankoulutuslaitoksen entinen johtaja Tiina Silander ja nykyinen johtaja Matti Rautiainen, Suomen johtavan koulutusvientiyhtiön EduCluster Finlandin edustaja Elise Tarvainen sekä opiskelijoiden edustajana Riikka Rintala. Tilaisuuden juontaa André Noël Chaker.

Keskustelukammareja ja luentoja

Puheohjelma jatkuu läpi viikonlopun keskustelukammareissa ja avoimissa luentotilaisuuksissa. Torstaina ja perjantaina keskustellaan asiantuntijoiden johdolla esimerkiksi lähiruoasta ja sen merkityksestä, kierrätyksestä ja resurssiviisaudesta sekä kodin, kotiseudun ja kuulumisen kokemuksista. Alueelliseen kotiseututyöhön paneudutaan Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisanderin sekä Keski-Suomen maakuntajohtaja Tapani Mattilan johdolla. Saunakammarissa taas jaetaan kokemuksia saunomisesta sekä mietitään saunomisen tärkeintä ydintä. Yksityiskohtaiset tiedot keskustelu- ja saunakammareista löytyvät osoitteesta: www.jyvaskyla.fi/kotiseutupaivat/ohjelma

Arkkitehtuurin ystäviä hemmotellaan Alvar Aalto -museon johtaja Tommi Lindhin luennolla Alvar Aallon Jyväskylä. Jyväskylä oli Aallolle merkittävä kaupunki koko tämän elämän ajan; hän aloitti koulutiensä Jyväskylässä ja palasi kaupunkiin heti arkkitehdiksi valmistuttuaan. Luento perjantaina 11.8. klo 13 Jyväskylän yliopistolla.

Arkkitehtuurin parissa jatketaan myös Aalto-salilla (Kauppakatu 30), jossa yleisö pääsee keskustelemaan Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n puheenjohtaja Leena Rosin johdolla rakennettuun ympäristöön liittyvistä näkökulmista kotiseutujen pysyvyyden ja muutosten muovaajana: sielunmaisemista, tärkeistä paikoista urbaaneissa ja maaseutumaisissa ympäristöissä, rakennusperinnöstä, asiantuntijatyöstä ja osallistumisesta, kaavoituksesta, yhdistysten roolista, menetyksistä ja voitoista. Tilaisuus perjantaina 11.8. klo 15 alkaen.

Jyväskylän kaupunginkirjaston Kotoisa ja kammottava -kirjailijapaneelissa keskustellaan paikkojen tuttuudesta ja vieraudesta kirjallisuudessa. Keskustelemassa Jouni Tossavainen, Anne Hänninen ja Jaakko Luoma. Keskustelua johdattaa Penjami Lehto. Kirjailijapaneelin jälkeen professori Tarmo Kunnas kertoo keväällä ilmestyneestä kirjastaan Hyvää kotiseutua etsimässä. Eurooppalainen matkakirja. Tarmo Kunnas on toiminut Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden professorina sekä Suomen Ranskan- instituutin johtajana Pariisissa. Jyväskylän kaupunginkirjasto (Vapaudenkatu 39–41) lauantaina 12.8. klo 12.

Kotiseutupäivien koko ohjelma: www.jyvaskyla.fi/kotiseutupaivat

Lisätiedot:
Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö, marjo.tiainen-niemisto@jkl.fi, p. 040 736 4328
www.jyvaskyla.fi/kotiseutupaivat

Kotiseututyötä ja ennen kaikkea sen tekijöitä juhlistavat Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Jyväskylässä 10.–13.8.2017 teemalla Kotiseutu liikkeessä – on the move! Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän kaupunki, Suomen Kotiseutuliitto ja Jyväskylän yliopisto yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Tapahtuma on Jyväskylän kaupungin itsenäisyyden juhlavuoden päätapahtuma.

7.8.2017Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje