Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän karvaisimmille kesätyöntekijöille sanotaan heipat perjantaina 11.8.

Jyväskylän karvaisimmille kesätyöntekijöille sanotaan heipat perjantaina 11.8.

Kaupungin laidunalueilla ahertaneet kesälampaat palaavat pikapuoliin kotimaisemiinsa Petäjäveden Piesalan tilalle. Kotimatkakyyti saapuu aamupäivällä perjantaina 11.8.

Yhteensä 60 lammasta on laiduntanut kolmena eri laumana toukokuun puolivälistä alkaen Jyväskylän kaupungin omistamilla maa-alueilla Suuruspäässä, Pohjanlammella ja Samulinniemessä. Lampaiden kesä on sujunut leppoisissa merkeissä: syötävää on laidunalueilla piisannut ja villakin on pysynyt puhtaana, kiitos raikkaiden kesäsateiden.

Lampaiden kesäpestit saivat Jyväskylässä alkunsa vuonna 2004, kun kaupunki kokeili laidunnusta vesakoitumassa olevilla peltoalueilla. Laidunnusalueiden aluskasvillisuus pysyy siistinä, kun lampaat pistävät vuosikasvua pimentoon. Avoimessa maisemassa on elintilaa sellaisille kasveille ja eliöille, jotka eivät peitteisissä ja umpeenkasvaneissa pusikoissa viihdy.


Pitkäruohon vuokralaitumella vielä lampaita – ethän häiritse!

Kesälampaiden pääjoukon kotiuduttua laidunalueet eivät kuitenkaan jää vielä täysin lampaattomiksi. Pitkäruohossa on kesän ajan laiduntanut yksityisen lampurin omistama katras Jyväskylän kaupungilta vuokratulla maa-alueella. Näiden lampaiden oleskelu kaupunkialueella jatkuu pidemmälle syksyyn.

Lampuri toivoo, että Pitkäruohon laitumella olevat lampaat saavat jatkaa rauhassa oleskeluaan syksyyn asti ilman häirintää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koiria ei saa kuljettaa lammaslaitumen läheisyydessä ilman talutinta. Sanomattakin lienee selvää, että koiria ei missään tapauksessa tule päästää irtaimenaan laidunalueelle juoksentelemaan.


Lisätietoja: kaupunginpuutarhuri Vesa Lehtinen, p. 014 266 5146, vesa.lehtinen[at]jkl.fi

7.8.2017Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje