Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ideoita ja kipinää Jyväskylän Kehä Vihreälle

Ideoita ja kipinää Jyväskylän Kehä Vihreälle

Jyväskylän keskustaa ympäröivä Kehä Vihreä kehittyy askel askeleelta kohti uudenlaista keskuspuistoa. Kokonaisuus muodostuu useista jo olemassa olevista virkistys- ja kulttuuriympäristöistä sekä niitä yhdistävistä välialueista. Kehä Vihreä tarjoaa keskusta-alueen asukkaille jokapäiväisen ulkoilumahdollisuuden ja toimii myös kaupungin yleisenä virkistysalueena. Aluetta kehitetään vaiheittain ja tulevaisuudessa koko kymmenen kilometrin mittainen kehä on kierrettävissä pääasiassa viheralueita pitkin.

Työpajoista suuntaa kehittämiseen

Kevään aikana Jyväskylän kaupunki järjesti kolmen työpajan sarjan, joiden avulla haluttiin löytää alueen kehittämiseen uusia ideoita yhteistyössä. ”Koolla oli mielestäni oikein hyvä ja monipuolinen porukka, eri alojen asiantuntijoista alueen käyttäjiin ja yrittäjiin”, kuvaa maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski tyytyväisenä. ”Saimme loistavia ideoita mutta myös vahvistusta sellaisillekin ajatuksille, joita meillä jo oli Kehä Vihreästä.”

Työpajat olivat jaoteltu kolmeen eri teemaan, jossa ensimmäisen tavoitteena oli ideoida eri keinoja tukemaan Kehä Vihreän visiota elvyttävästä, aktiivisesta ja elämyksellisestä ympäristöstä. Toisen työpajan tarkoituksena oli jo ideoitujen keinojen avulla jatkaa Kehä Vihreän eri osa-alueiden kehittämistä. ”Toisin kuin ajattelimme, osallistujat halusivatkin tarkastella aluetta yksittäisen sektoreiden kehittämisen sijaan kokonaisuutta läpileikkaavien teemojen kautta ”, kertoo Vallinkoski, ”luontoteema nousi selkeästi tärkeäksi kantavaksi teemaksi. Sitä halutaan vahvistaa ja pitää esillä kaikkialla monin eri tavoin.” Myös Kehä Vihreän oma identiteetti ja tunnistettavuus koettiin tärkeäksi. Kehä Vihreän tarinaan ja sen eri ulottuvuuksiin tullaankin työpajoista saatujen ideoiden pohjalta panostamaan tulevina vuosina. Myös muita työpajoista saatuja ideoita tullaan hyödyntämään tulevissa Kehä Vihreän kehitysvaiheissa.

Kehä Vihreällä tapahtuu

Tällä hetkellä suunnittelussa on myös työpajoissa tarkastellun Eeronkadun viheryhteyden vahvistaminen. Aatoksenpuiston kunnostus on juuri alkanut ja Harjun Stadionin yhteyteen rakentuu paraikaa yleisöpiha. Kehä Vihreän uusista puistoista Sepänkeidas yhteisötaideteoksineen on valmistumaisillaan ja Tourujoen puisto jo valmistunut. Molemmissa puistoissa vietetään myös avajaisia: Sepänkeitaalla 21.8. klo 12:00 ja Tourujoella Valo Virtaa –tapahtuman yhteydessä 29.9. klo 19:00.

Kehä Vihreään on mahdollista tutustua elokuussa suosituilla asukaskävelyillä. Kahdella asukaskävelyllä kierretään Kehä Vihreä kahdessa osassa – ensimmäisellä 9.8. järjestettävällä kävelyllä Jyväsjärven puolelta ja toisella 23.8. kävelyllä Harjun kautta kiertäen. Kävelyt starttaavat Kinakujan sillalta Tourulasta klo 17:30 ja kummankin kävelyn pituus on noin viisi kilometriä. Kävelyllä kuljetaan kohtuullisen reipasta vauhtia ja reitit eivät ole kaikilta osin esteettömiä.

Kutsuva Kehä Vihreä –näyttely avautuu 31.10. Keski-Suomen luontomuseossa. Näyttelyssä voi tutustua Kehä Vihreään, sen eri osa-alueisiin ja tulevaisuuden visioihin. Näyttely luotsaa kävijän läpi Kehä Vihreän eri kehittämisvaiheiden, jo toteutetuista tällä hetkellä työn alla oleviin ja suunnitelmissa siintäviin toimiin. Kehä Vihreää tehdään yhdessä asukkaiden kanssa ja myös näyttelyssä on mahdollista osallistua keskuspuistomme kehittämiseen: näyttelyvierailijat ovat luomassa omalta osaltaan Kehä Vihreän tarinaa…

Lisätiedot:

- maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, mervi.vallinkoski@jkl.fi, p. 014 266 5060

- maisemasuunnittelija Mari Kiili, mari.kiili@jkl.fi, p. 014 266 5147

8.8.2017Ilona Hokkanen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje