Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Taiteilijaparin yhteisnäyttely Galleria Ratamossa

Taiteilijaparin yhteisnäyttely Galleria Ratamossa

Näyttely koostuu taiteilijapariskunta Kaisa Koljosen ja Marko Ikävalkon taidegrafiikasta ja piirroksista. Koljosella on esillä eri tekniikoin (ImageOn, etsaus ja akvatinta) toteutettuja teoksia, ja Marko Ikävalkolla kivilitografioita ja piirustuksia. Tekijät ovat valmistuneet Saimaan Amk:sta kuvataiteilijoiksi 2015, ja muuttaneet työskentelemään Jyväskylään syksyllä 2016.

Näyttelyn nimi Undercurrent viittaa alitajuntaan ja sen tuottamaan visuaaliseen kuvastoon. Taiteilijaparin teokset yhdistelevät surrealistisia ja abstrakteja elementtejä, ja ovat hyvin yksityiskohtaisia ja huolella ajan kanssa toteutettuja. Teokset kuvastavat ihmisen alitajunnan logiikkaa, ja sitä mitä voidaan luoda kun tietoinen mieli kommunikoi tämän logiikan kanssa. Teokset ovat syntyneet alitajunnan ohjailemina, ja tuovat sen maailmasta ajatuskokonaisuuksia, jotka eivät vielä ole saaneet muotoaan tiedostetussa. Alitajunnan sisällöt ilmenevät kokemuksina ja tuntemuksina, jotka on kuitenkin mahdollista visualisoida.

Koljosen teoksille ominaista on niissä toistuva pikkutarkka orgaanisen viivan käyttö. Teokset ammentavat visuaalisesti ihmisen anatomiasta, ja kytkevät oudolla tavalla yhteen ihmisen lihalliset ja psyykkiset ominaisuudet. Teokset käsittelevät ristiriitaa joka syntyy ihmisen lihallisuudesta ja siitä, että ihmisellä on tietoisuus ja psyyke. Lopputulos on kuin vanhasta surrealistisesta anatomian kirjasta, jossa on jotain hyvin outoa ja ihmisen tiedostamattomaan suoraan vetoavaa piilotettua sisältöä. Koljosen teossarjaa on kuvailtu arkkityyppiseksi, ja Koljonen pyrkiikin käsittelemään teoksissaan yleisellä tasolla ihmisyyttä ja sen kokemusta kaikessa ristiriitaisuudessaan. Oman tiedostamattoman kautta Koljonen tavoittelee kokemusta ihmiskunnan yhteisestä tiedostamattomasta sisällöstä. Koljosella on ollut teoksia esillä pääasiassa Etelä-Karjalan ja Keski-Suomen alueella, sekä Kanadassa että Yhdysvalloissa.


Kaisa Koljonen: Redemption, 2015, etsaus ja akvatinta, 30x37cm

Ikävalkon teoksissa sisäinen maailma näyttäytyy havaitun todellisuuden muodoissa. Piirustuksissa ja litografioissa on pääosassa viivan sijaan samettimaisen pehmeät sävyalueet sekä tiukat kontrastit. Vertauskuvalliset teokset ammentavat visuaalisesti varsinkin luonnosta sekä ihmisestä. Teoksissa vesimassat edustavat pääasiassa ihmisen toimintaa sekä ajattelua, niin yksilönä kuin massoina; vesi on läpinäkyvää tiettyyn syvyyteen asti ja virta vie helposti mennessään. Teoksissa on vahvasti surrealistinen tunnelma ja erilaisten rajausten sekä geometristen muotojen käyttö tuo niihin oman symboliikkansa. Ikävalkon litografioita ja piirustuksia on ollut esillä Etelä-Karjalan alueella, Ruotsissa, Ranskassa sekä Yhdysvalloissa.


Marko Ikävalko, Flux, 2013 kivilitografia, 40x50cm

Kaisa Koljonen & Marko Ikävalko: Undercurrent
24.8.–17.9.2017

Lisätietoja: Kaisa Koljonen, 045 691 2646, kaisak-@hotmail.com
www.kaisakoljonen.com

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä
avoinna ti-su klo 11-18, vapaa pääsy
ratamo(a)jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/ratamo

20.8.2017Anna-Leena Pesonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje