Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän ikääntyneiden päiväkeskuksia mukana Taidetuulahdus –kärkihankkeessa

Jyväskylän ikääntyneiden päiväkeskuksia mukana Taidetuulahdus –kärkihankkeessa

Jyväskylän kaupungin Taidetuulahdus -hankkeessa selvitetään miten kulttuuri- ja taidetoimintaa voidaan ankkuroida sosiaali- ja terveyspalveluihin kestävällä tavalla. Opetus – ja kulttuuriministeriö on valinnut kokeiluun mukaan neljä toimijaa neljänkymmenen hakijan joukosta. Mukana Jyväskylästä ovat ikääntyneiden päiväkeskukset Kortepohjassa ja Keltinmäessä. Taidetuulahduksen ensimmäinen vaihe toteutetaan elo–helmikuun aikana. Tavoitteena on juurruttaa hankkeen hyviä toimintamalleja tulevaisuudessa käytäntöön ympäri Suomea.

Jyväskylässä hankkeeseen on valittu työntekijöiksi yhteisötaiteilijat Hanna Veander ja Jari Siljamäki. Taiteilijat ovat osana päiväkeskusten työyhteisöä hankkeen ajan. Taidesisällöt on suunniteltu yhdessä henkilökunnan ja päiväkeskusasiakkaiden kanssa. Valitut taidemuodot päiväkeskuksissa ovat musiikki, mimiikka, green care ja kuvataide.
Green Carella tarkoitetaan luontoon tukeutuvien menetelmien ammatillista ja tavoitteellista hyödyntämistä hyvinvointipalvelujen tuottamisessa. Tässä hankkeessa nimenomaan taide ja luonto yhdistyvät.

-Tavoitteena on saada selville taiteen keinoja ikäihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen ja myös selvittää taiteilijan näkökulmasta päiväkeskusta työympäristönä, kertoo päiväkeskusten palveluesimies Eila Ahvenainen.

Hanketta viedään Jyväskylässä eteenpäin yhteistyössä kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

-Tähän kokeiluun mukaan pääseminen on samalla kiitos koko kaupungin pitkäjänteiselle työlle kulttuurisen vanhustyön saralla. Ajan hermolla täytyy kuitenkin olla. Asiakkaat ja heidän tarpeensa muuttuvat ajan myötä, toteaa kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Mari Aholainen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön TAIKA -kokeiluissa tutkitaan, miten sosiaali- ja terveysala voi hyötyä yhteistyöstä kulttuurialan kanssa ja havaita, miten taide edistää terveyttä ja hyvinvointia. Taidetuulahdus on osa ministeriön TAIKA-kokeiluja.

Lisätietoa: kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Mari Aholainen, p. 014 266 4040, palveluesimies Eila Ahvenainen, päiväkeskukset, 014 266 3687

23.8.2017Sanna Siniluhta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje