Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla keskustellaan naisten kaupungin vallasta 1900-luvun alun Jyväskylässä 5.9.

Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla keskustellaan naisten kaupungin vallasta 1900-luvun alun Jyväskylässä 5.9.

Tiistaina 5.9. kello 18.00 Jyväskylän kansalaisopiston ja sukupuolentutkijoiden Kantti-verkoston yleisöluennolla pohditaan naisten itsensä muodostamia kansalaisuuskäsityksiä ja sitä, millaisessa yhteiskunnallisessa kontekstissa naisten yhteiskunnallista toimijuutta on toteutettu. Luento pidetään kansalaisopiston luentosali 1:ssä (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs).

Suomen kansalaiset saivat vuonna 1906 perustuslain tapaisen lain, joka takasi vapaan lausunto-, kokoontumis- ja yhdistymisvapauden. Naisten kansalaisjärjestäytyminen sai Jyväskylässä mielenkiintoisia piirteitä, kun seminaarin ja muiden oppilaitosten naiset lähtivät toteuttamaan ammatillista kutsumustyötään järjestötoiminnassa, jota väritti vastakkainasettelu porvariston ja työläisnaisten välillä.

– Laki mahdollisti sen, että myös naiset saattoivat perustaa yhdistyksiä ja puolueosastoja, joiden kautta he kanavoivat äänensä ja osallisuutensa yhteiskunnassa. Muodollinen organisoituminen oli samaan aikaan loistava mahdollisuus ja myös keino yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja antoi eri ryhmille foorumin hahmottaa omaa ryhmäidentiteettiään, kertoo dosentti Marja Kokko.

1900-luvun alussa tätä mahdollisuutta osattiin käyttää erityisesti Jyväskylässä, jota kutsuttiin yhdistysten luvatuksi kaupungiksi. Onko muodollinen järjestäytyminen edelleen keino ryhmäidentiteetin muodostamiselle ja omien yhteiskunnallisten päämäärien edistämiseksi. Osaavatko naiset edelleen käyttää perustuslain suomaa oikeutta?

Naisten kaupungin valta 1900-luvun alun Jyväskylässä
5.9 ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Marja Kokko, FT, dosentti

Lisätietoja:
Marja Kokko, Jyväskylän yliopisto, marja.l.kokko[at]jyu.fi, p. 040 805 3780

www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto
www.facebook.com/JKLkansalaisopisto
www.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus/verkostot/kantti

1.9.2017Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje