Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Huikee fiilis! Keski-Suomen kahdeksasluokkalaiset valmiina testaamaan taidetta

Huikee fiilis! Keski-Suomen kahdeksasluokkalaiset valmiina testaamaan taidetta

Taidetestaajat-hanke vie kolmen vuoden aikana kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kokemaan ja arvioimaan taidetta eri kulttuurikohteisiin. Keski-Suomessa ensimmäiset testaajat lähtevät liikkeelle syyskuun aikana. Tarjolla on oopperaa, konsertteja, tanssia, teatteria ja museoita. Tavoitteena on avata nuorille ovet kulttuurielämyksiin, joihin heillä ei välttämättä ole aiemmin ollut mahdollisuutta osallistua.

Etkot, elämys ja jatkot

Jokainen Taidetestaukseen osallistuva kahdeksasluokkalainen saa mahdollisuuden vierailla kahdessa kulttuurikohteessa. Toinen suuntautuu omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle. Keski-Suomen aluekoordinaattori Hanna Brotkinin mukaan hanke on kuitenkin paljon enemmän kuin käynti teatterissa, museossa tai konsertissa.

- Taidelaitokset valittiin hankkeeseen erillisten suunnitelmien perusteella ja heitä velvoitettiin järjestämään nuorille myös ”etkot ja jatkot”. Ei siis riitä, että testaajat saapuvat katsomaan ennalta valmisteltua esitystä, vaan heille halutaan antaa myös valta ilmaista ajatuksiaan ja esittää kritiikkiä niin kuin he itse parhaaksi näkevät, Brotkin tiivistää.

Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Kukin taidelaitos on voinut itse suunnitella millaisen elämyksen haluaa nuorille tarjota. Esimerkiksi Brotkin nostaa Jyväskylä Sinfonian, jonka kokonaisuus on valtakunnallisesti uniikki.

- Sinfonian ideana on luoda konsertti, jonka eri osa-alueet esitettävästä teoksesta aina musiikin inspiroimiin maalauksiin ovat Taidetestaajien itsensä luomia. Valmis sävellystyö kuullaan Taidetestaajien DIY!-pääkonsertissa keväällä. Näin laajaa ja kokonaisvaltaista otetta ei muualla nähdä.

Kokemuksen jälkeen nuorilta kerätään kommentteja ja palautetta tarkoitusta varten kehitetyn selainpohjaisen arviointityökalun kautta. Lisäksi esimerkiksi Jyväskylän kaupunginteatteri järjestää heti näytöksen jälkeen työpajoja, jossa näyttelijät ja nuoret kohtaavat. Parhaimmillaan jälkityö rakentaa nuoren ajattelua ja näkemystä kokonaisvaltaisesti ja tuo tulevaisuuden kulttuuripalveluiden käyttäjien äänen kuuluviin.

Maailman suurin organisoitu taidekritiikki

Taidetestaajien rahoittajina toimivat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden, jotka maksavat sekä oppilaiden että opettajien matkat ja pääsyliput taide-elämyksiin. Matkat tehdään Keski-Suomessa bussilla, junalla tai lentäen. Kuljetusmuoto on valittu koulun sijainnin ja olosuhteiden mukaan.
Matkat on suunniteltu niin, ettei kenenkään matka-aika veny kohtuuttomaksi ja että myös kauempaa voidaan lähteä liikkeelle. Siksi esimerkiksi Pohjoisesta Keski-Suomesta lennetään ja Jyväskylän alueelta käytetään junaa tai bussia pääkaupunkiseudulle matkustettaessa. Haasteelliseksi matkojen koordinointi on osoittautunut kohteisiin, joiden kapasiteetti on suuri. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla samaan elämykseen osallistuu parhaimmillaan 1000 nuorta. Kuljetukset on jouduttu jakamaan ja aikatauluttamaan eri kuljetusmuotojen välillä ruuhkien välttämiseksi.

Jokaista 12 oppilasta kohden mukaan lähtee yksi aikuinen valvoja. Brotkinin mukaan oppilaiden lisäksi opettajat odottavat innolla hankkeen käynnistymistä.

- Taidetestaajat toteuttaa uudella tavalla ilmiöpohjaista opetussuunnitelmaa. Kulttuurin ja taiteen kokeminen on nuorelle merkittävä mahdollisuus oppia itsestään ja maailmasta.

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston historian suurin hanke, ja se toteutetaan yhteistyössä Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa. Keski-Suomessa hankkeen koordinointi tapahtuu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitan kautta ja taidekohteita on kolme: Jyväskylä Sinfonia, Jyväskylän kaupunginteatteri sekä kiertävä näyttämöteos Compañía Kaari & Roni Martinin KILL Carmen. Mukaan hankkeeseen ovat ilmoittautuneet lähes kaikki Keski-Suomen kahdeksasluokkalaiset.

Lisätiedot:
Hanna Brotkin, Keski-Suomen aluekoordinaattori, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta, p. 050 325 2904, hanna.brotkin@jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut/taidetestaajat
www.taidetestaajat.fi

www.facebook.com/taidetestaajat/?fref=ts
www.instagram.com/taidetestaajat/

11.9.2017Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje