Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Pukupäivässä ratkaisuja kansallispukupulmiin ja hulluttelua muovikasseilla lauantaina 23.9. Suomen käsityön museolla

Pukupäivässä ratkaisuja kansallispukupulmiin ja hulluttelua muovikasseilla lauantaina 23.9. Suomen käsityön museolla

Suomen käsityön museo järjestää osana Suomalainen kansallispuku -näyttelyä pukeutumiseen liittyvää oheisohjelmaa. Pukupäiviä, joissa paneudutaan pukeutumiseen esitelmin ja työpajoin, pidetään syksyn mittaan kolmena lauantaina. Ensimmäisessä pukupäivässä käydään käsiksi kansallispukujen ongelmakohtiin ja syvennytään esiliinojen helmoihin luennolla ja työpajassa lauantaina 23.9. klo 11–17. Tapahtumat järjestetään yhdessä Suomen kansallispukukeskuksen kanssa.

Lojuuko kaapissasi kesken jäänyt kansallispukuraakile? Onko kansallispukusi ompelussa tullut tenkkapoo, etkä tiedä miten jatkaa? Tai onko pukusi kutistunut kaapissa? Hätä ei ole kädessä, sillä kansallispukuasiantuntija Ritva Hänninen on neuvomassa museon luentosalissa lauantaina klo 12–16 kansallispukuasioissa. Ota oma keskeneräinen pukusi mukaan, niin voit pohtia ratkaisua yhdessä asiantuntijan kanssa. Kansallispukuasiantuntija neuvoo sinua kansallispukukysymyksissä maksutta.

Psykologi ja itetaiteilija Irma Heiskasen luento Emojen essut ja ornamentit - esiäitien ornamenttikieli ja tähtikuviot pohtii esiliinojen merkitystä museon luentosalissa klo 11–11.45. Heiskanen on tutkinut naisten kirjomien ornamenttien välittäjäroolia saaliseläinten sielujen ja yhteisön välillä. Luennolle tulevia pyydetään saapumaan paikalle ajoissa, museon ovet avautuvat poikkeuksellisesti klo 10.45.

Museoon on vapaa pääsy koko päivän, joten voit tutustua Ritva Hännisen kansallispukuklinikkaan ja osallistua Irma Heiskasen luennolle maksutta.

Päivä taiteilijana

Helsinkiläinen kuvataiteilija Maria Dunckerin vetämässä työpajassa klo 12–16 tehdään muovikasseista essuja. Dunckerin näyttely Multikansallispukuja on esillä museon Näytönpaikassa la 23.9. saakka. Työpajansa aluksi Duncker esittelee näyttelynsä ja avaa muovikasseista toteutettujen multikansallispukujensa ajatusta.

Muovi on hyljeksitty, mutta myös kestävä materiaali, jonka uudelleen käyttöön käytetään yleensä paljon resursseja. Dunckerin työpaja tarjoaa tilaisuuden hullutella värikkäiden muovikassien kanssa, joita jokaisella on yleensä nurkat täynnä. Työpajassa toteutetaan essuja muovikasseista liimaamalla ja ompelemalla. Jos sinulla on omia värikkäitä muovikasseja, joille haluat uusiokäyttöä, voit ottaa ne mukaan työpajaan. Työpajaan osallistujille kahvitarjoilu, joka kuuluu pajan hintaan. Maria Dunckerin työpajaan osallistuminen maksaa 15 euroa sisältäen materiaalit ja siihen on ennakkoilmoittautuminen osoitteessa: https://www.lyyti.in/pukupaiva1. Työpajaan otetaan 12 osallistujaa.

Pukupäiviä järjestetään syksyllä vielä kahdesti, lauantaina 28.10. ja lauantaina 25.11. Tulevillakin kerroilla paikalla on kansallispukuasiantuntija Ritva Hänninen kansallispukuklinikan muodossa, mutta päivän luentojen ja työpajojen teemat vaihtuvat.

Samana lauantaina vietetään Taito Shopissa valtakunnallista Pipopäivää 23.9.2017. Tule hankkimaan makea pipo ja seuraamaan tuote-esittelyä!

Lisätietoja: Raija Manninen, museolehtori, p. 040 502 2887, raija.manninen@jkl.fi

12.9.2017Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje