Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Valon kaupunki 2017 -tapahtuma säväyttää ultraviolettivalolla

Jyväskylän Valon kaupunki 2017 -tapahtuma säväyttää ultraviolettivalolla

Jyväskylän 12. Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään 28.–30.9. Tapahtuma tarjoaa satojen ihmisten tuhansien tuntien uurastuksen tuloksena todella monipuolisen ja laadukkaan valoaiheisen kokonaisuuden keskellä pimeitä syysiltoja.

Valon kaupunki 2017 -tapahtumassa esitellään uusia pysyviä valaistuskohteita, kuten siltojen, puistojen, taideteosten ja julkisivujen valaistuksia. Lisäksi luvassa on lähes 50 väliaikaista valotaideteosta ja oheistapahtumaa Kankaalta Korpilahdelle. Valitse ohjelmasta omat suosikkisi ja tule mukaan – ilman pääsymaksua!

Tapahtuman ohjelma on verkossa osoitteessa http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtuma2017/ohjelma ja esitteessä, joka jaetaan koteihin lauantaina 23.9. Jyväskylässä ja Muuramessa. Esite löytyy sähköisenä versiona osoitteesta http://jyvaskyla.netpaper.fi/3881.

Kirkkopuistossa kansainvälinen teoskokonaisuus

Kirkkopuiston valtaa maaginen ultraviolettivalolla toteutettu maailma, jossa kävijä on itse osa kokonaisuutta. Puistossa mystinen ultraviolettivalo värjää kaikki valkoiset ja neonväriset kohteet hohtaviksi.

Luvassa on neljän taiteilijan valoteoksia, jotka toimivat erityisesti ultraviolettivalossa. Annie Mitchell (Yhdysvallat) tuo teoksen ”The Forest Rises”, joka käsittää pari sataa puiston kuusten varjoon valokuidulla toteutettua sientä.

Joachim Sługocki (Puola) toteuttaa ”Horizontal Interference” -teoksen. Se koostuu erivärisistä neonnaruista, jotka ripustetaan puiden väliin muodostamaan lineaarisia vaakatasoisia kuvioita.

Suomesta mukana ovat Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -kollektiivi, jotka tuovat alueelle toistakymmentä halkaisijaltaan 2–5-metristä, ilmassa leijuvaa installaatiota, jotka ammentavat muotonsa luonnosta sekä kosmoksen symmetriasta.

Nykyään Suomessa asuva Alexander Reichsteinin ”They were here” teoskokonaisuus muodostuu noin 15 rautalankahahmosta, jotka vanhoissa kostyymeissään kunnioittavat Suomen historiaa sekä Jyväskylä 180 -juhlavuotta. Kirkkopuistossa nähdään myös muuta valoteemaista toimintaa. Luvassa on muun muassa esittävää taidetta ja kasvomaalauksia lapsille.

Ylistönsilta ja AaltoAlvari uudessa valossa

Uusista pysyvistä valaistuskohteista varmasti todellisen maamerkin statuksen saa Ylistönsillan uusi dynaaminen valaistus, joka ilahduttaa eläväisellä valolla muun muassa Rantaraitilla tai Rantaväylällä kulkijoita.

Kutakuinkin samoilta jalansijoilta voi ihastella erästä tapahtuman suurimmista väliaikaisista valoteoksista, sillä dynaaminen valoteos ”Loistava yliopisto” näkyy Jyväskylän yliopiston Ylistön kampuksen hotelli Alban puoleisessa julkisivussa. Teos on valotaiteilija Kari Kolan käsialaa ja se käsittää julkisivua noin 150 metrin matkalta.

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarissa nähdään torstaista lauantaihin Kari Kolan valoteos ”Valoaalto”, joka kattaa kaikki sisätilojen allasalueet. Veden, valojen ja äänimaiseman avulla luodaan tila, jossa yleisö pääsee uimaan ja nauttimaan olostaan valoteoksen sisällä. Teosta pääsee ihailemaan myös kahviosta ja katsomosta. Tapahtuma-aikaan AaltoAlvarissa ovat käytössä normaalit hinnat ja liput, mutta kahvioon ja katsomoon pääsee veloituksetta. AaltoAlvari on tapahtumapäivinä auki poikkeuksellisesti auki kello 24:ään asti.

Eräs laajimmista oheistapahtumista on Jyväskylän yliopiston Tutkijoiden yö, joka on vuorossa perjantaina 29.9. kello 10–23 yliopiston kampuksilla. Vuoden suurimmasta tiedetapahtumasta löytyy ohjelmaa kaikenikäisille uteliaille ja tieteestä kiinnostuneille. Tutkijoiden yössä pääsee kokeilemaan virtuaalitodellisuuspelejä, tutustumaan yliopiston aivotutkimuslaboratorioon tai kuulemaan viimeisimmät uutiset avaruuden valloituksesta. Tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta www.jyu.fi/tutkijoiden-yo.

Muraaleista ainutlaatuista ilmettä katukuvaan

Jyväskylän kadut saavat uutta ilmettä kolmesta muraalista eli seinämaalauksesta, jotka valaistaan tapahtumailtoina torstaista lauantaihin kello 20–24. Vapaudenkadulla sijaitseva muraali on jo valmiina ja kaksi muuta valmistuvat tapahtumaan mennessä.

Italialainen Francesco Camillo Giorgino eli Millo maalasi taideteoksensa kerrostalon päätyyn osoitteessa Vapaudenkatu 65. Hänen tyyliinsä kuuluvat mustavalkoiset, piirrosmaiset kaupunkimaisemat sekä hassut hahmot.

Sveitsiläisen Onur Dincin työssä ultraviolettimaali hohtaa hämärän aikaan kauniisti saaden teoksen näyttäytymään eri tavalla kuin päiväsaikaan. Dincin tyyli on sekoitus surrealismia ja realismia. Teos nähtävillä osoitteessa Ilmarisenkatu 7–9.

Taiteilija Rauha Mäkilän muraalin suunnittelutyötä ovat avustaneet jyväskyläläiset lapset. Mäkilän teos nousee osoitteeseen Vapaudenkatu 28, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuotta.


Lisätietoja:
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen (Valon kaupunki -tapahtuma, matkailu- ja markkinointihankkeet), p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Elisa Hillgen, p. 045 221 8615, elisa.hillgen[at]jkl.fi
- ohjelma: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtuma2017/ohjelma
- tapahtumaesite: http://jyvaskyla.netpaper.fi/3881
- Facebook: jyvaskylacityoflight
- Instagram: valonkaupunki
- Twitter: Valonkaupunki

18.9.2017Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje