Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ikääntyneiden palveluasumisessa annetaan laulun liikuttaa Jyväskylässä

Ikääntyneiden palveluasumisessa annetaan laulun liikuttaa Jyväskylässä

Laulu Liikuttaa -hanke on musiikkiterapeuttien ja muusikoiden Sanna Helénin ja Merja Niemelän kehittämä toimintamuoto, joka toteutuu nyt kolmatta kertaa vanhuspalvelujen asumisyksiköissä Jyväskylässä. Tällä kertaa mukana ovat tehostetun palveluasumisen yksiköt Huhtasuon palvelutalo ja Kyllikinkadun palvelukeskus. Elokuussa aloitettu hanke toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Hanke kestää keväälle 2018 saakka.
Laulu liikuttaa ihmisiä monitasoisesti. Laulut herättävät tunteita, tuovat lohtua ja kutsuvat ihmisiä yhteen. Ikääntyneille ja muistisairaille lauluilla ja laulamisella on suuri voima. Laulujen kautta on mahdollista uudelleen elää muistoja ja merkityksellisiä hetkiä. Laulut tukevat sanojen löytymisessä, laittavat mukavasti jalan vipattamaan, houkuttelevat vuorovaikutukseen ja ajatusten sekä tunteiden jakamiseen.

Kyllikinkadulla ja Huhtasuolla kokoontuu viikoittain Helénin ja Niemelän ohjaama musiikkiryhmä. Kukin ryhmä muotoutuu osallistujiensa näköiseksi ja ryhmissä lauletaan, kuunnellaan musiikkia, soitetaan ja ehkä tanssitaankin.
-Osallistuminen ei edellytä erityistä musikaalisuutta, tärkeintä on olla mukana. Jokainen valitsee itse kuinka osallistuu, musiikkiterapeutti Sanna Helén kertoo.

Musiikkiryhmien vaikuttavuutta mitataan hankkeen aikana

Hankkeen tärkein ajatus on huomioida ihminen kokonaisvaltaisesti. Ryhmäläisiä aktivoidaan ja osallistetaan ryhmien toimintasisällön rakentamiseen yhdessä.
Musiikkiterapeutit Helén ja Niemelä pitävät työskentelyssä tärkeänä myös ryhmien hyvinvointivaikutusten näkymistä osallistujien arjessa. Parhaiten muutoksia nähdään, kun toiminta on pitkäkestoista ja sitä arvioidaan hankkeen aikana säännöllisesti.
Kyllikinkadulla ja Huhtasuolla ryhmien vaikuttavuutta arvioidaan RAI -arviointityökalun avulla. Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelut käyttää Rai -mittaria ikääntyneen toimintakyvyn, terveydentilan sekä hoidon laadun mittaamiseen. Mittarin lisäksi arvioinnissa on apuna palvelutalojen henkilökunta, joiden kanssa musiikkiterapeutit tekevät tiivistä yhteistyötä koko hankkeen ajan. Jokaisessa musiikkiryhmän kokoontumisessa on aina mukana vähintään yksi hoitaja.

Hoitajat näkevät hankkeen tuovan hyvinvointia yksiköiden arkeen

Yhteistyö palvelutaloissa on otettu iloisella mielellä vastaan niin henkilökunnan kuin asiakkaiden keskuudessa. Tavoitteena on antaa tilaa ja aikaa jokaiselle ryhmäläiselle tulla nähdyksi ja kuulluksi.
Huhtasuon palvelutalossa huomattiin jo ensimmäisellä kokoontumiskerralla menetelmän rauhoittava vaikutus.
-Oli rauhallinen ilmapiiri ja kaikki osallistuivat hyvin. Se tuo vastapainoa palvelutalon kiireiselle arjelle, kertoi musiikkiterapeutti Merja Niemelä erään hoitajan lausuneen ryhmän kokoontumisen jälkeen.

Lisätietoa: ohjaaja Helena Hjelt, vanhuspalvelut, puh. 014 266 3832, musiikkiterapeutti Sanna Helen, puh. 040 750 1760

20.9.2017Sanna Siniluhta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje