Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Valon kaupungin aikana 28.-30.9. Jyväskylän taidemuseo tarjoaa vapaan pääsyn Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyyn

Valon kaupungin aikana Jyväskylän taidemuseo tarjoaa vapaan pääsyn ja pidennetyn avoinnaolon Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyyn 28.–30.9.

Valon kaupungin aikana 28.–30.9. taidemuseo tarjoaa vapaan pääsyn ja pidennetyn avoinnaolon iltakymmeneen. Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyssä kiinnitetään myös huomio valon ja varjon leikkiin taideteoksissa. Tutkijoiden yöhön liittyvässä tapahtumassa perjantaina klo 16.30–17.30 Tiina Koivulahti ja Juhani Huuskonen esittelevät miten taideteoksia tutkitaan kemian, fysiikan ja taidehistoria keinoin. Perjantaina 29.9. nonstop-pajoissa tutkitaan UV-valoa ja muita ilmiöitä klo 16–21.

Valon ja varjon leikkiä to–la 28.–30.9. klo 11–22
Valtava kuu valaisee pilviverhon takaa veden pinnan. On yö, mutta mökin ikkunassa kuumottaa tuli. Fanny Churbergin dramaattisen Kuutamomaiseman (1878) lisäksi yleisöllä on mahdollisuus kiinnittää huomio valoihin ja varjoihin Sata vuotta tuhat tulkintaa -näyttelyssä. Näyttely esittelee Suomen taiteen merkkiteoksia 1800-luvun lopusta 2010-luvulle. Näyttely esittelee Suomen taiteen merkkiteoksia 1800-luvun lopusta 2010-luvulle.

Recenart taiteen tutkimuskeskus esittäytyy pe 29.9. klo 16.30–17.30

toimitusjohtaja Tiina Koivulahti ja materiaalianalyytikko FT Juhani Huuskonen
Jyväskylän yliopiston kanssa yhteistyössä toimii maassamme ainutlaatuinen yritys, jossa taideteoksia tutkitaan taidehistorian, fysiikan ja kemian avulla. Pigmenttianalyysien, optisten menetelmien ja kuvantamismenetelmien avulla paljastuvat niin taideväärennökset kuin pinnan alla piilossa olevat maalauksetkin. Tilaisuudessa esitellään miten Recenart toimii, keitä ovat sen asiakkaat ja miten tutkimusta voidaan tehdä mobiililaboratorion avulla. Esittely on osa Tutkijoiden yö ja Valon kaupunki -tapahtumia.

Nonstop-työpajat kaikenikäisille pe 29.9. klo 16–21

tutkitaan tieteellisin menetelmin UV-valoa ja muita ilmiöitä
Tutkijoiden yön ja Valon kaupungin yhteistyönä Checkpoint Leonardo Network, Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos, fysiikan laitos ja Jyväskylän taidemuseo järjestävät luonnontiedettä ja kuvataidetta törmäyttävän tapahtuman taidemuseon Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyn yhteydessä. Kaikenikäiset kävijät voivat osallistua työpajoihin, joissa tuotetaan ja tulkitaan kuvateoksia luonnontieteen näkökulmia ja menetelmiä hyödyntäen. Työpajoihin osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja tai -taitoja.

Värittömästä värejä
Pajassa valmistetaan värittömistä, optisesti aktiivisista arjen materiaaleista ihmeellisen väri-loiston saavia taideteoksia, jotka voi nähdä vain polarisoivilla laseilla (polaroid-aurinkolasit).
Pajan osallistujat voivat ottaa teokset mukaansa ja katsoa niitä kotivälineillä polarisoitujen lasien kanssa.

Tiede goes Disco
Arjen materiaalit UV-valaistuksessa yllättävät. Osallistujat voivat tuoda omia esineitä tutkittavaksi UV-valoihin sekä tutustua valikoituihin, näyttäviin ja yllättäviin materiaaleihin, jotka fluoresoivat eli muuttavat näkymätöntä säteilyä valoksi. Pajaan osallistujat sommittelevat hehkuvan asetelman sekä voivat esiintyä itse pajassa otetuissa kuvissa.

Da Vinci koodi
Miltä punainen pinta näyttää violetissa valossa? Entä päinvastoin? Tutkitaan pinnan värejä erivärisissä valaistuksissa ja suodattimien läpi. Etsitään UV-valon avulla taideteosten piilo-viestejä sekä katsotaan näyttelyteoksia eriväristen linssien läpi, ja saadaan johtolankoja arvoitusten ratkaisemiseen. Tutustutaan myös taide- ja rahaväärennösten tunnistamiseen.

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
Tapahtumiin ja näyttelyihin vapaa pääsy torstaista lauantaihin 28.–30.9.2017 klo 11–22

Lisätietoja:
Sirpa Turpeinen, museolehtori, sirpa.turpeinen[at]jkl.fi, puh. 050 542 0591

28.9.2017Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje