Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Satamankärkeen Lumo Nordic –konseptin saunarakennus

Jyväskylän Satamankärkeen Lumo Nordic –konseptin saunarakennus

Havainnekuva Sataman kärjestä ja saunarakennuksestaJyväskylän kaupunki on neuvotellut Sauna Finlandia Holding Oy:n kanssa, että Lutakon Satamankärkeen sijoittuvaksi saunarakennukseksi tulee Lumo Nordic -konsepti. Sauna-ravintola toteutuisi aikaisintaan kesäksi 2019.

- Tavoitteemme on tuoda sauna-ravintolan myötä laadukas rentoutumiselämys Jyväskylään. Hienoa, että tulevaisuudessa rannassa heitetään löylyjä ja rentoudutaan yhdessä hyvän ruoan parissa, sanoo Ville Iivonen, Sauna Finlandia Holding Oy:n yrittäjä. Sauna Finlandian konseptin referenssikohde, Helsingin Hernesaaren rannassa sijaitseva Löyly, on saavuttanut suuren suosion.

Lutakon Satamankärkeä on viime vuosina suunniteltu useampaan otteeseen ja kaupunki on etsinyt alueelle toimijaa ja investoria. Satamankärkeä pyritään kehittämään toiminnallisesti monipuolisena ja houkuttelevana kaupunkitilana.

- Lutakon satamasta ja Lutakonaukiosta on viime vuosina kehittynyt asukkaiden ja vierailijoiden suosittu ja viihtyisä tapahtuma- ja oleskelualue. Nyt Satamankärjestä suunnitellaan todellista olohuonetta ja kokemiskeskusta saunoineen, minkä myötä alue täydentyy loistavasti, iloitsee kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Satamankärjen yleissuunnitelma valmistuu syksyn 2017 aikana

Sataman yleissuunnitelmaa on tarkistettu Satamankärjen yleissuunnitelmalla. Uuden yleissuunnitelman päätavoitteena on ollut järjestää Satamankärjen toiminnot ja löytää ideoita ympäristön vetovoimaisuuden ja viihtyvyyden edelleen kehittämiseksi. Suunnitelma hakee Satamankärjelle kaupunkikuvallista ja toiminnallista hahmoa. Pääasia on ollut suunnitella satamasta viihtyisämpi ja houkuttelevampi kohtaamis- ja ajanviettopaikka, joka tarjoaa upeat puitteet monenlaisine palveluineen sekä asukkaille että matkailijoille.

- Nykyisellään Satamankärjessä on paljon hiekkakenttää, mutta myös monia toimintoja. Nyt sovitellaan yhteen satamatoimintoja, rakentamista, liikkumista, teknistä huoltoa ja virkistystä, kertoo projektipäällikkö Ora Nuutinen Jyväskylän kaupungilta.

Alueen tilanjaon selkeyttäminen ja alueella viihtyvä ihminen nousee tärkeimpään rooliin. Saunan sekä muiden rakennusten lisäksi sataman vene- ja virkistyspalvelut, rantaraitin ja muiden väylien sijainti sekä pysäköintipaikat ovat suunnittelun keskeisiä kohtia. Nopea kevyen liikenteen reitti erotetaan oleskelurannasta, jolloin ranta-alueelle jää hitaamman liikkumisen ja oleskelun vyöhyke. Sataman toiminnallista suunnittelua ovat tehneet kaupungin omien asiantuntijoiden lisäksi VSU Maisema-arkkitehdit ja Trafix.

OOPEAA arkkitehdit on konseptisuunnitelman yhteydessä ideoinut alueen kokonaisuutta, kaupunkikuvaa ja arkkitehtuuria. Rannan suuntaisen rakennusten ryhmän aloittaa maamerkkinä toimiva puinen saunarakennus. Veteen kurkottava, tunnistettava hahmo antaa monimuotoiset mahdollisuudet saunomiseen, virkistäytymiseen ja kaupunkilaisten oleskeluun. Myös rakennuksen katolle pääsee nauttimaan paikan tunnelmasta. Kokonaisuus jatkuu aaltoilevilla katoksilla, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa erilaisten toimintojen sijoittumisen alueelle. Kokonaisuus jakautuu toiminnallisiin vyöhykkeisiin, joista rannan nykyiset toiminnot on yksi, toinen uuden rakentamisen vyöhyke ja kolmantena monikäyttöisen toiminnan vyöhyke, johon sijoittuu myös pysäköintiä.

- Tavoitteena on ollut kehittää aluetta niin, että sen monikäyttöisyys erilaisten tapahtumien solmukohtana säilyy ja kehittyy tulevaisuudessa. Uusien toimintojen sijoittaminen alueelle tukee monimuotoisuutta ja kaupungin tavoitetta yhteisestä olohuoneesta, arkkitehti Anssi Lassila OOPEAA:sta toteaa.

Oleskelurannalle suunnitelluille ranta-aitoille etsitään sopivia käyttötarkoituksia, toteuttajia ja toimijoita. Toteutus tapahtuu vaiheittain. Lisää vetovoimaa Satamankärkeen voisi tulevaisuudessa tuoda myös arkkitehti Alvar Aallon vene Nemo propheta in patria (No-one is a prophet in their own land), jonka sijoittamista satamankärkeen tutkitaan. Nykyisin Muuratsalon koetalon rannassa sijaitsevalle veneelle on etsitty uutta sijoituspaikkaa.

Satamankärjen yleissuunnitelmaa käsitellään sen valmistuttua kaupunkirakennelautakunnassa. Saunahankkeen suunnittelu etenee erikseen ja siitä tiedotetaan myöhemmin lisää. Kaupunki vuokraa saunan rakennusalan sitten, kun suunnitelmat ovat riittävässä valmiudessa ja kaupungin asettama ohjausryhmä on ne hyväksynyt.

Liitteenä:
http://www3.jkl.fi/ajankohtaista/filet/satamankarki20170929/jyvaskylan_satamankarki_oopeaa_press.jpg
http://www3.jkl.fi/ajankohtaista/filet/satamankarki20170929/jyvaskylan_satamankarki_oopeaa_press.pdf
ja
http://www3.jkl.fi/ajankohtaista/filet/satamankarki20170929/lutakon_satama_aluesuunnitelma_28_9_2017_2.pdf


Lisätietoja:
kaupunginjohtaja, Timo Koivisto, Jyväskylän kaupunki, puh.050 3362819
projektipäällikkö Ora Nuutinen, Jyväskylän kaupunki, puh. puh. 040 195 5534
yrittäjä Ville Iivonen, Sauna Finlandia Holding Oy / Lumo Nordic, puh. 040 5060 422
arkkitehti Anssi Lassila, OOPEAA, puh. 041 441 1219

29.9.2017Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje