Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Uusi taiteilijaresidenssitoiminta aloitetaan ikääntyneiden asumispalveluissa Jyväskylässä

Uusi taiteilijaresidenssitoiminta aloitetaan ikääntyneiden asumispalveluissa Jyväskylässä

Jouko EnkelnotkoJyväskylässä on toteutettu taiteilijaresidenssitoimintaa yhteistyössä kaupungin vanhuspalvelujen sekä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Kaksi vuotta sitten alkunsa saanut toimintamalli saa tänä syksynä jatkoa. Toiminta käynnistetään 10. lokakuuta.
Jyväskylän residenssitoimintaan etsittiin taiteen ammattilaista, joka käyttää työskentelyssään musiikkia ja äänimaisemaa kohtaamisissa asukkaiden kanssa. Hakemuksia residenssitaiteilijaksi tuli kaikkiaan kolmekymmentä. Hyvien hakijoiden joukosta projektiin valikoitui näyttelijä-laulaja ja sairaalaklovni Jouko Juhani Enkelnotko Tampereelta.

Ikääntyneet pääsevät tapaamaan klovni Armasta

Enkelnotko esiintyy Klovni Armas Lempiniittuna. Hän vierailee vanhusten luona laulaen ja tanssien. Armas soittaa ukulelea ja on myös hyvä kädestä pitäjä ja silmiin katsoja.
Mukaan Enkelnotkon vierailuihin pääsevät Vaajakoskella palveluasumisen yksikkö Harjuhovi ja lyhythoidonaikaishoidon toimintayksikkö Akseli ja Elina Keljonkadulla.
Projekti toteutetaan yksiköissä loka-marraskuun aikana. Taiteilija ilahduttaa asukkaita kolmena päivänä viikossa.

Enkelnotko on projektia suunnitellessaan pohtinut, miten ilo ilmenee eri ikäpolvissa ja miten kauan ilo ja ihmisten kohtaamisesta kumpuava vuorovaikutteinen leikki voi säilyä, vaikka muisti alkaakin pätkiä.
-Kerran viikossa Armas-klovni musisoi, leikkii, tanssii ja taikoo ikääntyneiden yksiköissä yhdessä päiväkotilasten kanssa ja vanhuksilla on lupa osallistua tai halutessaan vain seurata, kertoo Enkelnotko.

Projektissa huomioidaan jokainen

Taiteilijaresidenssilla tuodaan taidetoiminta osaksi asukkaiden arkea ympärivuorokautisen hoivan ja asumisen yksiköissä.
Residenssitoiminnan tavoitteena on, että kaikki mukana olevien yksiköiden asukkaat voivat osallistua, toimintakyvystä riippumatta.
-Taitelija voi huomioida jokaisen asukkaan, nekin, jotka eivät pääse liikkumaan omasta vuoteestaan. Hän menee heidän luokseen, iloitsee ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala.

Kaupunki kustantaa residenssiohjelman, Taiteen kehittämiskeskus antaa taitelijalle taustatukea

Jyväskylän kaupunki vastaa residenssitoiminnasta aiheutuneista kuluista. Aikaisempina vuosina taiteen kehittämiskeskus on ottanut osaa kuluihin.
Taitelijaresidenssiohjelma on hyväksi koettu, merkityksellinen ja mielenkiintoinen toimintamuoto Jyväskylässä. Tavoitteena on vakiinnuttaa residenssitoiminta osaksi ikääntyneiden asumisyksiköiden arkea.
Taiteen edistämiskeskuksen kautta mahdollistetaan yhteistyö alueen muiden alueen taiteilijoiden kanssa, muun muassa ikääntyneiden päiväkeskuksissa parhaillaan toimivan taiteilijaresidenssin kanssa.

Lisätietoa: ohjaaja Helena Hjelt, vanhuspalvelut, puh. 014 266 3832, palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala, ympärivuorokautinen asuminen ja hoito, puh. 014 266 3825, näyttelijä-muusikko Jouko Juhani Enkelnotko, sähköposti jouko.enkelnotko@gmail.com

3.10.2017Sanna Siniluhta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje