Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskyläläistaiteilija Arja Jäppisen nuket esillä Jyväskylän ystävyyskaupungissa Debrecenissä lokakuussa 2017

Jyväskyläläistaiteilija Arja Jäppisen nuket esillä Jyväskylän ystävyyskaupungissa Debrecenissä lokakuussa 2017

Jyväskylässä asuva taiteilija Arja Jäppinen on koonnut töistään nukketaiteen näyttelyn Jyväskylän ystävyyskaupungin Debrecenin Kulttuuritaloon. Näyttely on esillä 2.-27.10.2017. Näyttelyssä on esillä teoksia, jotka liittyvät Suomen ja Jyväskylän kulttuuriin ja historiaan.

Useat esillä olevista nukketöistä ovat osia Suomen Nukketaiteilijat ry:n (www.nukketaiteilijat.org) isoista dioraamoista.

Kuvaaja: Jussi Jäppinen

Kansanperinteestä kertoo esimerkiksi Kupparieukko ja isäntä -työ. Kuppaus oli vielä sata vuotta sitten yleinen parannuskeino lähes joka tautiin. Esillä ovat myös Wapaapalokuntalaisia 1900-luvun alusta. Nykyajan kulttuuria on suomalaisten rakastamasta kuorolaulusta kertova teos Mieskuoro. Lisäksi on teos Ryhmäkuvassa, jossa on mukana Suomen historiaan vaikuttaneiden henkilöiden näköisnukkeja muiden muassa presidentti Sauli Niinistö. Näyttelyssä on yhteensä noin neljäkymmentä nukkea.

Nuken valmistaminen vaatii monen eri ammatin taitoja. Nukentekijä on kuvanveistäjä muotoillessaan savesta nuken pään ja jäsenet. Muotintekijänä ja valurina hän tekee valokset. Maalarina hän maalaa osat. Kampaajana hän valmistaa peruukin. Ompelijana hän suunnittelee ja valmistaa vaatetuksen. Suutarina hän tekee kengät ja laukut.

Kuvaaja: Jussi Jäppinen

Arjan Jäppisen realistissa muotoiluissa on usein huumori mukana. Hänen karhea kädenjälkensä on hyvin tunnistettavissa, oli materiaalina sitten pronssi, puu, paperi, kipsi, savi tai villa.

Arjan Jäppisen tilaustöinä tekemiä ihmisen kokoisia nukkeja ja pienoismalleja on museoissa eri puolilla Suomea.

Lisätietoja:
www.arjajappinen.com

6.10.2017Pekka Piippa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje