Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla pureudutaan suomalaisen feminismin historiaan ja Jyväskylän rooliin feminismin keskuksena 10.10.

Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla pureudutaan suomalaisen feminismin historiaan ja Jyväskylän rooliin feminismin keskuksena 10.10.

FT Arja Turusen luennolla käsitellään muun muassa feminismin saapumista Suomeen ja mitkä ovat olleet feminismin ja Yhdistys 9:n tavoitteet. Turunen käy erityisesti läpi Jyväskylän Kesän tapahtumaa: mitä Jyväskylässä oikeasti tapahtui kesällä 1979 ja miten Suomen Kuvalehti asian ymmärsi. Yleisöluento pidetään kansalaisopiston luentosali 1:ssä tiistaina 10.10. klo 18 alkaen.

Suomessa feministisiä teemoja toi 1960-luvulla julkisuuteen Yhdistys 9, joka edusti pohjoismaista sukupuolirooli-keskustelua. Feministinen liike tuli Suomeen 1970-luvun lopulla. Aluksi feminismistä kiinnostuivat suomenruotsalaiset naiset, mutta myöhemmin Jyväskylästä tuli suomalaisen feminismin keskus.

Sekä Yhdistys 9 että feminismi ovat kohdanneet runsaasti kritiikkiä: niitä on pidetty tarpeettomina, koska Suomessa elää vahvana käsitys siitä, että naisten asema on aina ollut hyvä. Lisäksi Yhdistys 9:n ja feministien esiin nostamia, seksuaalisuutta ja kaksinaismoralismia koskevia kysymyksiä on pidetty liian rohkeina teemoina käsitellä julkisesti.

– Varsinkin lehdistö on rakentanut negatiivista käsitystä feminismistä ja sukupuolirooliliikkeestä. Hyvä esimerkki tästä on Jyväskylän Kesässä vuonna 1979 järjestetty feminismiä käsittelevä seminaari. Seminaari sai paikan päällä innostuneen vastaanoton, mutta Suomen Kuvalehti lyttäsi laajassa jutussaan feminismin turhaksi ja feministit ’feministisioiksi’, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Arja Turunen.

Henkilökohtainen on poliittista!
10.10. ti klo 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1, Vapaudenkatu 39–41, 1. krs
Luennoitsija FT Arja Turunen

Lisätietoja:
Arja Turunen, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto, p. 040 805 4544, arja.h.turunen[at]jyu.fi

6.10.2017Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje