Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Pukupäivässä pohditaan vaatteen elinkaarta, pistellään Sashiko-työpajassa ja ratkotaan pulmia kansallispukuklinikalla lauantaina 28.10.

Suomen käsityön museon Pukupäivässä pohditaan vaatteen elinkaarta, pistellään Sashiko-työpajassa ja ratkotaan pulmia kansallispukuklinikalla lauantaina 28.10.

Korjauskollektiivin Vaatehuoltoasemalla voi opetella mm. sukan parsimista. Kuva: Kristiina Tergujeff.Suomen käsityön museo järjestää toista kertaa Pukupäivän, jossa sukelletaan pukeutumisen maailmaan luennolla, työpajoissa ja kansallispukuklinikalla. Tapahtuma järjestetään yhdessä Suomen kansallispukukeskuksen kanssa. Lauantaina 28.10. klo 11–16 pohditaan vaatteen elinkaarta ja pikamuotikulttuuria, kansallispukuklinikassa tartutaan rohkeasti kansallispukuompelun ongelmakohtiin ja työpajassa pistellään farkkuun sashiko-kirjailulla ilmettä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

klo 11–12 Korjaussarjakollektiivin esitelmä heidän toimintafilosofiastaan
klo 12–16 Kansallispukuasiantuntija Ritva Hännisen kansallispukuklinikka
klo 12–16 Korjaussarjakollektiivin Vaatehuoltoasema
klo 12–16 Kuvataiteilija Katri Pirin Sashiko-työpaja

Korjaussarjakollektiivin Vaatehuoltoasema
Pukupäivä alkaa helsinkiläisen Korjauskollektiivin luennolla. Korjauskollektiivin Helena Hämäläinen esittelee kollektiivin ja heidän järjestämien Vaatehuoltoasemien toimintaa museon luentosalissa klo 11–12, jonka jälkeen hän järjestää museolla Vaatehuoltoaseman klo 12-16 museon Aulagalleriassa. Luennolle ja Vaatehuoltoasemalle on vapaa pääsy. Vaatehuoltoasemalla saa neuvoja, oppia ja rohkaisua paikkaamiseen, parsimiseen ja vaatteiden huoltoon, sekä materiaalitietoutta ja vinkkejä tekstiilijätteen vähentämiseen ja vaatteiden elinkaaren pidentämiseen. Korjauskollektiivin Vaatehuoltoasemien tavoitteena on havahduttaa ihmiset huomaamaan oma kyvykkyytensä pidentää vaatteidensa elinikää, sekä rohkaista rakastamaan vaatteitaan. Olennaisena osana tätä kollektiivi näkee vaatteiden huoltamisen ja korjaamisen perustaitojen, kuten paikkaamisen, parsimisen, nappien ompelun, vetoketjujen korjaamisen ja pintahuollon taitojen uudelleen elvyttämisen.

- Näemme nämä taidot paitsi kädentaitojen ylläpitämisenä, myös käsityön jokamiestaitoina, jotka pitäisi saada oppia huolimatta siitä, millaista käsityönopetusta on saanut koulussa. Tästä syystä Vaatehuoltoasema on kaikille avoin ja osallistujille maksuton, Helena Hämäläinen Korjauskollektiivista kertoo.

Vaatehuoltoasemia järjestetään vastavoimana pikamuotikulttuurille. Halpa pikamuotivaate ei ole halpa, jos ajatellaan ihmistä, joka sen on tehnyt, tai ympäristöä, jonka pitäisi kestää tekstiilin kerskakulutus.

- Tiedämme, että kun vaatteessa on edes jokin omin käsin tehty osa, on se kalliimpi ja rakkaampi käyttäjälleen. Korjaussarjakollektiivi haluaa osaltaan ohjata vaatteiden kunnioittamiseen, ei tuunaamalla ja uuden roinan tuottamisella, vaan vaalimalla sitä, mikä ihmisellä jo on, Hämäläinen kuvailee.

Ratkaisuja kansallispukupulmiin Kansallispukuklinikalla
Lojuuko kaapissasi kesken jäänyt kansallispukuraakile? Onko kansallispukusi ompelussa tullut tenkkapoo, etkä tiedä miten jatkaa? Tai onko pukusi kutistunut kaapissa? Hätä ei ole kädessä, sillä kansallispukuasiantuntija Ritva Hänninen on neuvomassa museon luentosalissa lauantaina klo 12–16 kansallispukuasioissa. Ota oma keskeneräinen pukusi mukaan, niin voit pohtia ratkaisua yhdessä asiantuntijan kanssa. Kansallispukuasiantuntija neuvoo sinua kansallispukukysymyksissä maksutta.

Sashiko -kirjailuja farkkuvaatteeseen
Lempifarkussa reikä polvessa? Nurkkiin jäänyt farkkukassi? Tule sashiko-työpajaan päivittämään asusteesi ilme erottuvalla kirjailulla, jossa aloittelijakin onnistuu! Alun perin Japanista kotoisin olevaa sashiko-kirjailua on käytetty kuluneiden vaatteiden korjaamiseen, mutta näyttävä vaalean puuvillalangan ja denimin yhdistelmä on vienyt sen niin muodin kuin käsityöharrastajien suosioon. Geometriset kuvioinnit ja mahdollisuuksien runsaus tuottavat aina yksilöllisen tuotoksen. Tuo mukanasi farkkuvaate tai kassi, jonka haluat koristella sashiko-kirjailuilla. Farkkumateriaalia on saatavilla myös paikan päällä. Työpaja on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoitutumista. Ohjaajana toimii kuvataiteilija Katri Piri.

Pukupäiviä järjestetään Suomen käsityön museolla syksyllä vielä kerran, lauantaina 25.11.

Lisätietoa:
Raija Manninen, Suomen käsityön museo, museolehtori, raija.manninen@jkl.fi, p. 040 502 2887
Helena Hämäläinen, Korjauskollektiivi, helenapauliina@gmail.com, p. 040 868 4166
Katri Piri, kuvataiteilija, katri.piri@hotmail.com, p. 040 0639410

19.10.2017Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje