Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopistossa kiinnostavat yleisöluennot tiistaina 31.10. – Aistitieto ja etnografinen elokuva sekä Sisustusmateriaalit herkän kodissa

Jyväskylän kansalaisopistossa kiinnostavat yleisöluennot tiistaina 31.10. – Aistitieto ja etnografinen elokuva sekä Sisustusmateriaalit herkän kodissa

Elokuvan mahdollisuudet moniaistillisen tiedon välittäjänä

Mitä tarkoittavat aistietnografia, odorama ja synesteettinen elokuva? Millaisia mahdollisuuksia sisältyy liikkuvaan kuvaan etnografisessa tutkimuskäytössä? VTM Jelena Salmi kertoo yleisöluennolla etnografisen elokuvan historiasta antropologisessa ja etnologisessa tutkimuksessa. Luento pidetään Jyväskylän kansalaisopiston luentosali 1:ssä (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs) tiistaina 31.10. klo 18.00–19.30.

Etnografinen tutkimus tuottaa tietoa ihmisten arkielämän toiminnasta ja heidän toiminnalleen antamista merkityksistä. Keskeisimpiä tutkimusmenetelmiä ovat haastattelut ja osallistuva havainnointi, joka edellyttää suoraa, usein pitkäaikaista kontaktia tutkittavaan ihmisyhteisöön.

– Nykypäivän tutkijalle liikkuva kuva voi olla tapa kerätä aineistoa, esitellä tutkimustuloksia laajemmalle yleisölle tai välittää kulttuurin aistimellisia ja ruumiillisia ulottuvuuksia, joita kirjoitettu kieli ei onnistu vangitsemaan. Elokuvamateriaali toimii usein tutkimustekstin havainnollistavana lisänä, mutta etnografinen elokuva itsessään voi myös soveltaa ja kehittää antropologisia teorioita, tohtorikoulutettava Jelena Salmi kertoo.

Luennon osana Salmi esittää oman etnografisen elokuvansa Hyväntoivonkaupunki (2016), joka käsittelee intialaisessa Ahmedabadin kaupungissa sijaitsevaa slummiasukkaiden uudelleenasutusaluetta aistiympäristönä. Salmi asui Ahmedabadissa väitöskirjatutkimuksensa kenttätyövaiheessa 2015–2016.

Kommentaattorina tilaisuudessa toimii yliopistonlehtori Jukka Jouhki Jyväskylän yliopistosta. Salmen luento aloittaa Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry:n järjestämän Mitä on historian takana? -luentosarjan. Luennolle on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Jelena Salmi, tohtorikoulutettava, Jyväskylän yliopisto, p. 040 805 5156, jelena.j.salmi@jyu.fi

Sisustusmateriaalit herkän kodissa

Kodin hyvällä siivouksella on suuri merkitys, koska huonepölyn kautta altistutaan myös kemikaaleille. Sisäilman laatuun voi vaikuttaa muun materiaalien valinnan kautta.
Millaiset sisustusmateriaalit toimivat herkän kodissa? Mistä materiaalien hajut ovat peräisin? Entä kemikaalien aiheuttamat herkkyydet? Näihin asioihin pureudutaan tiistaina 31.10. klo 18.00–19.00 Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla. Luento pidetään Jyväskylän pääkirjaston pienessä luentosalissa (Vapaudenkatu 39–41, 1 krs). Luennolle on vapaa pääsy.

– Vietämme sisäilmassa valtaosan ajastamme, minkä vuoksi sisäilman merkitys korostuu. Sisäilman laatuun voidaan vaikuttaa muun muassa materiaalivalinnoilla ja säännöllisellä siivouksella, koska materiaalien ja huonepölyn kautta altistumme kemikaaleille, kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen painottaa.

Lisätietoja:
Sanna Virtanen, kemikaaliasiantuntija, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry, p. 0400 241104, sanna.virtanen[at]allergia.fi

27.10.2017Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje