Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » KILL Carmen nähdään Jyväskylässä Taidetestaajien maakunnallisena esityksenä 2.11.

Kill Carmen nähdään Jyväskylässä Taidetestaajien maakunnallisena esityksenä 2.11.

Tämän lukuvuoden aikana kaikkiaan noin 58 000 taidetestaajaa tutkii suomalaisen kulttuurin kenttää laidasta laitaan, sillä kaikille kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen tarjotaan ilmaiseksi pääsyliput ja matkat kahdelle taidevierailulle. Yksi Keski-Suomen taidetestaajien maakunnallisista vierailuista on Compañía Kaari & Roni Martinin kansainvälistä suitsutusta saanut näyttämöteos, joka nähdään 2.11. Jyväskylän kaupunginteatterissa. KILL Carmen on osa Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin koululaisille suunnattua Taidetestaajat-hanketta, jota koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Keski-Suomen koordinoinnista vastaa Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta.

KILL Carmen päivittää Carmenin tarinan räyhäkkäällä otteella nykypäivään. Innoitusta teokseen on ammennettu niin Prosper Mériméen alkuperäistarinasta, flamencon klassikoista kuin Quentin Tarantinon elokuvistakin. Roni Martinin johtaman yhdeksänhenkisen espanjalais-suomalaisen orkesterin musiikissa kuuluvat funkin ja balkanilaisen musiikin kaiut. Teoksen tanssirooleissa on tuplamiehitys: Carmenin rooleissa ovat Mariana Collado Espanjasta tai Karen Lugo Meksikosta ja härkätaistelijana nähdään espanjalaiset Carlos Chamorro tai José Maldonado. – Odotan aivan erityisesti sitä, että pääsemme esiintymään kasiluokkalaisille, jotka ovat yleisönä todella armotonta jengiä. Tämä ei ole mikään tavanomainen teatteriesitys, joten katsomoon ei tarvitse tulla hillittynä ja hallittuna, nauraa Roni Martin.

KILL Carmenin jatkot heti esityksen jälkeen

Taidetestaajien konseptiin liittyy varsinaisen taide-elämykseen lisäksi etukäteistyöskentely ja jälkipuinti. Etkoissa perehdytään opettajan johdolla ennakkoon tulevaan taide-elämykseen erilaisten tehtävien avulla. KILL Carmenin jatkot tapahtuvat heti esityksen jälkeen työpajoissa, joita vetää Hanna Brotherus. Viikko sitten hän toteutti esitykseen liittyvät työpajat Helsingissä. – Kasiluokkalaiset olivat selvästi vaikuttuneita ja hyvällä tavalla hämmentyneitä esityksestä. He kokivat teoksen intohimoisena ja seksuaalisena, jotkut paikoitellen myös surullisena. Teetin pieniä liikkeellisiä ja äänellisiä harjoituksia ja haastattelin oppilaita, sillä esityksen herättämien tunteiden purku sanoiksi on tärkeää. On upeaa, että nuoret saavat kokea tämän häkellyttävän hienon teoksen - he tuskin unohtavat sitä koskaan, Brotherus kertoo kokemuksistaan Helsingin työpajoista.

Taidetestaajia varten on luotu selainpohjainen sovellus, jonka avulla he arvioivat taidekokemuksensa. Nuoret vastaavat kysymyksiin, joilla selvitetään heidän suhdettaan taiteeseen ja vastausten perusteella jokainen saa leikkimielisen kriitikkoprofiilin: yksi voi olla kranttu, toinen nautiskelija ja kolmas ahmatti. Taidevierailujen jälkeen nuoret raportoivat millaisia tunteita taidekokemus herätti ja lähtisivätkö he taidevierailulle uudelleen. Näin he kriitikkoina toimiessaan oppivat analysoimaan ja kiteyttämään ajatuksiaan.

2.11. klo 11.30-13.00 KILL Carmen -esityksessä mukana olevat taidetestaajat:

 • Kankarisveden koulu
 • Saarijärven keskuskoulu
 • Kinnulan keskuskoulu
 • Haapamäen yhteiskoulu
 • Kuoreveden yhtenäiskoulu
 • Laaksolan koulu/Karstulan peruskoulu
 • Joutsan yhtenäiskoulu
 • Kuhmoisten yhtenäiskoulu
 • Lapunmäen koulu
 • Sinervän koulukeskus

2.11. klo 14.00-15.30 KILL Carmen -esityksessä mukana olevat taidetestaajat:

 • Säynätsalon yhtenäiskoulu/Lehtisaaren koulu
 • Koulunmäen yhtenäiskoulu
 • Jyväskylän Steinerkoulu
 • Vaajakummun yhtenäiskoulu
 • Huhtasuon yhtenäiskoulu

Lisätietoja:
Hanna Brotkin, Keski-Suomen aluekoordinaattori, Taidetestaajat-hanke, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta
p. 050 325 2904 / 014 26 68775, hanna.brotkin(at)jkl.fi

http://www.lastenkulttuuri.fi/kranttu-nautiskelija-vai-taideahmatti-taidetestaajissa-nuoret-saavat-kulttuurikriitikon-vallan/

www.killcarmen.net/uutiset/

http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut/taidetestaajat

www.taidetestaajat.fi

31.10.2017Pirjo Piispanen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje