Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Laajeneva valinnanvapauskokeilu käynnistyy Hankasalmella, Uuraisilla ja Jyväskylässä

Laajeneva valinnanvapauskokeilu käynnistyy Hankasalmella, Uuraisilla ja Jyväskylässä

Jyväskylän Kyllön, Palokan ja Vaajakosken terveysasemien sekä Uuraisten ja Hankasalmen terveysasemien alueiden asukkaat voivat valita 15. tammikuuta alkaen, vaihtavatko nykyisiltä terveysasemiltaan yksityisen palveluntuottajan asiakkaiksi. Lähes puolet Keski-Suomen maakunnan asukkaista on mukana vuoden vaihteessa laajentuneessa avosairaanhoidon valinnanvapauskokeilussa. Palveluntuottajan valinnan voi tehdä netissä tai terveysasemalla. Uusilla valinnanvapausalueilla järjestetään kuntalaisiltoja tammikuussa. Jyväskylässä helmikuussa 2017 alkanut valinnanvapauskokeilu laajeni ministeriön lisärahoituksen turvin.

Käytännössä asukkaat voivat pysyä nykyisen terveysasemansa asiakkaana ilman valintaa tai vaihtaa osan terveysasemapalveluistaan toisen palveluntuottajan hoidettavaksi. Valinnanvapauskokeilun palvelukokonaisuuteen kuuluvat avosairaanhoidon lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot. Vastaanottopalveluun liittyvät tutkimukset, kuten laboratorio- ja röntgenpalvelut kuuluvat myös pakettiin, samoin kuin asiakkaan tarvitsema sosiaaliohjaus ja -neuvonta. Kokeilussa on tällä hetkellä mukana kolme yksityistä palveluntuottajaa – Medics24, Mehiläinen ja Pihlajalinna – joilla on toimipisteet Jyväskylän keskustassa.

– Jos palveluntuottajaa vaihtavalla asiakkaalla on muita palvelutarpeita kuin palvelupakettiin sisältyy, ne tarjotaan julkisista palveluista, kuten tähänkin saakka, kertoo projektipäälikkö Riitta Pylvänen.
– Järjestämme kuntalaisiltoja valinnanvapaudesta jokaisen uuden kokeiluterveysaseman alueella. Palse.fi/jyvaskyla-verkkopalvelussa* on jo nähtävänä ja vertailtavissa kaikkien valinnanvapauskokeiluun hyväksyttyjen tuottajien tiedot.

Kaikille avoimet kuntalaisillat ovat klo 18 alkaen Palokan yhtenäiskoululla keskiviikkona 10.1., Vaajakosken yhtenäiskoululla torstaina 11.1., Jyväskylän ammattiopiston Kukkulan kampuksella (Keskussairaalantie 21 E) tiistaina 16.1., Hankasalmen Monitoimitalossa torstaina 18.1. ja Uuraisten seurakuntakodissa torstaina 25.1. Tilaisuudet alkavat kahvitarjoilulla klo 17.30. Tilaisuuksissa voi esimerkiksi tutustua palveluntuottajiin, kysyä vaihtoon sisältyvistä palveluista ja perehtyä valinnanvapauskokeilun verkkopalveluun.

Valinnan voi tehdä 15.1. alkaen, palvelu alkaa viikon kuluttua valinnasta

Asukkaat voivat tehdä palveluntuottajan valinnan osoitteessa www.palse.fi/jyvaskyla*, ottamalla yhteyttä nykyiselle tai valitsemalleen terveysasemalle tai soittamalla palvelunumeroon 014 266 0133. Numerosta saa myös neuvontaa Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista. Palvelu uuden tuottajan asiakkaana alkaa seitsemän vuorokauden kuluttua valinnan tekemisestä. Kokeilun ulkopuolella ovat palveluasumisen tai säännöllisen kotihoidon piirissä olevat asukkaat, joiden terveyspalvelut järjestetään muutoin kuntien toimesta.

Asiakas sitoutuu palveluntuottajaan kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan, jonka jälkeen hän voi ilman eri ilmoitusta jatkaa valitulla palveluntuottajalla. Terveysasemaa ei siis voi vaihtaa jokaiselle käynnille erikseen. Uusi valinta pitää tehdä, jos asiakas haluaa vaihtaa yksityistä palveluntuottajaa tai palata takaisin kunnallisen terveysaseman asiakkaaksi.

Jyväskylä valinnanvapauskokeilussa ovat jo lähes vuoden ajan olleet mukana keskustan, Kuokkalan ja Huhtasuon terveysasemien alueiden asukkaat, joista tällä hetkellä n. 5 prosenttia on vaihtanut palveluntuottajaa. Asukasmäärä 1.1.2018 laajentuneella valinnanvapausalueella on yhteensä noin 133 000 asukasta eli lähes puolet Keski-Suomen maakunnan väestöstä. Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvaa valinnanvapauskokeilua laajennettiin nykylainsäädäntöön pohjautuen. Ministeriön kokeiluihin osoittaman rahoituksen myötä kokeiluun osallistuminen ei kasvata kuntien menoja valinnanvapauspalvelujen osalta.

Lisätietoja:
Riitta Pylvänen, Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö, p. 050 590 1525, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Kati Kallimo, Jyväskylän kaupungin toimialajohtaja ja maakunnan palvelutuotannon suunnitteluvastaava, p. 014 266 3001, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Jyväskylän valinnanvapauskokeilun verkkosivut

4.1.2018Elina Gråsten

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje