Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tikkakosken yhtenäiskoulu kansainvälisissä tunnelmissa viikolla 4

Tikkakosken yhtenäiskoulu kansainvälisissä tunnelmissa viikolla 4

Jyväskylän Tikkakosken yhtenäiskoulun 1-6 ja 7-9 vuosiluokat ovat mukana kahdessa EU-rahoitteisissa hankkeissa, joista haetaan uusia ideoita uudistuneen opetussuunnitelman toteuttamiseen. Viikon 4 aikana Tikkakosken yhtenäiskoulusta matkustetaan NordPlus-hanketapaamiseen Latviaan ja saadaan Erasmus+-hankkeen puitteissa opettajavieraita Espanjasta, Puolasta ja Liettuasta.

Nordplus-hankkeesta uusi ideoita luokkahuoneen ulkopuolella oppimiseen

Tikkakosken yhtenäiskoulun vuosiluokat 1-6 ovat mukana Nordplus-hankkeessa, jossa yhteistyökoulujen kanssa on kehitetty käsikirjaa luokkahuoneen ulkopuolella oppimisesta.

-Nordplus ulkona oppimisen -hanke on osunut hyvään ajankohtaan uuden opetussuunnitelman käyttöön oton kanssa. Oppimisympäristöjen laajentuminen luokkahuoneen ulkopuolelle on keskeistä opetussuunnitelmauudistuksessa, toteaa apulaisrehtori Harri Penttinen.

Oppilaat ovat olleet aktiivisesti mukana ideoinnissa. Syksyllä 2017 mukaan kutsuttiin myös huoltajia ja toteutettiin toiminnallinen vanhempainilta, jossa huoltajat olivat oppilaiden kanssa yhdessä oppimissa ulkona ja sisällä.

Hankkeessa kartoitetut parhaat kokemukset on koottu nyt yhteiseen kirjaan, josta ne ovat kaikkien hyödynnettävissä. Kirja julkaistaan 24.1. Latviassa olevassa hankeseminaarissa ja löytyy tämän jälkeen Tikkakosken yhtenäiskoulun nettisivuilta. Kirja julkaistaan englanninkielisenä ja saadaan vielä kevään 2018 aikana myös suomeksi käännettynä.

Kaksivuotinen Nordplus-hanke käynnistyi vuonna 2016 ja mukana ovat Tikkakosken yhtenäiskoulun lisäksi koulut Latviasta ja Liettuasta.

Erasmus-hankkeen partnerimaiden opettajat hakevat oppia opetustyön toiminnallistamiseen

Tikkakosken yhtenäiskoulun vuosiluokat 7-9 on mukana Erasmus+ -hankkeessa, Fostering Motivation to Develop Competences. Hankkeen tavoitteena on parantaa oppilaiden tietoja ja taitoja lisäämällä oppimismotivaatiota. Toteuttamistapa on ”Learning by doing” eli motivoida oppilaita kerryttämään osaamistaan käytännön tekemisen kautta.

Hanketapaaminen tuo 21.1. alkaen viikon ajaksi opettajia Espanjasta, Puolasta ja Liettuasta Jyväskylään. Opettajat tutustuvat suomalaiseen opetussuunnitelmaan ja kuinka erilaisilla opetusmetodeilla tuodaan opettajan työhön uusia ideoita ja toiminnallisuutta oppitunneille.

Hanke on tuonut opettajan työhön uudenlaista näkökulmaa. Hyväksi havaitut opetusmenetelmät jaetaan hankkeen osallistujien kesken. Erityisesti hyödynnetään tietotekniikkaa, lisätään toiminnallisuutta opetuksessa ja kehitetään projektityön arviointityökaluja.
–Osaamista ja ideoita jaetaan luonnollisesti uuden opetussuunnitelman hengessä. Esimerkiksi meidän käyttämät kielten oppimispelit on nyt otettu käyttöön hankkeen muissa osallistujamaissa ensi kertaa. Tikkakosken yhtenäiskoulu on taas saanut vastavuoroisesti uusia ideoita muun muassa monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisältöihin ja toteuttamistapoihin, kertoo hanketta vetävä Paula Jokinen.
Kaksivuotiseen hankkeeseen osallistuu Tikkakosken yhtenäiskoulun lisäksi kouluja Espanjasta, Tsekin tasavallasta, Puolasta ja Liettuasta. Hanke päättyy syksyllä 2018.

Lisätietoja:
apulaisrehtori Paula Jokinen, Tikkakosken yhtenäiskoulu, puh. 014 266 0788
apulaisrehtori Harri Penttinen, Tikkakosken yhtenäiskoulu, puh. 014 266 4557
https://peda.net/jyvaskyla/tikkakoskenyhtenaiskoulu
Erasmus+-hankkeen oppilaiden tuottama verkkolehti: https://madmagz.com/magazine/913168#/page/11

19.1.2018Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje