Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Pirtsakoita pirtanauhoja Low budget -pajassa helmikuussa

Pirtsakoita pirtanauhoja Low budget -pajassa helmikuussa

Pirtanauhasta tulee ensimmäisenä kansantanssit mieleen, mutta pirteät ja notkeat pirtanauhat käyvät moneen muuhunkin. Vuoden ensimmäisessä Low budget -pajassa viimeistellään pirtanauhat pientuotteiksi torstaina 1.2. klo 16–19 Suomen käsityön museossa, Kauppakatu 25.

Pirtanauhoista saa hyvinkin erityyppisiä valitsemalla erilaisia materiaaleja loimi- ja kudelangoiksi. Pirtanauha on perinteisesti valmistettu villalangasta. Pirtanauhan tekemisessä tarvitaan nauhapirtaa, joka on kangaspuiden esiaste. Loimilangat pujotellaan nauhapirran säleiden väliin ja säleissä oleviin reikiin. Raitoja ja yksinkertaisia kuvioita saadaan luomalla loimi eri värisillä langoilla. Uutta ilmettä perinteiseen pirtanauhaan saadaan valitsemalla kudelangaksi vaikka metallia tai pajua.

Nyt pääsee kokeilemaan paitsi pirtanauhan tekoa, myös muokkaamaan tekemänsä pirtanauhan avaimenperäksi, kirjanmerkiksi tai vaikka rannenauhaksi. Pajassa on tarjolla kaikki tarvittavat materiaalit, jotka katetaan kolmen euron materiaalimaksulla.
Pajan ohjaajina toimivat Gradian käsi- ja taideteollisuusalan tekstiiliartesaaniopiskelijat Seija Nurminen, Eini Rönkä ja Satu Pasanen.

Tule kutomaan oma pirtsakka pirtanauhasi ja anna perinteelle moderni tarkoitus.

Paja alkaa klo 16 ja viimeisiä tulijoita toivotaan saapuvaksi ennen klo 18, jolloin museo sulkeutuu yleisöltä. Pajassa voi ahertaa klo 19 saakka. Työpajaan osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoa: Raija Manninen, museolehtori, p. 040 502 2887, raija.manninen@jkl.fi

23.1.2018Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje