Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Mitä on käänteinen oppiminen lukion historian oppiaineessa? Lehtori Matti Rantonen esittelee luomaansa opetusmallia Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla 30.1.

Mitä on käänteinen oppiminen lukion historian oppiaineessa? Lehtori Matti Rantonen esittelee luomaansa opetusmallia Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla 30.1.

Tiistaina 30.1. klo 18.00 Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla käsitellään käänteistä oppimista lukion historian oppiaineessa. Mitä käänteinen oppiminen sitten on ja miten se toteutuu arjen koulutyössä?

Kyseessä on oppimiskulttuurin muutos, jossa oppiminen käännetään oppilaslähtöiseksi. Käänteisessä oppimisessa oppilas etenee opinnoissaan haluamallaan nopeudella, käyttäen oppimiseen juuri sen verran aikaa kun itselle on tarpeen. Oppimisen haasteista tulee myös juuri sopivia, kun oppilaan ei ole pakko edetä liian nopeasti tai hitaasti. Näin kiinnostus opiskelua ja oppimista kohtaan kasvaa. Oppilas voi valita missä, miten ja kenen kanssa opiskelee, mitä välineitä opiskelussaan käyttää.

Käänteinen oppiminen on nostanut päätään 2010-luvulla suomalaisessa koulujärjestelmässä aina alakoulusta korkealle asteelle.

Opettajan rooli muuttuu

– Opettaja ei ole enää perinteinen ’kauhalla tietoa päähän kaatava’ opetuksen ja oppimisen johtaja, vaan oppimisen ja opiskelun ohjaaja ja tukija, jonka tehtävänä on auttaa oppilaita yksilöllisesti näiden tarpeiden mukaisesti, auttaa oppimaan oppimisessa ja tukea oppimisen arviointia. Merkittävä osa käänteistä oppimista on myös arvioinnin kääntäminen oppilaslähtöiseksi ja sitä tulee uusien opetussuunnitelmien mukaisesti tapahtua jatkuvasti läpi opetusjaksojen, selvittää Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava ja Iitin lukion lehtori Matti Rantonen.

Mitä kaikkea käänteisen oppimisen mallista sitten kertoo konkreettinen opetusmalli, jonka Rantonen on luonut omille lukion historian kursseilleen? Rantosen väitöstutkimus on vasta alkupuoliskolla, mutta alustavia viitteitä mallin käytöstä on jo saatavilla liittyen oppimiseen, opiskeluun, arviointiin sekä opettajan roolin muutokseen.

Yleisöluennolle on vapaa pääsy.

Mitä on käänteinen historian oppiminen?
30.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs)
Matti Rantonen, FM

Lisätietoja: Matti Rantonen, lehtori, Iitin kunta, rantonen.matti[at]gmail.com

www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto
www.facebook.com/JKLkansalaisopisto

26.1.2018Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje