Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Luonto lainassa -teemaviikolla Jyväskylän pääkirjastossa JYPS:n retkipyöräilyilta ma 5.2. ja retkeilijä Upe Nykänen Keski-Suomen maakunta-uran jäljillä to 8.2.

Luonto lainassa -teemaviikolla Jyväskylän pääkirjastossa JYPS:n retkipyöräilyilta ma 5.2. ja retkeilijä Upe Nykänen Keski-Suomen maakunta-uran jäljillä to 8.2.

Luonto lainassa -teemaviikkoa vietetään Suomen kirjastoissa 5.–11.2. Tänä vuonna teemana on "metsä kutsuu sinua”. Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa kirjastojen luontoviikkoa vietetään retkipyöräilyn ja retkeilyn merkeissä.

Retkipyöräilyilta ma 5.2. klo 17.30–20.00

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n Retkipyöräilyillassa Veera Lähde ja Teemu Tenhunen kertovat sanoin ja kuvin pitkistä pyöräilyreissuistaan pitkin poikin Eurooppaa. Veera Lähde polki vuonna 2017 Suomesta Georgiaan. Viiden kuukauden reissussa kertyi rutkasti kilometrejä ja kokemuksia. Teemu Tenhunen on tehnyt useita pitkiä pyöräretkiä eri puolilla Eurooppaa muun muassa Islantiin ja Balkanille.

– Fillariretkillä parasta on vapaus. Ei ole kahlittu mihinkään paikkaan eikä ole liikaa omaisuutta mukana, joten elämä on yksinkertaisempaa. Kaikki on mukana laukuissa, enempää ei tarvitse, Teemu kuvailee.

– Vain yhdellä reissulla on kerran ollut fiilis, että nyt pois täältä. Olimme silloin Islannissa. Lämmintä oli noin viisi astetta, tuulta yli 20 metriä sekunnissa ja vesisadetta tuli vaakatasossa. Kuumimmat olosuhteet taas oli viime elokuussa Kosovossa. Lähdimme Prizrenistä 30 kilometrin vuoristonousulle ja mittari näytti nousun alussa +41 astetta, Teemu muistelee.

Tiedossa on siis kuvia ja tarinoita pitkiltä pyöräretkiltä erilaisissa olosuhteissa. Puhujat antavat myös vinkkejä pyöräretkeilyyn ja tärkeimpiin varusteisiin. Ota myös kirjastokortti mukaan, koska retkipyöräilyillassa on tarjolla pyöräilyyn liittyviä matkakertomuksia ja tietokirjallisuutta.

Tilaisuuden yhteydessä huutokaupataan kaksi puna-mustaa Ortliebin Ultimate 6M Plus -tankolaukkua. Huutokaupan tuotto käytetään tilaisuuden järjestelyihin.

Lisätietoja: Teemu Tenhunen, Jyväskylän pyöräilyseura, p. 041 544 2195, pj[at]jyps.fi

Kadonnutta polkua etsimässä – Upe Nykänen Keski-Suomen maakuntauran jäljillä to 8.2. klo 18.00–20.00

Bloggaaja ja retkeilijä Upe Nykänen kaivoi muutama vuosi sitten esiin entisen Keski-Suomen maakuntauran mustavalkoiset kartat 1980-luvun puolivälistä. Hän on sittemmin tehnyt vanhojen karttojen kanssa lukuisia retkiä eri puolille Keski-Suomea tutkimaan, löytyvätkö entisen maakuntauran polut maastosta edelleen.

Luennollaan Upe kertoo sanoin ja kuvin kokemuksistaan, joihin mahtui edelleen hyväkuntoisten polkujen ohella suon peittämiä pitkospuita, seikkailua pimeässä, kompassin esiin kaivamista hakkuuaukeilla ja ennen kaikkea sinisten maalimerkkien metsästystä. Hän on taivaltanut reppu tai rinkka selässä mm. Jyväskylästä Jämsään, Keuruulle sekä Äänekosken ja Saarijärven kautta Kannonkoskelle ja Viitasaarelle.

Upe Nykänen on kirjoittanut Jalkaisin-blogia vuodesta 2009. Hän on ollut useita vuosia myös yksi Suomen suosituimman retkeilyblogin, Retkipaikan, kirjoittajista. Luontoretkien lisäksi hän bloggaa myös kaupunkikävelyistään ja on mukana Jyväskylän ympäristöluotsien vapaaehtoistoiminnassa.

Lisätietoja: Upe Nykänen, upe.nykanen[at]gmail.com

Jalkaisin-blogi: http://jalkaisin.blogspot.fi/
Retkipaikka-blogi: http://retkipaikka.fi/

Luontoaiheisia aineistonäyttelyjä Jyväskylän kirjastoissa 5.–10.2.

Luonto lainassa -teemaviikon aiheena on "Metsä kutsuu sinua". Useassa Jyväskylän kirjaston toimipisteessä on esillä luontoaiheista aineistoa niin lapsille kuin aikuisillekin. Lisäksi pääkirjastossa Suomen Luonnonsuojeluliitto esittelee paikallista ja valtakunnallista toimintaansa tiistaina 6.2. ja perjantaina 9.2. klo 15.00–18.00.

www.facebook.com/jyvaskylankaupunginkirjasto
www.jyvaskyla.fi/kirjasto
Instagram @jklkirjasto

2.2.2018Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje