Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Löydä sopiva tontti

Tontin löytäminen on iso askel unelmakodin toteuttamisessa. Etsi elämisen tarpeisiisi sopivaa rakennuspaikkaa ja mieti toivelistasi tärkeysjärjestystä. Talo tehdään tontille sopivaksi ei päin vastoin. Älä siis lukitse talotoivettasi, esim. talopakettia, ennen tontin löytämistä. Tontin korkeuserot, ilmansuunta, näkymät ja maaperä vaikuttavat paljon tulevan talon suunnitteluun ja rakentamiseen.

Uusi pientalo sopeutetaan lähialueen vallitsevaan tyyliin, jotta alueesta tulle yhtenäinen ja kaunis asuinalue. Kun rakennat asemakaava-alueelle, on erityisen tärkeää perehtyä rakentamista ohjaaviin kaavamääräyksiin ja rakentamistapaohjeeseen. Jos mahdollista, ota suunnittelija mukaan jo tontin valinnan vaiheessa niin pääset hyvään lopputulokseen. Määräysten noudattaminen on tärkeää, koska olet rakentamassa aluekokonaisuutta, et vain yksittäistä taloa. Myös sinulle on eduksi jos lopputuloksena on alue, jonka arvo pysyy.

Asemakaavassa määrätään yleensä mm.:

  • mitä ja mihin tontilla saa rakentaa
  • kuinka paljon saa rakentaa
  • rakennuksen kerrosluku
  • rakennuksen suurin sallittu korkeus
  • tontin istuttamisesta tai säilytettävästä kasvillisuudesta

Tontti kaupungilta

Kaupungin omakotitontit ovat aina rakennuskelpoisia ja vesi-, viemäri- ja sähköliittymillä varustettuja. Kaikki tällä hetkellä vapaana olevat kaupungin omakotitontit löytyvät karttapalvelusta. Vapaana olevia tonttien hakuaika on jatkuva ja hakemukset käsitellään kuukausittain (poikkeuksena kesäaika ja vuodenvaihde, jolloin hakujaksot ovat kesä-elokuu sekä joulu-tammikuu). Hankiessasi tontin Jyväskylän kaupungilta, sinua palvelee luotettava ja varma kumppani aina käyttöönottoon saakka!

Jyväskylän karttapalvelusta saat näkyviin monipuolisesti tietoa paitsi tontista ja siihen liittyvistä kaavamääräyksistä, myös alueesta ja sen palveluista. Ota aikaa tonttitarjontaan tutustumiseen ja käy paikalla katsomassa aluetta. Karttapalvelun kautta pääset myös hakemaan vapaita tontteja sähköisesti. Voit hakea samalla useampaa tonttia haluamassasi tärkeysjärjestyksessä.

Uudet asuinalueet

Jyväskylän kaupunki jakaa vuosittain noin 80 uutta omakotitonttia eri puolilta kaupunkia. Uusia tontteja jaetaan kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Uudella asuinalueella järjestetään tonttiesittely ennen hakuajan alkamista. Jos olet kiinnostunut tietyn alueen kaavoituksesta, seuraa Jyväskylän kaupungin kaavoituksen toimintaa ja vaikuta mielipiteilläsi kaavoituksen etenemiseen. Kaavoituksen ajankohtaisista asioista pysyy kärryillä esim. seuraamalla Jyväskylän kaupunkisuunnittelun FB-sivuja. Kaavoitetun alueen aikataulusta ja tonttimarkkinoinnista voi kysyä Palvelupiste Hannikaisesta.

Tontin hankkiminen

Kaupungin tonteista suurin osa luovutetaan hakijoiden asuntotarpeen perusteella. Osa uusista tonteista tulee tarjouskilpailuun, jolloin tonteille on asetettu pohjahinta, joka ohjaa hakijoita asettamaan tarjouksensa. Toisinaan käytetään kiinteää hintaa ja tontinsaajat arvotaan hakijoiden joukosta. Lue lisää tonttien hakemisesta.

Tonttien hinta perustuu kaupunkirakennelautakunnan vuosittain vahvistamiin vyöhykehintoihin. Tontin liittymämaksuista vastaa tontin ostaja/vuokraa. Kaupungin tontit yleisimmin ostetaan mutta joissakin tapauksissa myös tontin vuokraaminen on mahdollista. Kaupunkirakennelautakunta päättää myös tonttien luovutusperusteista, -tavasta ja -ehdoista. Saamasi tontti varataan sinulle 6-12 kuukauden ajaksi suunnittelua varten. Tee tonttikauppa ennen rakennuslupahakemuksen jättämistä.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje