Suoraan sisältöön
  • Luuseri

Tytti Vänskä, kuva Matti Salmi

Valokeilassa: Tytti Vänskä

Valokeilassa on haastattelusarja, jossa esitellään teatterissa työskenteleviä ihmisiä ja heidän työtehtäviään. Nyt tutustumme tänä vuonna teatterimme näyttelijäkuntaan kiinnitettyyn näyttelijä Tytti Vänskään.

Taidokkaasti laulavana Tytti on luonnollisesti mukana Shrek-musikaalin miehityksessä ja näyttelee Koukussa-farssissa teini-ikäistä Vicki Smithiä. Tällä hetkellä Tytti harjoittelee kahta rooliaan Minna Canthin näytelmään Kauppa-Lopo. Lumia odotellessa Tyttiä haastatteli teatterikuraattori Antti Niskanen.

Näyttelijä on monen nuoren toiveammatti – ainakin, yliopistojen ja korkeakoulujen hakutilastojen perusteella. Oletko päässyt unelmatyöhösi?

Olen. Nautin työn monipuolisuudesta, siitä, että jokainen päivä on erilainen. Tykkään tutustua uusiin asioihin, ymmärtää historiaa, tutkia ihmistä, astua roolihenkilöiden nahkoihin. Eri näytelmät vievät eri maailmoihin ja niihin syventymisen määrä on paljolti itsestä kiinni, vain taivas on rajana. On myös mahtava löytää itsestään uusia puolia roolien myötä.

Miten päädyit teatterialalle, mikä oli kimmokkeena juuri näyttelijäntyöhön?

Ei minusta pitänyt tulla näyttelijää vaan viulisti. Olin kyllä koulussa aina osallistunut näytelmäkerhoihin ja sain esitettäväkseni miehet ja naiset, nuoret ja vanhat. Että kai joku näki pienestä pitäen jotain lahjoja alalle. Mutta itselleni se oli vaan helppoa hupia viulukappaleiden välissä. Lopulta vaihto-oppilasvuonna USA:n Kansasissa koulussani oli oikein aktiivinen ja korkeatasoinen draamaluokka ja sittenhän minä hurahdin ihan kunnolla...

Mikä on koulutuksesi?

Olen valmistunut Turun Taideakatemian musiikkiteatterilinjalta vuonna 2002.

Oletko työskennellyt muissa töissä aiemmin? Oliko näyttelijän ammatin lisäksi muita uravaihtoehtoja?

Olen myynyt, siivonnut, tarjoillut, opettanut ja vaikka mitä... Kokemusteni perusteella arvostan kaikkia oman alansa ammattilaisia työssään. Minusta ei ole muuhun kuin leikkimään ja laulamaan.

Mitä näyttelijäntyö oikeasti pitää sisällään? Millaisia tietoja ja taitoja tarvitset työssäsi?

Kaikki tiedot ja taidot, mitä elämässään hankkii voi tuoda tässä työssä käyttöön. Ihan kaikki. Ja luontainen uteliaisuus ja oppimisen halu auttavat sitten niissä, mitä vielä pitää opetella. Tänään luin, ymmärsin lukemaani, istuin, makasin, kävelin ja puhuin – ei niin järin ihmeellistä joka hetki siis!

Mistä koulun oppiaineista katsot olevan ammatissasi hyötyä?

Tästä ollaan varmaan montaa mieltä, mutta minusta äidinkieli, historia, psykologia ja viestintä ovat tärkeitä. Liike ja rytmi ovat minulle olennaisia myös.

Jos antaisit yhden neuvon alalle halajavalle nuorelle, mikä se olisi?

Minusta ei kannata jäädä kotisohvalle vain haaveilemaan vaan tehdä, tehdä ja tehdä. Voi hakeutua nuorisoteatteriin tai mihin tahansa ryhmään tai jos sellaista ei ole, sen voi kavereiden kanssa perustaa. Kirjastosta löytyy aiheesta kirjoja ja googlettamalla löytää harjoituksia ja tekstejä. Sitten kun on vähän tehnyt, uskaltaa ehkä jo kirjoittaa itsekin. Eikä ikinä pidä antaa periksi. Harjoittelemalla oppii mitä vain.

Mikä on sinulle itsellesi läheisin ja rakkain työsi? Miksi?

Monet eri jutut ovat olleet rakkaita, monesta eri syystä. Omat monologit ovat tietenkin olleet tärkeitä, koska niissä on ollut itse yksin paljosta vastuussa. Mutta rooleista rakkaimmiksi valitsen ”Rakkaudesta minuun”-näytelmän Sylvian ja ”Rebecca”-musikaalin Rouva Danversin, jotka molemmat näyttelin Kouvolan teatterissa. Paitsi että teokset kaikkineen onnistuivat valtavan hyvin ja niistä jäi koko porukalle hyvä mieli, oli omissa rooleissa jotain hyvin omakohtaista. Ne osuivat ja upposivat niin syvälle minuun että värisyttää vieläkin.

Millaista on hyvä teatteri tai millainen on hyvä esitys?

Hyvää teatteria ja hyviä esityksiä on paljon. Haluan tulla kosketetuksi, puhutelluksi ja siihen on monta tietä. Yleensä kun ihminen tekee aidosti, rehellisesti ja parhaalla taidollaan sen mitä tekee, hän onnistuu. Esityksellä ja esittäjällä pitää olla myös sanottavaa. Mitä painavampaa, sen parempi. Myös ”viihtykää” on tärkeä sanoma ;)

Mieleenpainuvin teatterimuistosi?

Jotenkin nuo omat mokat tulee tässä väkisin mieleen... Ja nyt niille voi jo nauraa...

Työskentely repertuaariteatterissa on monipuolista: saa tehdä draamaa, komediaa, farssia, lastennäytelmiä, musikaalia jne. Mikä on itsellesi ollut kiinnostavin laji? Toisaalta, mikä haastavin?

Kun teksti on hyvä, ohjaaja innostunut ja ympärillä taitavia kollegoja niin minä teen innolla mitä vain! Jokaisessa tyylilajissa on omat haasteensa ja jos edellä mainitut kriteerit eivät kohtaa, on jokainen työpäivä haaste.

Olet tuore jyväskyläläinen. Miten olet kotiutunut tänne?

Jyväskylä on tosi kaunis kaupunki. Kun aamulla vien lapsen kotimme viereiseen päiväkotiin ja polkaisen sitten fillarilla Kuokkalan sillan yli alati muuttuvaa järvimaisemaa ihaillen, olen erittäin onnellinen – arki rullaa hienosti!

Miten rentoudut tai mitä harrastat?

Harrastuksia minulla ei nyt ole, työn ulkopuolinen aika kuluu suloisen 1,5-vuotiaan tyttären kanssa. Hänen kanssaan kun nauraa on olo rentoutunut!

Mistä unelmoit juuri tällä hetkellä?

Rakkaudesta.

Jyväskylän kaupunginteatteri
Vapaudenkatu 36
40100 Jyväskylä


@jklteatteri #jklteatteri

Lippumyymälä
Vapaudenkatu 36
puh. 014 266 0110

Lippumyymälä avoinna
Ti klo 12-17, ke-la klo 12-19,
Lisäksi puhelinpalvelu ti-ke jo klo 11 alkaen.

Lippumyymälän ollessa suljettu, lippuja voi ostaa osoitteesta www.lippu.fi

Ryhmämyynti
(väh. 20 henkilön ryhmät)
puh. 014 266 4175
arkisin klo 16 saakka
teatteri.markkinointi(at)jkl.fi

Kaupunginteatterin rekisteriseloste

Lue Eturivin Kunkun blogia

Anna palautetta!

Tilaa uutiskirjeemme!

Taidetestaajat

Jaa sivun sisältö:


@jklteatteri #jklteatteri

Jyväskylän kaupunginteatteri | Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä | Lippumyymälä, p. 014 266 0110

Copyright Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta