Suoraan sisältöön
  • Luuseri

2011-2015

Johtajana Kari Arffman

Reino Braggen lähtö oli saanut Jyväskylän kaupungin edustajat ja kaupunginteatterin henkilökunnan hämmentyneinä miettimään, mistä uusi johtaja löytyisi. Kaupungin ja teatterin edustajista koottu työryhmä haastatteli hakijoita. Jos joku hakijoista kävi kaupungin edustajille, ei ehdokas sopinut teatterin henkilökunnalle – ja päinvastoin. Lopulta löytyi ehdokas, jonka eri osapuolet yksimielisesti hyväksyivät.

Kari Arffman johti kaupunginteatteria vuoden 2011 joulukuusta vuoden 2015 heinäkuun loppuun asti. Työ oli mielekästä ja työyhteisö motivoitunutta. Jyväskylän aika oli monella tavoin merkityksellinen näyttelijän koulutuksen saaneen ja freelanceriksi palanneen miehen uralla. Taiteilijuuteen liitetään monesti käsitys tähteydestä ja ylisuurista egoista. Kuitenkin johtaja on se henkilö, joka viime kädessä vastaa toimintakulttuurista. "Teatterinjohtajan työ on raskasta, muttei mahdotonta”, naurahtaa Arffman, joka johti Kotkan kaupunginteatteria vuosina 2003–2008. Teatteri on joukkuelaji, ja johtajan on asetettava omat taiteelliset ambitionsa palvelemaan yhteistä hyvää. Johtaja ei ole toteuttamassa kenenkään itsekkäitä pyyteitä. "Taiteilijuus on itsetuntoammatti ja kehitys paljolti omissa käsissä", Arffman miettii.

Ohjelmistosuunnittelu ja usko yhteiseen tekemiseen nousevat talon sisältä. Johtajan tulee nähdä työyhteisön potentiaali: on osattava kannustaa ihmisiä omien voimavarojen löytämiseksi. Silloin esityksistä parhaimmillaan tulee sellaisia, että katsomossa kaivetaan nenäliinoja esiin. Tällainen oli musiikkinäytelmä Myrskyluodon Maija, joka oli ohjelmistossa näytäntövuoden 2012–2013. Musiikin sävelsi Matti Puurtinen ja tekstin sovitti näyttämölle Jussi Helminen. Myös ohjaaja ja koreografi olivat vierailijoita; muu työryhmä tuli omasta talosta. Arffman muistaa vieläkin, kuinka esityksen seuraaminen sai ihon kananlihalle.

Johtajan omat vahvuudet teatterintekijänä nousevat musiikkiteatterin maailmasta. Musikaali Shrek kantaesitettiin vuonna 2013, ja näytelmän ohjasi Kari Arffman. Hän vastasi myös näytelmän suomennoksesta ja vuorotteli yhdessä näytelmän päärooleista.

"Teatteri on muutakin kuin esityksiä: se on tila, jonka toivoisi olevan ihmisen kokoinen", Arffman pohtii. Samalla teatteri on erilaisten aatteiden ja ihmisten sulatusuuni. "Se on paikka, jossa dialogi eri tyylisuuntien ja erilaisten maailmankuvien välillä on mahdollista." Teatterinjohtajan linjaukset näkyivät ohjelmistossa, joka liikkui laadukkaan klassisen ja modernin teatterin kentillä.

Monologinäytelmät Ternimaitokeisari ja Luottotoimittaja (2014; edellisen tulkitsijana Hannu Lintukoski ja jälkimmäisen Jouni Salo) olivat yleisön suursuosikkeja. Keväällä 2014 pienen näyttämön ensi-iltaan tuli Dario Fon ja Franca Ramen Avoin liitto, joka valloitti katsojat älykkäällä ironiallaan. Minna Canthin Kauppalopo (2014) ja Ken Keseyn kirjaan perustuva Yksi lensi yli käenpesän (2015) toivat näyttämölle draamaa, joka kyseenalaisti luutuneita rakenteita ja sai ajatukset liikkeelle.

Ensi-illat Jyväskylän kaupunginteatterissa 2011-2015

2011
Yötarinoita
Maaria Blomma
Tättähäärän päiväkirjasta
Ei ketään kotona
Harmonia
Kuumia aaltoja – kylmiä väreitä
Piaf
Viiru ja Pesonen
Mie sanon suohraan
Parhaissakin perheissä

2012
Voittamattomat
33 Variaatiota
Veljeni Leijonamieli
Leijonan osa – lasten teatteriseikkailu
Myrskyluodon Maija
Savirannan talossa
Kaipuun karuselli
Ternimaitokeisari

2013
Täydellinen rakastaja
Saituri
Koska maailma on pyöreä
Susi sisällä
Shrek
Mie sanon suohraan (uusintaensi-ilta)
Tarpeettomia ihmisiä
Koukussa

2014
Kauppa-Lopo
Ternimaitokeisari ja Luottotoimittaja
Lainahyöhenissä
Pieni raha
Kauppamatkustajan kuolema
Niskavuoren naiset

2015
Viiru ja Pesonen (kolmas ensi-ilta/toiveuusinta)
Yksi lensi yli käenpesän
Avoin liitto
Prinsessa Ruusunen
Jekyll & Hyde
Katoava maa
Juhlista jaloin

Kuvia esityksistä vuosilta 2011-2015

Kuvat: Jyväskylän kaupunginteatterin arkisto

Jaa sivun sisältö:


@jklteatteri #jklteatteri

Jyväskylän kaupunginteatteri | Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä | Lippumyymälä, p. 014 266 0110

Copyright Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta