Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

KESKI-SUOMEN MUSEO ON SULJETTU PERUSKORJAUKSEN VUOKSI 2017-2019.

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Museon info
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4346

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349

Kokoelmat ja konservointi
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Kulttuuriperintökasvatusta

Keski-Suomen museon museokasvatus on kulttuuriperintökasvatusta, joka on suunnattu kaikenikäisille museon asiakkaille. Tavoitteena on tarjota museossa vieraileville tietoa, tekemistä ja elämyksiä erilaisten työpajojen ja tapahtumien merkeissä.

Keski-Suomen museon kulttuuriperintökasvatuksessa on tärkeää ihmisen elämään liittyvät tyypilliset, harvinaiset ja katoavat ilmiöt. Painopistealueena on kulttuuriympäristöön liittyvä opetus, jonka tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä kulttuurimaisemasta, rakennetusta ympäristöstä ja arkeologisesta kulttuuriperinnöstä. Päämääränä on herättää kiinnostusta ja harrastusta kulttuuriympäristöä ja muuta henkistä ja aineellista kulttuuriperintöä kohtaan.

Keski-Suomen museo toteuttaa kulttuuriperintökasvatusta koko Keski-Suomen alueella. Se on museon maakunnallisen toiminnan yksi painopistealue. Museo on tuottanut muun muassa kotiseutumuseoille ja kouluille opintopaketin Päivä Eilisessä sekä kouluttanut aineiston käyttöön. Monipuolinen Juuret ja Siivet -verkko-oppimateriaali on suunnattu toisen asteen oppilaitosten käyttöön. Keski-Suomen museo valmistaa oheismateriaalia lainattavien näyttelyiden tueksi ja toteuttaa koululaisopastuksia.

Museo järjestää yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa vuosittain erilaisia toistuvia tapahtumia, kuten luentosarjat, Innostu kulttuuriympäristöstäsi! -päivät, sekä Kekri-tapahtumat.

Työpajatila Kontissa on mukava viettää vaikka koko perheen puuhailuhetkiä. Kuva: Pekka Helin/Keski-Suomen museo.

Asiakas oppijana

Keski-Suomen museossa kävijä ja museopalveluiden asiakas käsitetään myös oppijana. Tärkeää on oppijan motivaation synnyttäminen antamalla mahdollisuus mielikuvitukseen ja emotionaalisuuteen. Paitsi ajatuksellinen ja tiedollinen linkki menneisyyteen tärkeää on myös tiedon liittäminen entistä yksilöllisempiin konteksteihin.

Museossa oppimisen ohella tärkeää on myös, että oppija oppii käyttämään museota hyväkseen itselleen mielekkäällä tavalla. Museokäynti on onnistunut, kun oppija oivaltaa jotain itsestään ja ympäristöstään. Tähän liittyy Keski-Suomen museossa kulttuuriympäristökasvatuksessa tärkeänä tavoitteena nähty (kulttuuri)ympäristölukutaito. Museo kannustaa oppijoita tiedon aktiivisiksi muokkaajiksi ja tulkeiksi sekä oman museokäyntinsä yksilöllisiksi toimijoiksi

Oppilaat ihmettelevät entisajan elämää Keski-Suomen museon perusnäyttelyssä. Kuva: Pekka Helin.

Kouluille, päiväkodeille ja oppilaitoksille

Keski-Suomen museon museokasvatuksen ytimen muodostavat kouluille, päiväkodeill ja oppilaitoksille suunnatut opintokäynnit, opastukset, työpajat ja oppimateriaalit. ks. kouluille »

Tutustu myös: Jyväskylän kaupungin museopalveluiden pedagoginen strategia täällä »

Lisätiedot

Tuula Vuolio-Vallenius
museolehtori
Puh: (014) 266 4363, 040 716 7118
Sp: tuula.vuolio-vallenius(at)jkl.fi

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta