Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

KESKI-SUOMEN MUSEO ON SULJETTU PERUSKORJAUKSEN VUOKSI 2017-2019.

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Museon info
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4346

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349

Kokoelmat ja konservointi
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Jyväskylä- kappelikirkonkylästä kaupungiksi

Näyttely on päättynyt: Keski-Suomen museon museorakennus ja näyttelyt Ruusupuistossa on suljettu peruskorjauksen vuoksi. Museorakennus uusine näyttelyineen avautuu seuraavan kerran yleisölle vuoden 2019 aikana.

Kaupungin historiasta hauskasti kertova Jyväskylä - kaupunkiko sekin on? -perusnäyttely on esillä pysyvästi museon kolmannessa kerroksessa. Näyttely kuvaa Jyväskylän kaupungin vaiheita 1830-luvulta meidän päiviimme.

Toimittaja Eero Salmelainen vieraili nuoressa kaupungissa ja kirjoitti 20. toukokuuta 1853 Suomettaressa matkakokemuksistaan:

”Jyväskylä! Kaupunkiko sekin on! miettinee kuka äkkinäinen mielessänsä, oudostuen näin talonpoikaista nimeä, jota muhkeassa Helsingissä harvoin kuuleekaan! – Kaupunkihan Jyväskylä on, ja vankka vielä onkin. Tosin ei hänessä ole kuin yksi kunnollinen katu, vaan sepä onkin sitte pitkä, min lieneekään pituinen, ja sen varrella on edes puolikymmentä erityistä kauppaa, joista saat rahallasi, mitä ikään mielesi tekee, yksin resinoitakin ja vehnäsämpylöitä sekä maailman herkkuja. Tästä jos et muustakaan nä’et sen selvällensä, eikö Jyväskylä ole kaupungin arvoinen.”

Jyväskylästä, pienestä kappelikirkonkylästä tuli kaupunki vuonna 1837. Uuteen kaupunkiin harvaanasutun maaseudun keskelle muutti asumaan ja tekemään työtään joukko nuoria kaupunkilaisia: kauppiaita, käsityöläisiä ja heidän palvelijoitaan. Näyttelyssä selviää, miten "konstniekkojen ja höökareiden" pikkukaupungista kehittyi umpisuomalainen koulukaupunki, "puutavarakaupan Klondyke", rantakaupunki, teollisuuden kasvattama kaikenlaisen opetuksen kaupunki.

Näyttelyssä kerrotaan hauskasti asumista, elämää ja rakentamista kuvaavien valokuvien, sisustettujen huoneiden sekä pienoismallien avulla Jyväskylän kasvusta ja kehittymisestä kirkonkylästä ja markkinapaikasta mainioksi yli 130 000 asukkaan kaupungiksi. Piirrokset ja valokuvat, joista vanhin on 1850-luvun lopulta, kuvaavat kaupunkia ja kaupunkilaisia, heidän työntekoaan ja vapaa-ajanviettoaan.

Keski-Suomen museon perusnäyttelyä

Aikakausitornien avulla seurataan muun muassa tyylihistorian, muodin ja tekniikan muuttumista ja muuttumattomuutta. Myös Jyväskylää muualla Suomessa ja maailmalla tunnetuksi tehneisiin asioihin, kuten jyväskyläläisiin teollisuustuotteisiin, koulu- ja kulttuurielämään sekä arkkitehtuuriin, voi tutustua näyttelyssä Jyväskylä – kaupunkiko sekin on?

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta