Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

KESKI-SUOMEN MUSEO ON SULJETTU PERUSKORJAUKSEN VUOKSI 2017-2019.

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Museon info
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4346

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349

Kokoelmat ja konservointi
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Keskisuomalaisuuden jäljillä

Näyttely on päättynyt: Keski-Suomen museon museorakennus ja näyttelyt Ruusupuistossa on suljettu peruskorjauksen vuoksi. Museorakennus uusine näyttelyineen avautuu seuraavan kerran yleisölle vuoden 2019 aikana.

Keski-Suomi - maakuntako sekin on? -perusnäyttelyssä (2. krs) etsitään ja löydetään vastauksia siihen, mikä on Keski-Suomi. Näyttelyssä selviää, miten harvaanasuttu Keski-Suomen alue on vähitellen kehittynyt takamaasta yhtenäiseksi talousalueeksi ja oman identiteetin omaavaksi maakunnaksi. Suotuisat pyyntialueet houkuttelivat asukkaita alueelle jo 10 000 vuotta sitten. Idän ja lännen vaikutteiden välissä Keski-Suomessa eläneiden tavoissa, tavaroissa ja rakentamisessa näkyvät eri suunnilta tulleet piirteet – joskus sekoittuneina, usein tulosuunnastaan selvästi viestivinä.

Keski-Suomen museon perusnäyttelyä

Keski-Suomi -näyttelyn esineet, kuvat, sisustukset, pienoismallit ja tekstit kertovat esihistorian ajasta alkaen eri aikoina Keski-Suomen alueella eläneiden ihmisten vuorovaikutuksesta ympäristönsä kanssa.

Elämistä on ohjannut luonto - ankara ilmasto, runsaat vesialueet ja laajat metsät. Jo esihistoriallisen ajan ihmiset kuvasivat veneitä ja riistaeläimiä kalliomaalauksissaan. Keiteleen nuottaveneet, höyrylaivat ja monet muut alukset jatkavat vanhaa vesillä liikkumisen perinnettä. Metsistä on saatu rakennuspuut, lämpö ja ruoka. Metsiin asetti eräkauden metsästäjä ansojaan ja myöhemmin metsät tarjosivat toimeentulon puunjalostusteollisuuden koko tuotantoketjulle: metsureille, uittomiehille, sahureille, selluloosankeittäjille ja monille muille.

Maanviljelyn vaiheita käsitellään kaskitalouden ajoista koneellistettuun nykymaatalouteen saakka. Millainen on ollut maaseudun asukkaan työvuosi? Mitkä hallintotoimet ovat säädelleet hänen elämäänsä? Millaisen suojan hän rakensi väelleen ja kotieläimilleen? Miten oli hänen henkisen ja hengellisen elämänsä, sivistyksensä ja koulutuksensa laita eri aikoina?

Noin 150 vuotta sitten syntynyt Keski-Suomi -käsite vahvistui 1900-luvun kuluessa aluksi omana maakuntanaan. Keski-Suomen lääni perustettiin vuonna 1960. Sen lakkauttaminen 36 vuotta myöhemmin ei juuri horjuttanut alueen kiinteyttä. Näyttely luo taustaa, antaa vihjeitä ja tietoa, siitä millaisista asioista ja ilmiöistä nykyinen, monimuotoinen maakunta ja keskisuomalaisuus ovat vuosituhansien kuluessa rakentuneet.

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta