Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

KESKI-SUOMEN MUSEO ON SULJETTU PERUSKORJAUKSEN VUOKSI 2017-2019.

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Museon info
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4346

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349

Kokoelmat ja konservointi
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Lainattavat näyttelyt

Tiedustelut:
Ilja Koivisto
intendentti
(014) 266 4354
ilja.koivisto(at)jkl.fi

Kilven suojassa - Jyväskylän kaupungin vaakunan vaiheita

Vuonna 1837 perustetun Jyväskylän kaupungin vaakuna ja siihen liittyvä vaakunaselitys ovat vuosikymmenien aikana kokeneet monenlaisia vaiheita, muutoksia ja tulkintoja. Vaakunan suunnitteluun on eri aikoina osallistunut noin 70 henkilöä tunnetuista heraldikoista innokkaisiin maallikoihin. Jyväskylän vaakunan monia versioita ovat suunnitelleet muiden muassa valtakunnallinen auktoriteetti Akseli Gallen-Kallela ja paikallinen taiteilija Jonas Heiska sekä vaakunakilpailujen voittajina palkitut heraldikot R. Danielson ja Olof Eriksson. Kilven suojassa –näyttely kertoo vaiherikkaimpiin ja tutkituimpiin kuuluvan suomalaisen kaupunkivaakunan tarinan 1830-luvulta 2000-luvun alkuun. Näyttely pohjautuu FT Jussi Jäppisen kirjoittamaan Kilven suojassa -teokseen (2007).

Kohderyhmä: Aikuiset. Näyttelyala: Kehystetyt kuva- ja tekstitaulut 20 kpl (70 x 100 cm), nimitaulu 1 kpl (36 x 26 cm) ja kangaskuvat 3 kpl (70 x 200 cm) tarvitsevat noin 20 juoksumetriä seinäpinta-alaa. Näyttelystä voidaan koota pienempi kokonaisuus käytettävissä olevan tilan mukaan jättämällä kangastaulut pois. Kuljetukset: Näyttely on mahdollista kuljettaa tilavalla henkilöautolla, josta järjestyy taulujen levyinen tila. Hinta: Näyttelylaina 62 €, kuljetukset Jyväskylän alueella 46 €, Keski-Suomessa 71 € ja muualle kustannusten mukaan. Kuljetuskustannuksia ei peritä, jos lainaaja kuljettaa näyttelyn itse.

Tahdon - keskisuomalaista hääperinnettä sadan vuoden ajalta. Juliste Jussi jäppinen

Tahdon - keskisuomalaista hääperinnettä sadan vuoden ajalta

TAHDON – keskisuomalaista hääperinnettä sadan vuodenajalta -näyttelyssä esitellään keskisuomalaisia häätapoja osana suomalaista hääperinnettä 1800-luvulta nykypäivään. Näyttelyssä kerrotaan tarinoita keskisuomalaisista häistä sekä maaseudulla että kaupungissa. Häät ovat heijastelleet kulloisenkin aikakauden yleistä ilmapiiriä. ”Huomentuopin” juomisesta sakotettiin vuonna 1890 raittiusaatteen hengessä, vaikka syyt olivat käytännölliset. Sodan aikana häät pidettiin pimennysverhojen suojassa. Häät ovat olleet vuosisatojen ajan merkittävä juhla ihmisten elämänkaaressa. Ne ovat merkinneet avioparille siirtymää elämänvaiheesta toiseen. Häitä on pidetty satojen henkien mahtihäinä, mutta myös intiimeinä morsiusparin ja muutaman läheisen välisinä kahvituksina. Uusi elämänaskel on joka tapauksessa ollut juhlan aihe. Näyttelyn käsikirjoituksen on laatinut Esa Jurva ja ulkoasun on suunnitellut Jussi Jäppinen.

Kohderyhmä: Nuoret ja aikuiset. Näyttelyala: Kehystetyt kuva- ja tekstitaulut 23 kpl (70 x 100 cm) ja tarinataulut 14 kpl (50 x 100 cm) tarvitsevat noin 30 juoksumetriä seinäpinta-alaa. Näyttelystä voidaan koota pienempi kokonaisuus käytettävissä olevan tilan mukaan. Kuljetukset: Näyttely on mahdollista kuljettaa tilavalla henkilöautolla, josta järjestyy taulujen levyinen tila. Hinta: Näyttelylaina 62 €, kuljetukset Jyväskylän alueella 46 €, Keski-Suomessa 71 € ja muualla kustannusten mukaan. Kuljetuskustannuksia ei peritä, jos lainaaja kuljettaa näyttelyn itse.

Petäjäveden vanha kirkko. Kuva: Jussi Jäppinen.

Viestejä maisemassa– Keskisuomalainen kulttuuriympäristö

Neljästäkymmenestä panoraamakuvasta sekä niitä täydentävistä valokuvista ja teksteistä koostuvassa Viestejä maisemassa -näyttelyssä lähestytään keskisuomalaista maisemaa tavallisen kulkijan näkökulmasta. Samalla tutustutaan suomalaiseen maisemaan yleisemminkin, sillä Keski-Suomesta löytyy lukuisia piirteitä, joiden perusteella maakuntaa voidaan pitää pienois-Suomena. Näyttelyn tarkoituksena on kiinnittää huomio ympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin ja auttaa samalla katsojaa ymmärtämään ja seuraamaan parhaillaan tapahtuvia muutoksia ja niiden vaikutuksia. Näyttelyn on suunnitellut, kuvannut ja koonnut filosofian tohtori Jussi Jäppinen. Viestejä maisemassa -näyttely on jatkoa vuonna 2006 ilmestyneelle samannimiselle kirjalle, jossa asiantuntijoiden kirjoittamissa artikkeleissa perehdytään keskisuomalaiseen kulttuuriympäristöön ja sen synty- ja kehitysvaiheisiin.

Kohderyhmä: koululaiset ja aikuiset. Näyttelyala: Kuvataulut 4 kpl (140 x 105 cm), 36 kpl (120 x 70 cm), 1 kpl (95 x 60 cm), 29 kpl (30 x 30cm) tarvitsevat 50–60 juoksumetriä seinäpinta-alaa, näyttelystä voidaan koota pienempikin kokonaisuus käytettävissä olevan tilan mukaan. Kuljetukset: Keski-Suomen museo huolehtii kuljetuksista, pysytyksestä ja purkamisesta. Kuljetukset: Jyväskylän alueella 46 €, Keski-Suomessa 71 € ja muualla kustannusten mukaan. Näyttelylaina: 62 €.

Keski-Suomen kirkot -näyttely. Kuva Pekka Helin 2002

Keski-Suomen kirkot

Keski-Suomen kirkot -näyttelyssä kerrotaan keskisuomalaisten kirkkojen vaiheista, niiden arkkitehtuurista, suunnittelijoista, rakentamisesta ja sisustamisesta sekä käytöstä. Keski-Suomeen on runsaan 500 vuoden kuluessa pystytetty lähes 90 kirkkoa – ensimmäinen Jämsään 1400-luvun lopulla. Nykyisin maakunnassa on kuutisenkymmentä kirkkoa. Vanhimmat, 1700-luvulta säilyneet ovat tunnettujen kirkonrakentajien suunnittelemia ja pystyttämiä puukirkkoja, muun muassa Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 valittu Petäjäveden vanha kirkko. Seuraavalla vuosisadalla Keski-Suomeen rakennettiin nimekkäiden arkkitehtien, kuten Carl Ludvig Engelin, Anton Fredrik Granstedtin, Ludvig Isak Lindqvistin ja Josef Stenbäckin suunnittelemia kirkkoja.

Viime vuosisadalla puukirkkojen kausi oli väistämättömästi ohi ja perinteiset muodotkin alkoivat vähitellen väistyä. Kirkkojen suunnitteluun paneutuivat uusin eväin muun muassa Alvar Aalto, Elsi Borg, Kauno S. Kallio, Armas Lindgren ja Pauli E. Blomstedt. Nuorin Keski-Suomen kirkoista on vuonna 1997 pystytetty Timo Suomalaisen Äänekosken Hietaman kirkko.

Näyttely pohjautuu graafinen suunnittelija ja valokuvaaja Jussi Jäppisen ja Keski-Suomen museon museolehtori (nyk. museonjohtaja) Heli-Maija Voutilaisen vuonna 2002 ilmestyneeseen kirjaan Keski-Suomen kirkot. Näyttelyn laaja valokuva-aineisto on koottu Jussi Jäppisen pääosin vuosina 2002-2003 ottamista kuvista. Näyttelyyn liittyy kaikki keskisuomalaiset kirkot esittelevä DVD-ohjelma.

Kohderyhmä: lapset, nuoret ja aikuiset. Näyttelyala: 17 teksti- ja kuvataulua (100 x 70 cm) tarvitsevat noin 17 juoksumetriä seinäpintaa, lisäksi kokonaisuuteen kuuluu viisi seinää vasten sijoitettavaa kuvatornia (korkeus 220 cm, leveys 160 cm ja syvyys 70 cm) ja kaksi kierrettävää 8-kulmaista kuvatornia (korkeus 220 cm ja halkaisija 165 x 165 cm). Näyttelyelementeistä voi käytössä olevan tilan mukaan koota eriteemaisia ja -suuruisia kokonaisuuksia. Jos lainaaja haluaa esille myös näyttelyyn liittyvän Keski-Suomen kirkot esittelevän DVD-ohjelman, sitä varten tarvitaan TV ja DVD-soitin. Hinta: näyttelylaina 67 €, kuljetusmaksu määräytyy valitun kokonaisuuden mukaan. Keski-Suomen museo on mukana pystyttämässä näyttelyä.

Otto Emil Närhen valokuvia -näyttely. Keski-Suomen museo

Otto Emil Närhen valokuvia

Viitasaarella syntynyt valokuvaaja Otto Eemil Närhi (1902–1981) toimi uransa alussa torikuvaajana Porissa, kiertävänä kuvaajana eri puolella Suomea ja pikakuvaajana Jyväskylän Kirkkopuistossa. Valokuvausliikkeensä, Uuden Valokuvaamon, Närhi perusti Jyväskylään. O.E. Närhi kuvasi elävää elämää. Kuvauskohteita hän löysi koko Keski-Suomen alueelta. Närhi on tallentanut muun muassa lasten ja aikuisten toimia, perhekuvia, katunäkymiä, tapahtumia, kulkuvälineitä ja Päijännettä. O.E. Närhi toimi Suomen Valokuvaajain Liiton Keski-Suomen jäsenyhdistyksen monivuotisena puheenjohtajana. Marjatta ja Kaino Pekkasen omistamasta Närhen mittavasta negatiiviaineistosta valittiin kiertonäyttelyyn 45 valokuvaa Keski-Suomesta vuosilta 1925-1955. Närhen mustavalkoiset valokuvat ovat taitavan ammattilaisen mainioita ajankuvia. Näyttelyn kuvat on vedostanut Keski-Suomen museon valokuvaaja Pekka Helin.

Kohderyhmä: lapset, nuoret ja aikuiset. Näyttelyala: 45 kehystettyä valokuvaa tarvitsevat noin 35 juoksumetriä seinäpintaa. Kuljetus: Näyttely on pakattu viiteen kuljetuslaatikkoon à 60x70x50 cm. Hinta: näyttelylaina 62€, kuljetukset Jyväskylän alueella 46 € ja muualla Keski-Suomessa 71 €. Kuljetusmaksua ei peritä, jos lainaaja kuljettaa näyttelyn itse.

1000 vuotta Suomessa -näyttely. Keski-Suomen museo

1000 vuotta Suomessa

1000 vuotta Suomessa -näyttely luo katsauksen historiallisen ajan Suomeen. Näyttely etenee kahdeksan leikkausvuoden jaksoina alkaen vuodesta 1155, jolloin piispa Henrik teki ristiretken Suomeen. Jaksossa tarkastellaan esihistoriallisen ajan perintöä. Seuraava jakso kertoo keskiajasta, jonka kuluessa katolinen kirkko menetti asemansa ja uskonpuhdistus käynnistyi. Kolmannen jakson leikkausvuosi on 1653, Pietari Brahen lähtövuosi Suomesta. Vapauden ja hyödyn aikakauden vuodeksi on valittu 1792 – Ruotsin kuningas Kustaa III:nnen murhavuosi. Autonomian ajan elämää tutkiskellaan vuonna 1862. Tärkeä leikkausvuosi on myös vuosi 1906, jolloin Suomen eduskunta muodostettiin. Vuonna 1967 Suomessa oli käynnissä mittava yhteiskunnallinen murros maatalousmaasta teollisuusmaaksi. Vuonna 1999 Suomi on osa Euroopan unionia ja edelläkävijä tietotekniikan alalla.

Näyttely koostuu kahdeksasta kuvataulusta, piirroskuvista, jotka toimivat itsenäisenä näyttelynä. Kattavampi näyttelykokonaisuus on mahdollista toteuttaa yhdessä paikkakunnan kotiseutumuseon kanssa. Samalla voidaan seurata oman paikkakunnan kehitystä. Keski-Suomen museon avustuksella valitaan kuhunkin ajanjaksoon soveltuvat esineet. Aihepiireinä ovat uskonelämä, mittaaminen, pukeutuminen, ruokatalous ja työnteko.

Kohderyhmä: koululaiset ja aikuiset. Näyttelyala: Kuvataulut tarvitsevat n. 10 juoksumetriä seinäpintaa. Jos näyttely toteutetaan esinein, tarvitaan lisäneliöitä n. 10-40 m2 sekä pienille esineille vitriinit. Kuljetukset: Kuvataulut (100x70 cm) ovat keveitä ja ne on pakattu kahteen kuplamuovipakettiin. Hinta: näyttelylaina 62 €, kuljetukset Jyväskylän alueella 46 € ja muualla Keski-Suomessa 71 €. Kuljetusmaksua ei peritä, jos lainaaja kuljettaa näyttelyn itse.

Hipparinkiä ja rottajahteja kiertonäyttely. Keski-Suomen museo

Hipparinkiä ja rottajahteja

Näyttely Hipparinkiä ja rottajahteja kertoo 1940–50-lukujen pihaleikeistä. Kuvat ovat perinteen tutkijana ja tallentajana tunnetun, jyväskyläläisen professori h.c. Ahti Rytkösen ottamia. Hän kuvasi Jyväskylän kasvatusopillisen harjoittelukoulun oppilaiden moninaisia välituntileikkejä. Toiset leikkivät hipparinkiä, kinkkausta ja hyppivät narua, toiset heittivät seinäpalloa, olivat tyhmää kuningasta ja pelasivat rahanheittoa. Ja mitä niitä leikkejä olikaan!

Kohderyhmä: lapset, nuoret ja aikuiset. Näyttelyala: 48 kehystettyä valokuvaa tarvitsevat n. 37 m seinäpintaa. Kuljetus: näyttely pakattu viiteen kuljetuslaatikkoon à 60x70x50 cm. Hinta: näyttelylaina 57 €, kuljetukset Jyväskylän alueella 46 € ja muualla Keski-Suomessa 71 €. Kuljetusmaksua ei peritä, jos lainaaja kuljettaa näyttelyn itse.

Hely Hopea ja muut maatiaiset -näyttely. Keski-Suomen museo

Hely Hopea ja muut maatiaiset

Näyttely hevosesta, lehmästä, lampaasta, siasta, koirasta, kissasta sekä kanasta ja kukosta kertoo tutuimpien kotieläinten elämästä maalla ennen muinoin. Jokaisella eläimellä oli oma tärkeä tehtävänsä. Myös lapset osallistuivat eläinten hoitoon. Näyttely on toteutettu valokuvin ja esinein. Esineet ovat eläimillä käytettyjä tai eläimestä valmistettuja varustuksia kuten kytkyt, kalvat ja kuolaimet tai siankarvaköysi ja karstattua villaa.

Kohderyhmä: lapset. Näyttelyala: vitriinikaappi avattuna 1,5 m2 . Oheistuotteet: näyttelykirja ja eläinkeppinuket. Hinta: näyttelylaina 57 €. Kuljetukset Jyväskylän alueella 46 € ja muualla Keski-Suomessa 71 €. Keski-Suomen museo huolehtii kuljetuksista, pystytyksistä ja purkamisesta.

Näin syntyi Keiteleen kanava -näyttely. Keski-Suomen museo

Näin syntyi Keiteleen kanava

Keitele - Päijänne -kanava rakennettiin vuosien 1990–1994 aikana ja sen ympäristövaikutuksia dokumentoitiin valokuvaamalla. Kartoista ja valokuvista syntyi näyttely, joka kertoo kanavahankkeesta kokonaisuutena.

Kohderyhmä: aikuiset. Näyttelyala: n. 30 m2, näyttely on koottu kolmesta kokoontaitettavasta seinäkkeestä, jotka voidaan sijoittaa toisistaan erilleen. Kuljetus: näyttely pakattu kolmeen pyörillä varustettuun kuljetuslaatikkoon à 111x76x24 cm. Hinnat: näyttelylaina 57 €, kuljetukset Jyväskylän alueella 46 € ja muualla Keski-Suomessa 71 €. Kuljetusmaksua ei peritä, jos lainaaja kuljettaa näyttelyn itse.

Se lasku kannatti maksaa -näyttely. Kuva Pekka Helin 1995.

Se lasku kannatti maksaa

Näyttely kertoo toisen maailmansodan Suomelle aiheutuneista kustannuksista, mutta myös sodasta seuranneesta elämän muutoksesta. Talvi- ja jatkosodan aikana puolustusvoimien menot kohosivat moninkertaisiksi. Sotakorvaukset muodostivat laskusta huomattavan osan, josta menetetyn Karjalan arvo oli merkittävä. Sotalasku oli kaikkiaan 150 miljardia markkaa. Kärsimyksistä ei esitetty laskua. Sotien ajan aineellisten tappioiden ja korvausten kustannuksella Suomi säilytti itsenäisyyden. Se lasku kannatti maksaa.

Kohderyhmä: aikuiset. Näyttelyala: 20 kuvataulua tarvitsee n. 35–40 m seinäpintaa. Kuljetukset: näyttely on pakattu kahteen kuljetuslaatikkoon à 119x148x30. Hinta: näyttelylaina 62 €, kuljetukset Jyväskylän alueella 46 € ja muualla Keski-Suomessa 71 €. Kuljetusmaksua ei peritä, jos lainaaja kuljettaa näyttelyn itse.

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta