Suoraan sisältöön

Mikä on taidetestaajat?

Suomen Kulttuurirahasto tarjoaa kolmelle ikäluokalle kahdeksasluokkalaisia, yhteensä noin 180 000 nuorelle ohjaajineen, mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa, kuten oopperassa, teatterissa, konsertissa tai taidenäyttelyssä. Kaksikielisen hankkeen rahoitukseen osallistuu myös Svenska kulturfonden. Hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.

Jokainen Taidetestaukseen osallistuva 8. luokka saa mahdollisuuden vierailla kahdessa kulttuurikohteessa. Toinen suuntautuu omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden maksavat sekä oppilaiden että opettajien matkat ja pääsyliput. Keski-Suomessa koordinoinnista vastaa Kulttuuriaitan vs.suunnittelija/Taidetestaajien aluekoordinaattori Hanna Brotkin.

Lue lisää valtakunnaliselta sivustolta:
www.taidetestaajat.fi/

Kasiluokkalaisten arvioita taide-elämyksistä:
https://www.taidetestaajat.fi/arviot

Seuraa meitä somessa:
Facebook: www.facebook.com/taidetestaajat/
Instagram: #taidetestaajat

Menossa mukana Taidetestaajat - Ensi-ilta syksyllä 2017 koko maassa

Taidetestaajat Keski-Suomessa


Nuoret taidetestaajat etsivät innostavia käyntikohteita – kohteet on valittu!

Taidetestaajat etsii eri puolilta Suomea vierailukohteita lukuvuodeksi 2018–2019. Hanke tarjoaa kolmena lukuvuonna kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille kaksi ikimuistoista taide-elämystä. Nuorten testattavaksi voi ehdottaa mitä tahansa taidelajia. Tavallinen museokierros tai näytelmä ei kuitenkaan riitä, vaan organisaatioilta odotetaan vieraanvaraisuutta sekä huolella suunniteltua ja osallistavaa kokonaisuutta. Taidetestaajien kohteiden valinnassa painotetaan sekä taiteellista laatua että innovatiivista, nuorille suunnattua yleisötyötä. Millaista kahdeksasluokkalaisten mielestä on laadukas ja kiinnostava taide? Millainen on jännittävä, kiehtova ja riemastuttava taide-elämys?

Käyntikohteiksi on valittu Jyväskylä Sinfonian konsertti sekä Jyväskylän kaupunginteatterin Hair-musikaali.

Lisätietoja hausta ja hankkeesta: www.taidetestaajat.fi


Taidetestaajat mukana Toukofesteillä 30.5.2018 klo 9-15!

Oletko ensi vuonna kasiluokkalainen? Tai kasiluokkalaisen ope? Jos vastasit kyllä, olet lukuvuoden 2018-2019 Taidetestaaja! Tule kyselemään Taidetestaajista ja testaamaan Taidetestaajien arviointisovellusta! Olitko tänä lukuvuonna Taidetestaajat-matkalla? Tule kertomaan meille mikä fiilis jäi?!

Taidetestaajat purkaa myyttiä taiteesta vaikeana lajina. Kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset – yhteensä lähes 200 000 nuorta – pääsevät lukuvuosien 2017-2020 aikana kahteen eri taide-elämykseen kokemaan ja arvioimaan taidetta. Vierailuihin sisältyvät pääsyliput, matkat sekä etkot ja jatkot. Nuorten mielipidettä taiteesta kysytään Taidetestaajien arviointisovelluksella. Arviot on nähtävillä Taidetestaajat.fi –sivuilla. Kaikki keskisuomalaiset kasit on ilmoitettu mukaan myös tulevalle lukuvuodelle Suomen historian suurimpaan kulttuurihankkeeseen.

Taidetestaajat-hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Keski-Suomen aluekoordinaattori on Hanna Brotkin ja hän työskentelee lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitassa.

www.taidetestaajat.fi

Näitä testataan

Alueelliset taide-elämyskohteet Keski-Suomessa

Lukuvuonna 2018-2019

Jokaiselle keskisuomalaiselle kahdeksasluokkalaiselle on koordinoitu yksi alla olevista kohteista. Opettaja, tarkista Taidetestaajat-järjestelmästä luokkasi taide-elämysajankohta.

Jyväskylä Sinfonia tarjoilee konsertissaan täysin uuden sävellyksen sekä mahdollisuuden seurata sen syntyprosessia. Teoksen säveltäjänä toimii Stratovariuksestakin tuttu bassotaiteilija Lauri Porra. Kaupunginteatteri tarjoilee kasiluokkalaisille 60-luvun hippimeininkiä rockin ja soulin siivittämänä kulttimusikaali Hairin kautta!

Jyväskylä Sinfonia


kuva: Tuukka Järventausta, Jyväskylä SinfoniaJyväskylä Sinfonia tarjoilee konsertissaan Taidetestaajille täysin uuden sävellyksen sekä mahdollisuuden seurata sen syntyprosessia. Säveltäjänä on mm. power metal –yhtye Stratovariuksesta tunnettu sähköbassovirtuoosi Lauri Porra, joka soittaa uuden teoksensa solistina. Konsertissa musiikin genrerajat tulevat ylittymään perinteisen sinfoniamusiikin ja power metallin yhdistyessä.

Etkojen aikana päästään kuulemaan, kuinka Porra kertoo erilaisten haastattelujen ja videoblogin kautta uuden sävellyksensä matkasta alkuideasta konserttilavalle. Taidetestaajilla on mahdollisuus osallistua haastattelujen toteuttamiseen. Konsertin jälkityöskentelynä järjestetään Lauri Porran kanssa taiteilijatapaaminen, jossa testaajilla on mahdollisuus antaa palautetta ja esittää kysymyksiä.

Kuva: Tuukka Järventausta

Jyväskylä Sinfonia>>

Jyväskylän kaupunginteatteri


kuva: Jiri Halttunen, Hair-musikaaliTule näkemään, kuulemaan ja kokemaan rockin ja soulin täyteinen kulttimusikaali Hair! 1960-luvun lopun hippiliike täyttää näyttämön villinä ja värikylläisenä. Uusi sukupolvi haastaa edellisen sukupolven arvomaailman seuraten omia ihanteitaan - ristiriitaisin seurauksin. Hair on monisyinen kuvaus rauhan ja rakkauden liikkeen yhteen kokoamista nuorista sekä viimeisistä yhteisöllisyyden hetkistä ennen unelman osoittautumisesta utopiaksi.

Kuva: Jiri Halttunen

Hair-musikaali>>


Lukuvuonna 2017-2018

Keski-Suomen kasiluokkalaisten taide-elämyskohteisiin kuului lukuvuonna 2017-2018 Jyväskylä Sinfonian konsertti DIY!-teos, jonka etkoissa nuoret itse pääsivät säveltämään sekä Jyväskylän kaupunginteatterin näytelmä Peter Pan. Näiden lisäksi osa pääsi näkemään Compañia Kaari & Roni Martinin kiertävän näyttämöteoksen KILLCarmenin.

Jyväskylä Sinfonia


Do it yourself! Taidestestaajat osallistuivat kokonaisvaltaisesti klassisen musiikin konsertin valmisteluihin esitettävän teoksen säveltämisestä alkaen. Tavoitteena oli luoda konsertti, jonka eri osa-alueet esitettävästä teoksesta aina kirjalliseen materiaaliin sekä musiikin inspiroimiin maalauksiin olivat taidetestaajien itsensä luomia.

Sävellysprosessi toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kanssa, jotka tutustuttivat kasiluokkalaiset säveltämisen maailmaan hyödyntäen erilaisia sävellystekniikoita ja nykyteknologiaa. Jyväskylä Sinfonian muusikot perehdyttivät koululaiset orkesterisoittimiin ja niiden soittoteknisiin mahdollisuuksiin.

Kasiluokkalaisten arvioita näytelmästä:

"Ei niin mielenkiintoinen ja vähän tylsä." "Hienoa musiikkia!" "Kokemus oli ihan ok ja on hyvä ajatus kysyä nuorilta tällä tavalla taide asioista."

Kuva: Eero Pyykkö

Jyväskylä Sinfonia>>

Jyväskylän kaupunginteatteri


Kaupunginteatterin 64 vakkarityöntekijää toivottivat Taidetestaajat tervetulleiksi tunteiden kiertoradalle: itke tai naura, tykkää tai tyrmää, pääasia, että kysyt itseltäsi: "Tuntuuko tää missään?" Teatteri haastoi koululaiset pohtimaan syntyjä syviä tai huvittumaan yhdessä Peter Pan näytelmän parissa."Onko ookoo kasvaa aikuiseksi ja mitä tarkoittaa "olla oma itsensä" - oikeesti. Onko Pan muuten pohjimmiltaan poika vai tyttö?"

Kasiluokkalaisten arvioita näytelmästä:

”Mä en ole kovin teatterityypejä joten mulla oli hiukan epämukava olo joissain kohtia näytelmää.” ”Tuntui, ettei esitys ollut suunnattu meidän ikäluokalle, vaan enemmänkin eskari- ja alakouluikäisille.” ”Liian pitkä, ollaan kasiluokalla ois voinu tehä sellasen et jaksetaan kahtoo” ”Aika cringe välillä (myötähäpeä) vähä sekava aika hauska ja hyvä oli👍👍” ” Jotkut osat olivat kyllä HIEMAN hämmentäviä, mutta vitsit nauratti ja oli kivaa :)” ” Tylsä menisit oikeisiin töihi. Ois menty vaikka hesee” ” Hauska olla muuallakin kun koulussa” ” Kokemus sai minut itseni harkitsemaan osallistumista esim. harrasteteatteriin.” ” Aivan ihana! Tämän kokemuksen jälkeen tiedän varmemmin että haluan näytellä.” ” Esitys oli todella hyvin tehty ja siinä oli taitavia näyttelijöitä. En ole ennen käynyt teatterissa joten näytös oli kyllä yllättävän hieno.”

Kuva: Jiri Halttunen

Peter Pan -musikaali>>

Compañia Kaari & Roni Martin - KILL Carmen


"Tulkaa katsomaan häntä, joka tuhoaa, hävittää, häntä joka suistaa hulluuteen! Repii onnen, vie omaisuuden, pilaa maineen, tahraa kunnian, sysää yhteiskunnan kaaokseen. Hän on täällä: Carmen!"

Espanjalaistanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro rynnistävät näyttämölle nauraen kuolemalle päin naamaa. Kasiluokkaiset pääsivät pohtimaan intohimon eteenpäinvievää ja tuohoavaa voimaa.

Kasiluokkalaisten arvioita näytelmästä:

”Esitys oli järkyttävän outo ja juoni oli huono. Soittajat olivat hyviä.” ”Oli hyvin tehty ja oli hyvä mutta mua ei itteeni kiinnosta hirveesti tommonen” ” Kokemus oli ikimuistoinen sen huumorin, ja loistavasti onnistuneen tanssin ja musiikin takia.” ”Hieman outo tai no aika paljonki. Aika sekava ja mun mielest ei vielä kasiluokkalaisil tommost :( En oikee pitänyt siitä... ajatus harhaili..” ”Ymmärsin enemmän kuin muut mun luokkalaiset :D Oli hieno kokemus ihanaa musiikkia! Katsoin paljon esiintyjien jalkoja, steppaus on mahtavaa!” ”Kokemus oli mielestäni musiikillisesti nautittava. Lisäksi sai jättää koulun väliin. Myös se naikkonen oli ihq.”

Kuva: Janne Mikkilä

KILL Carmen>>

Valtakunnalliset kohteet Keski-Suomen kasien osalta ovat pääkaupunkiseudulla (yksi seuraavista):

Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo, Suomen Kansallisooppera, Suomen kansallisteatteri, Tapiola Sinfonietta.

Taidetestaukseen voivat kolmen vuoden aikana osallistua kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset eli yhteensä lähes 200 000 nuorta opettajineen. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen 19 aluekoordinaattoria vastaavat Taidetestaajat-hankkeen käytännön toteutuksesta.

Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Kokemuksen jälkeen nuorilta toivotaan kommentteja ja palautetta kokemuksestaan Taidetestaajia varten kehitetyn selainpohjaisen arviointityökalun kautta.

Kokemuksia Taidetestaajista:

  • "Taidetestaajat on hieno mahdollisuus tutustua taiteeseen monin tavoin. Varsinkin meille keskisuomalaisille Helsingin kohteista olisi ooppera tai baletti huikea elämys! Ilmiöpohjainen oppiminen ja uusi opetussuunnitelma toteutuvat eri taiteen lajien kautta Taidetestaajissa." Elina Meissner, Viitaniemen koulun 7A:n luokanvalvoja, ruotsin ja saksan kielen opettaja
  • "Kivaa kun pääsee Helsinkiin! Taide on mukavaa ja tykkään piirtää." Christin, Viitaniemen koulun 7E:n oppilas
  • "Moderni taide on mielenkiintoista. Olisi kiva päästä Kiasmaan." Emilia, Viitaniemen koulun 7A:n oppilas

Yhteystiedot

Hanna Brotkin
Keski-Suomen aluekoordinaattori
Taidetestaajat-hanke
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta

puh. 050 325 2904 / 014 26 68775
Keski-Suomi@taidetestaajat

Jyväskylän kaupunki / Kulttuuri- ja liikuntapalvelut
Vapaudenkatu 39-41, FIN 40100 Jyväskylä

www.taidetestaajat.fi

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta