Suoraan sisältöön

Mikä on taidetestaajat?

Suomen Kulttuurirahasto tarjoaa kolmelle ikäluokalle kahdeksasluokkalaisia, yhteensä noin 180 000 nuorelle ohjaajineen, mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa: oopperassa, teatterissa, konsertissa, taidenäyttelyssä jne. Kaksikielisen hankkeen rahoitukseen osallistuu myös Svenska kulturfonden. Hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.

Jokainen Taidetestaukseen osallistuva 8. luokka saa mahdollisuuden vierailla kahdessa kulttuurikohteessa. Toinen suuntautuu omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden maksavat sekä oppilaiden että opettajien matkat ja pääsyliput.

Lue lisää valtakunnaliselta sivustolta:
www.taidetestaajat.fi/

Menossa mukana Taidetestaajat - Ensi-ilta syksyllä 2017 koko maassa

Taidetestaajat Keski-Suomessa

Taidetestaajat Joulukortti 2017


Nuoret taidetestaajat etsivät innostavia käyntikohteita – hakuaika elokuussa!

Taidetestaajat etsii eri puolilta Suomea vierailukohteita lukuvuodeksi 2018–2019. Hanke tarjoaa kolmena lukuvuonna kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille kaksi ikimuistoista taide-elämystä. Nuorten testattavaksi voi ehdottaa mitä tahansa taidelajia. Tavallinen museokierros tai näytelmä ei kuitenkaan riitä, vaan organisaatioilta odotetaan vieraanvaraisuutta sekä huolella suunniteltua ja osallistavaa kokonaisuutta. Taidetestaajien kohteiden valinnassa painotetaan sekä taiteellista laatua että innovatiivista, nuorille suunnattua yleisötyötä. Millaista kahdeksasluokkalaisten mielestä on laadukas ja kiinnostava taide? Millainen on jännittävä, kiehtova ja riemastuttava taide-elämys?

Lisätietoja hausta ja hankkeesta: www.taidetestaajat.fi


Taidetestaajat mukana Toukofesteillä!

Taidetestaajien Räppipisteellä Toukofestissä 31.5 pääsi kokeilemaan Taidetestaajien Testaustyökalua. Räppipisteellä pääsi sovittamaan ajatuksia ja mieleen juolahtavia sanoja Simo ”Gynä” Niemisen ohjauksessa räpiksi. Pisteellä tutustuttiin räppirumpujen tekemiseen rumpukoneella ja nauhoitettiin Taidetestaajat -räp! Taidetestaajien testaustyökalulla pääsi arvioimaan kavereiden tai ”Gynän” räppielämystä ja taidekritiikit pääsivät osaksi maailman suurinta organisoitua taidearviointia.

Taidetestaajat ensi-illassa syksyllä 2017!

www.taidetestaajat.fi

Näitä testataan

Alueelliset taide-elämyskohteet Keski-Suomessa ovat (yksi seuraavista):

Jyväskylä Sinfonian konserttielämys DIY!-teos, jonka etkoissa nuoret itse pääsevät säveltämään ja Jyväskylän kaupunginteatterin näytelmä Peter Pan ja näiden lisäksi Keski-Suomeen tulee Compañia Kaari & Roni Martinin kiertävä näyttämöteos KILLCarmen.

Jyväskylä Sinfonia


Do it yourself! Taidestestaajat osallistuvat kokonaisvaltaisesti klassisen musiikin konsertin valmisteluihin esitettävän teoksen säveltämisestä alkaen. Tavoitteena on luoda konsertti, jonka eri osa-alueet esitettävästä teoksesta aina kirjalliseen materiaaliin sekä musiikin inspiroimiin maalauksiin ovat taidetestaajien itsensä luomia.

Kahdeksasluokkalaiset säveltävät Jyväskylä Sinfonian esitettäväksi yhteisen DIY!-teoksen. Sävellysprosessi toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kanssa. OKL:n opettajat ja opiskelijat tuovat oman panoksensa, kun oppilaat tutustuvat säveltämisen maailmaan hyödyntäen erilaisia sävellystekniikoita ja nykyteknologiaa. Jyväskylä Sinfonian muusikot taas perehdyttävät koululaiset orkesterisoittimiin ja niiden soittoteknisiin mahdollisuuksiin.

Kuva: Eero Pyykkö

Jyväskylä Sinfonia>>

Jyväskylän kaupunginteatteri


Teatteri houkuttaa ja koukuttaa! Kaupunginteatterin 64 vakkarityöntekijää toivottavat sinut ja ystäväsi tervetulleeksi tunteiden kiertoradalle: itke tai naura, tykkää tai tyrmää, pääasia, että kysyt itseltäsi: "Tuntuuko tää missään?" Teatteri haastaa sinut pohtimaan syntyjä syviä tai huvittumaan yhdessä muiden kanssa.

Ei pelkkää läpän heittoa! Lähde lentoon Peter Panin matkassa ja liity kadonneiden poiken joukkoon. Samalla kun esitys viihdyttää, se ja siihen liittyvät tehtävät haastavat myös sinut funtsimaan, onko ookoo kasvaa aikuiseksi ja mitä tarkoittaa "olla oma itsensä" - oikeesti. Onko Pan muuten pohjimmiltaan poika vai tyttö?

Kuva: Jiri Halttunen

Peter Pan -musikaali>>

Compañia Kaari & Roni Martin - KILL Carmen


Tulkaa katsomaan häntä, joka tuhoaa, hävittää, häntä joka suistaa hulluuteen! Repii onnen, vie omaisuuden, pilaa maineen, tahraa kunnian, sysää yhteiskunnan kaaokseen. Hän on täällä: Carmen!

Kansainvälisesti palkitun Compañía Kaari & Roni Martinin näyttämöteokset tunnetaan rujon absurdista estetiikastaan. Ryhmän ensi-iltateos KILL Carmen on samanaikaisesti julkea ja julma, viettelevä ja nyrjähtänyt. Roni Martinin johtama orkesteri yhdistelee suvereenisti funkia, flamencoa, ja balkan-vaikutteita. Espanjalaistanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro rynnistävät näyttämölle nauraen kuolemalle päin naamaa. Kasiluokkaiset pääsevät tässä elämyskohteessa pohtimaan intohimon eteenpäinvievää ja tuohoavaa voimaa.

Kuva: Janne Mikkilä

KILL Carmen>>

Valtakunnalliset kohteet Keski-Suomen kasien osalta ovat pääkaupunkiseudulla (yksi seuraavista):

Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo, Suomen Kansallisooppera, Suomen kansallisteatteri, Yleisradio/Radion sinfoniaorkesteri.

Taidetestaukseen voivat kolmen vuoden aikana osallistua kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset eli yhteensä lähes 200 000 nuorta opettajineen. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen 19 aluekoordinaattoria vastaavat Taidetestaajat-hankkeen käytännön toteutuksesta.

Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Kokemuksen jälkeen nuorilta toivotaan kommentteja ja palautetta kokemuksestaan Taidetestaajia varten kehitetyn selainpohjaisen arviointityökalun kautta.

Kokemuksia Taidetestaajista:

  • "Taidetestaajat on hieno mahdollisuus tutustua taiteeseen monin tavoin. Varsinkin meille keskisuomalaisille Helsingin kohteista olisi ooppera tai baletti huikea elämys! Ilmiöpohjainen oppiminen ja uusi opetussuunnitelma toteutuvat eri taiteen lajien kautta Taidetestaajissa." Elina Meissner, Viitaniemen koulun 7A:n luokanvalvoja, ruotsin ja saksan kielen opettaja
  • "Kivaa kun pääsee Helsinkiin! Taide on mukavaa ja tykkään piirtää." Christin, Viitaniemen koulun 7E:n oppilas
  • "Moderni taide on mielenkiintoista. Olisi kiva päästä Kiasmaan." Emilia, Viitaniemen koulun 7A:n oppilas

Yhteystiedot

Hanna Brotkin
Keski-Suomen aluekoordinaattori
Taidetestaajat-hanke
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta

puh. 050 325 2904 / 014 26 68775
Keski-Suomi@taidetestaajat

Jyväskylän kaupunki / Kulttuuri- ja liikuntapalvelut
Vapaudenkatu 39-41, FIN 40100 Jyväskylä

www.taidetestaajat.fi

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta