Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän kaupungin ympäristötekoja

Tällä sivulla esitellään Jyväskylän kaupunkiorganisaation tekoja ympäristön hyväksi. Tekojen taustalta löytyvät kaupungin ympäristöjärjestelmä sekä Ilmasto-ohjelma, joihin kaupunki on sitoutunut vapaaehtoisesti. Lisätietoja näistä sitoumuksista löydät oikealla olevien linkkien kautta. Lisäksi kaupungilla on Energiatehokkuussopimus ja sen toimintasuunnitelma.

Jyväskylän seudun joukkoliikenneuudistus vuoden 2014 ympäristöteko

Vuoden ympäristöteko 2014 -palkinto myönnettiin 27.3.2015 pidetyssä kaupungin ympäristöpäivässä kaupunkirakennepalveluiden henkilökuljetusryhmälle viime vuonna toteutetusta joukkoliikenneuudistuksesta.

Joukkoliikenneuudistuksen myötä joukkoliikenteen päästöt laskivat aiemmasta uudemman bussikaluston ansiosta. Uusia käyttäjiä houkuteltiin kokeilemaan joukkoliikennettä esimerkiksi ilmaisilla bussikyydeillä tapahtumien yhteydessä ja yhden euron hintaisilla kertalipuilla. Uudistunutta joukkoliikennettä markkinoitiin voimakkaasti ja sille luotiin uusi verkkopalvelu, joka löytyy osoitteesta http://linkki.jyvaskyla.fi.

Lisätietoja: ympäristöasiantuntija Mervi Saukko, p. 65185, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Ensimmäinen Vuoden Ympäristöteko -palkinto hankintakeskuksen työntekijöille

Kaupungin henkilöstön ympäristöpäivässä lokakuussa 2012 jaettiin takautuvasti Vuoden Ympäristöteko -palkinnot vuosilta 2009-2011. Ensimmäinen Vuoden Ympäristöteko 2009 -palkinnon saivat Antti Tuukkanen ja Merja Syvänoro hankintakeskuksesta. Kylän Kattaus sai vuoden 2010 ja Vaajakummun koulu vuoden 2011 Ympäristöteko -palkinnon.

Vuoden Ympäristöpalkinto 2009 -palkintoa perusteltiin hankintakeskuksen pitkäaikaisella työllä kestävien hankintojen tekemiseksi. Hankintakeskuksen työskentelyssä ympäristövastuullisuus on muuttunut osaksi kaupungin työpisteiden arkea. Ympäristömerkkejä tai energiatehokuutta ilmaisevia merkintöjä löytyy kaupungin käytössä olevista tuotteista, laitteista, koneista ja palveluista. Merkittävin perustelu ensimmäisen Vuoden Ympäristöteko –palkinnon saajaksi onkin pitkäkestoinen ja menestyksekäs työ ympäristökriteerien käytön edistäjänä.

Kaupungin henkilöstö polki Kilometrikisassa 100 126 kilometriä

Jyväskylän kaupungin henkilöstön joukkue pyöräili touko-syyskuussa 2015 järjestetyssä Kilometrikisassa yhteensä 100 126 kilometriä. Kaupungin joukkue säästi yli 7000 litraa bensaa ja vähensi näin 17 520 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Jyväskylän kaupungin henkilöstö osallistuu vuosittain Kilometrikisaan. www.kilometrikisa.fi

Säästä päästöjä, päästä säästöjä -kisa 2014

Koko kaupungin henkilöstölle suunnatun Säästä päästöjä, päästä säästöjä -kisan järjestävät vuosittain Jyväskylän kaupungin henkilöstöyksikkö sekä kaupungin ympäristöjärjestelmä. Lihasvoimin kerättyjä kilometrejä kertyi kisassa Liikkujan viikolla syyskuussa 2014 lähes 7000 kilometriä ja hiilidioksidipäästöjä säästyi noin 1250 kiloa.
Kisaan osallistui yli 16 työyhteisöä.

Hipposhallin sähkönkulutus putosi kolmanneksen

Jyväskylän kaupungin harjoitusjäähallissa on saavutettu 30 % säästö sähköenergian vuosikulutuksessa. Rahallisesti mitattuna vuosittainen säästö on 80 000 euroa. Hallin ongelmana olivat aiemmin suuret energiakustannukset, jotka kuitenkin saatiin kuriin Jyväskylän Tilapalvelun ja YIT:n yhteishankkeen myötä. Hankkeen suunnittelusta ja valvonnasta vastasi Insinööritoimisto Mittatyö Timo Holopainen Ky.

Hanke aloitettiin Hipposhallin energiakartoituksella. Tämän jälkeen jäähalliin uusittiin energiatehokkaampi kylmäkone, valaistus ja ilmanvaihtokone. Lisäksi parannettiin mm. lämmön talteenottoa ja kuivausta. – Energiankulutuksen pienenemisen lisäksi jäähallin sisäolosuhteet paranivat merkittävästi. Katsomossa ei tule enää liian kylmä eikä jäällä liian lämmin, kertoo tekninen isännöitsijä Ari Hämäläinen Jyväskylän Tilapalvelusta.

Jyväskylän kaupunki on mukana Työ- ja elinkeinoministeriön energiatehokkuussopimuksessa, joka velvoittaa kuntia parantamaan kiinteistöjensä ja toimintojensa energiatehokkuutta. Sopimuksen tavoitteena on yhdeksän prosentin energiansäästötoimet vuosien 2008-2016 aikana.

Lue lisää:
YIT:n tiedote 11.10.2011:YIT:n energiapalveluilla Jyväskylän jäähallissa 30 prosentin säästö*

Koulujen videoneuvottelut säästävät aikaa, rahaa ja ympäristöä

Jyväskylän kaupungin opetuspalveluissa on käytetty videoneuvottelua hyvällä menestyksellä jo parisen vuotta. Sähköiset palaverit säästävät paitsi työaikaa ja kustannuksia myös ympäristöä. Säännöllisesti videoneuvottelua käyttävät Jyväskylän perusopetuksen rehtorit sekä Korpilahden Vihreä lippu -koulujen ympäristöraati.

Korpilahdella videoneuvottelua käytetään kyläkoulujen yhteisen ympäristöraadin kokouksissa. Kokousten käyminen verkon välityksellä on järkevää, koska välimatkat koulujen välillä ovat pitkiä. – Liikkuminen kokouksiin kerran kuukaudessa olisi paitsi kallista, myös vastoin meidän kestävän kehityksen tavoitteita ja periaatteitamme, sanoo Vespuolen koulun rehtori Sirpa Orell. – Videoneuvottelun käyttäminen kokouksissa on myös ympäristökasvatuksellinen elementti. Oppilaat kokevat konkreettisesti, miten tavataan kaukana olevia ja hoidetaan tärkeitä asioita, vaikka ei liikuta omalta koululta mihinkään, hän kertoo.

Myös rehtoreiden kokoukset pidetään sähköisinä. Videoneuvottelu tuli ajankohtaiseksi Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän maalaiskunnan ja Korpilahden yhdistyessä uudeksi kunnaksi. Välimatkat olivat liian pitkiä ja työaikaa kului kokousmatkoihin kohtuuttoman paljon. Videoneuvottelu on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi ja siitä syntyvien säästöjen arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Lue lisää:
Jyväskylän kaupungin tiedote 2.5.2011: Jyväskylän kaupungin opetuspalvelut säästää kymppitonneja sähköisillä neuvotteluilla

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje