Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Perheiden päiväkuntoutus Paatti

Mattilan perhetukikodin yhteydessä toimineen, jyväskyläläisiä lapsiperheitä palvelleen perheiden päiväkuntoutus Paatin kehittämistoiminta on päättynyt. Paatissa kehitettyjä menetelmiä hyödynnetään jatkossa perheiden avokuntoutuksessa Tuetun asumisen perheyksikössä. Yksikön toiminta muuttuu kevään 2018 aikana ja siitä tiedotetaan erikseen.

******

Perhe asuu omassa kodissaan

Yksilöllisesti ja perhekohtaisesti suunniteltu päiväkuntoutus kestää noin 2-3 kuukautta. Kuntoutuksen aikana perhe asuu omassa kodissaan. Perhe käy päiväkuntoutuksessa päivisin keskimäärin kolmena arkipäivänä viikossa. Läsnäolopäivistä ja päivien lukumäärästä sovitaan jokaisen perheen kanssa esikseen. Perheille tarjotaan päiväkuntoutuspäivinä aamupala, lounas ja välipalat.

Kuntoutukseen kuuluu myös noin viikon mittainen kotijakso, jonka viikko-ohjelma suunnitellaan yhdessä. Työntekijät tapaavat perhettä kotijakson aikana perheen kotona. Paatissa voi olla samanaikaisesti kahdesta neljään perhettä. Ennen kuntoutusjaksoa Paatin työntekijät tutustuvat perheeseen.

Kuntoutus auttaa jaksamaan arjessa

Päiväkuntoutus auttaa perheitä jaksamaan paremmin kotona ja arjessa. Kuntoutuksessa etsitään perheiden voimavaroja ja vahvuuksia ja nostetaan niitä esille. Vanhemmalle annetaan tilaa omien tunteiden ja elämän kipeiden asioiden läpikäymiseen. Kun voimavarat lisääntyvät, perheen pulmiin pohditaan yhdessä ratkaisuja. Paatissa työskennellään vertaisryhmässä sekä erikseen vanhempien ja lasten kanssa.

Paatin kuntoutus -jakso suunnitellaan perheen lähtökohtien ja tarpeiden mukaan. Perhe on alusta asti mukana kuntoutuksen suunnittelussa. Paatissa noudatetaan selkeää päivärytmiä. Sen tarkoituksena on auttaa perhettä aikatauluttamaan ja ottamaan haltuun omaa arkea. Tavoitteena on, että Paatti-jakson päättyessä perheelle on löytynyt uusi suunta ja tarkoituksenmukainen sisältö arkeen.

Kuvaaja: Petteri KivimäkiKeskusteluja, toimintaa ja vertaistukea

Paatti-jaksolla on keskusteluja, toiminnallisuutta ja vertaisryhmätoimintaa. Pohdittavia teemoja ovat muun muassa vanhemmuus, parisuhde, kasvatusasiat sekä jokaisen perheen yksilölliset asiat. Perheen kanssa selvitetään myös perheen lähi- ja palveluverkostoa.

Kuntoutuksen tarkoituksena on vahvistaa aikuisen itsetuntoa ja kykyä kohdata ja käsitellä henkilökohtaisia ja perheen pulmia paremmin. Tavoitteena on, että vanhemmuus vahvistuu vanhemman omien oivallusten kautta. Myös lapsen osallisuus ja hänen näkökulmansa, kokemustensa ja tunteidensa huomioiminen perheessä on tärkeä osa päiväkuntoutusta.

Perheiden päiväkuntoutus Paatti kuuluu lastensuojelulain 36 §:n mukaisiin muihin lasta ja perhettä tukeviin palveluihin ja avohuollon tukitoimiin.

Päiväkuntoutus Paatissa työskentelee sosiaalityöntekijä, palveluohjaaja ja ohjaaja. Työntekijät ovat tavoitettavissa pääsääntöisesti päiväaikaan.

Kuvaaja: Petteri KivimäkiPaatti

Paatti rakentuu asioista, joita ovat perhekeskeisyys, arjen voimavarojen löytäminen, avoimuus, tuki, tilaisuus muutokseen ja itsenäinen selvityminen.

Yhteystiedot

Mattilan perhetukikoti
Perheiden päiväkuntoutus Paatti
Mattilankatu 11, käyntiosoite Mattilankatu 7
40600 Jyväskylä

Johtaja Pia Liukkonen, p. 014 266 3531, 050 3370137

Sosiaalityöntekijä Katja Mäkelä, p. 014 2667289, 050 4671961

Palveluohjaaja Jaana Lehmonen, p. 014 2667290, 050 3004927

Ohjaaja Sirpa Peltomäki, p. 014 266 8825, 050 330 4266

Tykkää meistä myös Facebookissa

Katso lisää

Mattilan perhetukikodista ja perheiden tuetusta asumisesta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje