Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Terveysaseman ja lääkärin vaihtaminen

Terveysaseman vaihtaminen

Terveydenhuoltolain mukaan asiakkaalla on oikeus vaihtaa hoidostaan vastaava terveysasema oman kunnan tai muun kuin oman kunnan terveyskeskuksen alueelta kerran vuodessa. Samanaikaisesti voi olla vain yhden terveysaseman asiakkaana. Valinta koskee lähes kaikkia kiireettömiä perusterveydenhuollon palveluja, kuten lääkärin- ja sairaanhoitajan vastaanottopalveluja, suun terveydenhuoltoa, neuvolapalveluja, terapiapalveluja, lyhtyaikaista terveyskeskussairaalahoitoa jne.

Siirtymisestä kannattaa keskustella hoitohenkilökunnan kanssa, sillä pitkäaikainen hoitosuhde takaa parhaimman hoitotuloksen. Terveysaseman vaihdosta on ilmoitettava kirjallisesti sekä nykyiselle että uudelle terveysasemalle. Linkki siirtymisilmoitukseen
Lue lisää Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolta*

Jos haluat vaihtaa oman terveysasemasi

  • Toimita kirjallinen ilmoitus terveysasemasi vaihtamisesta sekä nykyiselle että tulevalle terveysasemalle.
  • Hoitovastuu siirtyy valitulle terveysasemalle viimeistään kolmen (3) viikon kuluttua ilmoituksen vastaanottamisesta.
  • Jos valitset terveysaseman Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (Jyte) ulkopuolelta, sinun täytyy lähettää ilmoitus postitse sekä nykyiselle että tulevalle terveysasemallesi. Tulostettava lomake terveysaseman vaihtoon (siirtymisilmoitus)
  • Kaikista perheenjäsenistä on laadittava erilliset ilmoitukset.
  • Voit vaihtaa terveysasemaa aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta. Terveysaseman vaihto perustuu henkilön omaan ilmoitukseen eikä siitä tehdä erikseen viranomaispäätöstä.

Jos tarvitset väliaikaisesti hoitoa vakituisen asuinkuntasi ulkopuolella

  • Tarvitset hoitovastuussa olevalla terveysasemalla laaditun hoitosuunnitelman. Vastuu sairauden kokonaishoidosta säilyy vakituisella terveysasemallasi.
  • Toimita kirjallinen ilmoitus terveysaseman tilapäisestä vaihtamisesta sekä vakituisen että oleskelupaikkakuntasi terveysasemille vähintään kolme (3) viikkoa ennen ensimmäistä käyntiä.
  • Tilapäisen oleskelun aikana palvelujen järjestämisestä ja kustannuksista voidaan sopia kuntien kesken myös maksusitoumuksella.

Hoitavan lääkärin vaihtaminen

Potilaalla on mahdollisuus valita häntä hoitava lääkäri toimintayksikön toiminnan tarkoituksenmukaisen järjestämisen sallimissa rajoissa. (Terveydenhuoltolaki, 49 § Muu valinnan mahdollisuus).
Jos potilas haluaa vaihtaa hoitavan lääkärinsä, potilaan on tehtävä vapaamuotoinen pyyntö perusteluineen häntä hoitavalle terveysasemalle. Pyyntö osoitetaan terveysaseman apulaisylilääkärille.

Valinnanvapauskokeilu Jyväskylässä

Jyväskylässä Huhtasuon, Kuokkalan ja keskustan terveysasemien alueella asuvat ovat mukana valinnanvapauskokeilussa. Kokeilu kattaa asiakkaan avosairaanhoidon palvelut eli lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot sekä sosiaaliohjaajan ohjaus- ja neuvontapalvelut. Lue lisää valinnanvapauskokeilusta Jyväskylässä

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje