Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Kun lasta ei kuulu

Kun pari on yrittänyt raskaaksi tuloa kuukausien ajan onnistumatta, lienee aika ottaa yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan.

Tavallisesti pari saa ohjeeksi yrittää täyden vuoden verran omin keinoin. Kyky hedelmöittyä voi olla alentunut ja tilaisuuksia hedelmöittymiseen tarvitaan tavallista enemmän.

Yli 30–vuotiaiden parien ei tarvitse yrittää kokonaista vuotta, jos on tiedossa syitä, jotka todennäköisesti alentavat hedelmällisyyttä, katso myös alle 30 v. koskeva kohta. 
- Iän myötä hedelmällisyys ja hoitojen onnistumismahdollisuudet alenevat, joten tutkimuksiin lähtöä ei ole syytä viivytellä. 
- Raskaus yli 40-vuotiaana on riskialttiimpaa kuin nuorempana. Tähän ikäryhmään kuuluvien parien on hyvä lähteä selvittelemään nopeasti raskaaksi tulon esteitä.

Alle 30–vuotiaat voivat jatkaa yrittämistä pidempään, jos ei ole hedelmällisyyttä alentavia syitä tiedossa. Jos sen sijaan syitä on tiedossa, myös tähän ikäryhmään kuuluvat parit voivat lähteä tutkimuksiin alle vuoden yrittämisen jälkeen. Tällaisia syitä voivat olla
- kuukautishäiriöt
- munajohdinvauriot 
- endometrioosi
- joko naisen tai miehen sairastamat eräät sairaudet tai niiden jälkitilat

Mitä perhesuunnitteluneuvolassa tapahtuu?

- Parin toivotaan saapuvan yhdessä vastaanotolle
- Terveydenhoitaja selvittää parin taustatietoja, terveystilannetta ja muuta hyvinvointia sekä mahdollisia hedelmöityshoitotarpeita ja niiden vaihtoehtoja
- Annetaan lähete laboratorioon ja varataan aika lääkärille jatkotoimenpiteitä varten

Tukea saa

Lapsettomuustilanteessa tarvitaan usein henkistä tukea ja omien perheajatusten selvittelyä monipuolisesti. Mahdollisuuksista henkiseen tukeen voi kysyä terveydenhoitajalta. Lisää tukea ja tietoa saa seuraavien linkkien kautta:
• Tietoa vertaistuesta ja asiantuntevista terapeuteista Lapsettomien yhdistys Simpukka ry: http://www.simpukka-yhdistys.fi.
• Endometrioosiyhdistys ry http://www.endometrioosiyhdistys.fi
• Asiaa lapsettomuudesta ja hedelmättömyyshoidoista http://www.lapsettomuus.com/ (Organonin lääketehtaan ylläpitämät sivut)
• Katse tulevaan. Tietoa lapsettomuushoidoista http://www.hedelmallisyys.fi (Seronon lääketehtaan ylläpitämät sivut)

Yritysten sivuja lukiessa on hyvä muistaa seuraava tieto: Virallisten tilastojen mukaan hoitojen onnistumistulokset ovat: inseminaatiot n. 8 % /hoitokerta, pakastetun alkion siirrot 16.6 % ja koeputkihoidot noin 21 % . (Hedelmöityshoitotilastot 2005 ja ennakkotieto 2006. SVT. Stakes)

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje