Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Päihteet

Osa nuorista siirtyy päihteettömyydestä ja kokeiluluonteisesta päihteiden käytöstä säännölliseen käyttöön, esimerkiksi humalajuomiseen kaveriporukassa. Joskus nuoren päihteiden käytön taustalla voi olla mm. masennusta tai yksinäisyyttä. Päihteiden käytön haitallisia seurauksia voivat olla tapaturmat, toisen satuttaminen, riidat ja harkitsemattomat seksikontaktit. Päihteiden käytön jatkuminen voi johtaa ongelmien kasaantumiseen ja väärinkäytön vaiheeseen tai riippuvuuteen.

Varhainen tunnistaminen ja puuttuminen päihteiden käytön ehkäisemiseksi ovat ensiarvoisen tärkeitä. Sillä voidaan ennaltaehkäistä ongelmakäytöstä. Kouluterveydenhoitajalla ja -lääkärillä on mahdollisuus puuttua lapsen, perheen ja nuoren päihdeongelmiin monin eri tavoin. Huolen herätessä lapsen, nuoren tai perheen hyvinvoinnista, on tärkeää ottaa yhteyttä myös kouluterveydenhuoltoon. Kouluterveydenhuolto toivoo avointa ja rehellistä yhteistyötä perheen kanssa. Kouluterveydenhuollon palvelut ovat vanhempien käytettävissä päihteiden käytön puheeksi ottamisessa ja on tärkeää, että mahdollisimman pian huolen ilmettyä ryhdytään yhteistyössä hakemaan ratkaisua asiaan.

Lasten ja nuorten suhtautuminen alkoholiin ja alkoholikäyttötottumukset omaksutaan usein lähiympäristöstä. Siksi huoltajan on tärkeää miettiä omaa alkoholin käyttöään lasten ollessa paikalla. Huoltajan on hyvä keskustella lapsen ja nuoren kanssa päihteiden käytöstä jo ennen mahdollisia päihdekokeiluja. Lisätietoa päihteistä löytyy mm. www.eoph.fi/neuvonta ja www.paihdelinkki.fi.

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

hyvis.fi

Klikkaamalla Hyviksen banneria siirryt suoraan kirjautumaan Keski-Suomen OmaHyvis-palveluun pankkitunnuksillasi.

Linkkejä:

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje