Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Koululaisen ravitsemus

Hyvä ateriarytmi auttaa jaksamaan

Koululainen tarvitsee ruokaa 3-4 tunnin välein. Tämä toteutuu syömällä aamupalan, koululounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulunkäyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua pitkin päivää.

Kunnollinen aamupala kuuluu jokaisen koululaisen päivän aloitukseen. Aamupala maistuu paremmin, kun aamu ei ole liian kiireinen ja nälän tunne ehtii herätä. Monipuolinen aamupala auttaa keskittymään ja jaksamaan kouluruokailuun saakka. Monipuolinen aamupala sisältää kasviksia, marjoja tai hedelmiä, leipää, puuroa, mysliä tai muroja sekä jotain maitotuotteita.

Kouluruokailu

Kouluaterian tulisi kattaa noin 1/3 koululaisen päivän energiantarpeesta. Koululaista kannattaa tukea syömään koko kouluateria: lämmin ruoka, salaatti, leipä ja levite sekä rasvaton tai jokin muu maito. Vanhemman kannattaa kysellä lapselta, mitä hän on syönyt koulussa ja kannustaa maistelemaan uusiakin makuja.

Juomat

Koululaisen riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannin varmistamiseksi tulisi maitoa juoda jokaisella aterialla, yhteensä 3-4 lasillista päivässä. D-vitamiinin saantisuositus 2-18 vuotiailla lapsilla ja nuorilla on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Janojuomaksi suositellaan vettä. Limsoja ja mehuja ei suositella janojuomaksi, koska niiden happamuus ja sokeri vahingoittavat hampaita. Energiajuomia ei suositella lainkaan alle 15-vuotiaille, niiden sisältämän runsaan kofeiinin vuoksi. Jo pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapsilla kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta.

Herkuttelu

Karkkien, keksien, sipsien ja muiden naposteltavien syöminen kannattaa rajoittaa yhteen kohtuullisen kokoiseen annokseen viikossa. Niiden syömisestä on perheessä hyvä sopia yhteiset pelisäännöt ja pitää niistä kiinni.

Jos haluaa ajantasaista tietoa juuri itselleen soveltuvista elintarvikkeista ja niiden saatavuudesta sekä ruokaohjeista, löytää niitä mm. Erimenun kautta.

Erityisruokavaliot kouluilla

Kouluterveydenhoitaja kirjoittaa erityisruokavaliotodistuksen koulun keittiölle ruoka-aineallergioista, joista voi aiheutua oppilaalle vakavia oireita (anafylaksia). Lievemmissä allergioissa ja vakaumukseen tms. liittyvissä asioissa sekä aiemman todistuksen päivittämisen suhteen ohjaamme olemaan yhteydessä suoraan koulun keittiöön.
Kylän kauttauksen yhteystiedot löytyy täältä.

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

hyvis.fi

Klikkaamalla Hyviksen banneria siirryt suoraan kirjautumaan Keski-Suomen OmaHyvis-palveluun pankkitunnuksillasi.

Linkkejä:

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje