Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Seksuaaliterveys ja ehkäisyneuvonta

Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on tukea ja suojella lasten ja nuorten seksuaalista kehitystä niin, että lapsi ja nuori oppii käsittelemään seksuaalisuuttaan vastuullisella, turvallisella ja tyydyttävällä tavalla. Tavoitteena on, että lapsesta ja nuoresta kehittyy omaa ja toisen seksuaalisuutta ymmärtävä, ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittava ja vastuullisesti käyttäytyvä aikuinen, joka pystyy läheisiin ja lämpimiin ihmissuhteisiin ja kokee seksuaalielämänsä mahdollisimman onnellisena ja täysipainoisena.

Kasvuprosessin aikana lapsi ja nuori tarvitsee tietoa ja ohjausta, jotta heille kehittyy ihmiskehoon, intiimeihin suhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä mielikuvia, arvoja, asenteita ja taitoja. Päätökset ja ratkaisut oman kehon hyvinvoinnista ja sen suojaamisesta ovat valintoja, joilla on merkitystä koko lapsen ja nuoren elämän ajan. Jokaisen oma seksuaalisuus on hyvin herkkää ja yksilöllistä eikä sitä aina halua jakaa muiden kanssa. Tärkeää on hyväksyä ja kunnioittaa itseään ja tarpeen tullen keskustella jonkun luotettavan aikuisen kanssa, jos jokin asia mietityttää tai kummastuttaa.

Parhaimmillaan seksuaalisuus tuo elämäniloa, voimaa ja nautintoa. Joskus voi kuitenkin joutua ikäviin tilanteisiin, joissa voi tapahtua seksuaalista häirintää, väkivaltaa tai hyväksikäyttöä eri muodoissa. Nämä ovat erittäin vakavia asioita ja siksi asioiden ja kokemusten käsittely auttaa yleensä pääsemään vähitellen tunteissa tasapainoon ja elämän hallintaan.

Kouluterveydenhuolto tarjoaa nuorille tietoa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa ja kysymyksissä, huomioiden oppilaan iän sekä kehitystason. Kouluterveydenhuolto toimii nuorelle matalan kynnyksen ennaltaehkäisevän palveluna, jossa pyritään tunnistamaan nuoren seksuaaliterveyden erityistarpeet. Kouluterveydenhuollossa oppilas voi keskustella luottamuksellisesti omaan seksuaalisuuteen liittyvistä erilaisista asioista sekä sukupuolitaudeista, ehkäisystä ja jälkiehkäisystä. Oppilas voi ottaa yhteyttä oman koulun terveydenhoitajaan ajan varaamiseksi. Tietoa saa myös alla olevasta linkistä.

Väestöliiton nuorten sivut

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

hyvis.fi

Klikkaamalla Hyviksen banneria siirryt suoraan kirjautumaan Keski-Suomen OmaHyvis-palveluun pankkitunnuksillasi.

Linkkejä:

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje