Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Rokotukset

Rokotuksilla pyritään ennaltaehkäisemään tai lieventämään infektiotauteja. Rokotettaessa elimistölle annetaan tautia aiheuttavaa mikrobia tai sen osaa sellaisessa muodossa, että se aktivoi elimistön oman puolustusjärjestelmien aktivoitumaan. Tämä saa aikaan suojan kyseistä taudinaiheuttajaa kohtaan. Rokotukset antavat tartuntatauteja vastaan pitkään, usein koko loppuelämän kestävän vastustuskyvyn.

Kouluterveydenhuollossa lapselle annetaan ikäkausiin kuuluvat rokotukset. Kansallisen rokotusohjelmanmukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Vasemmasta sivupalkista löytyy tietoa kansallisesta rokotuksohjelmasta sekä matkailijoiden rokotuksista.

Elokuussa 2016 kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotuksissa siirrytään kolmen annoksen rokotussarjasta kahden annoksen rokotussarjaan. Kohdunkaulan syöpää ehkäiseviä HPV-rokotuksia annetaan 11-12 vuotiaille työtöille lähinnä 6.luokalla.
Muutos koskee niitä alle 15-vuotiaita tyttöjä, joilta ei ole rokotettu tai jotka ovat saaneet vasta yhden rokotteen.

VESIROKKOROKOTUKSET ALKAVAT SYKSYN 2017 AIKANA

Kansallisen rokotusohjelman mukaan Jyte aloittaa vesirokkorokotukset syyskuusta alkaen kaikille 1.1.2006 ja sen jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa.
Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Rokotus suojaa vesirokolta sekä sen jälkitaudeilta (ihon bakteeritulehdus, aivotulehdus, keuhkokuume). Rokotussuoja vesirokkoa vastaan on 93 % ja vaikeita tapauksia vastaan lähes 100 %.
Rokotuksesta voi aiheutua pistoskohtaan paikallisoireita. Harvinaisempia oireita ovat pistoskohdan ympärille tulevat rakkulat tai yleisoireet (kuume).

Vesirokkorokotuksen vasta-aiheita:
Puolustuskyvyn voimakas heikentyminen sairauden tai sen hoidon vuoksi (esim. leukemia, synnynnäinen immuunipuutos, solunsalpaajahoito, sädehoito, suuriannoksinen kortisonihoito)
Verensiirto < 3 kk edeltävästi
Elin-, kudos- tai kantasolujen siirto
Akuutti kuumeinen infektio

Lisää tietoa saa omalta kouluterveydenhoitajalta.

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

hyvis.fi

Klikkaamalla Hyviksen banneria siirryt suoraan kirjautumaan Keski-Suomen OmaHyvis-palveluun pankkitunnuksillasi.

Linkkejä:

Banneri: maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille nuorille

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje