Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Kouluterveydenhuolto

Sivuille on koottu tietoa lapsen ja nuoren hyvinvointiin sekä kasvuun ja kehitykseen liittyvistä asioista. Sairaanhoito-osiosta löytyy hoito-ohjeita koululaisten yleisimpiin sairaanhoidollisiin tilanteisiin.

Terveydenhoitaja ottaa vastaan oppilaita koulukohtaisesti sovittuina aikoina. Huoltajat voivat ottaa yhteyttä ja varata ajan oppilaan terveyttä ja hyvinvointia koskevissa asioissa. Terveydenhoitaja tapaa koululaisia ja huoltajia myös säännöllisten terveystarkastusten yhteydessä.

Ajankohtaista

Koululaisten näöntutkimukset kouluterveydenhuollossa Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Mikäli koululaisen näössä todetaan näöntarkastuksessa poikkeavuutta, eikä hän ole aiemmin käynyt silmälääkärillä, hänen on mahdollisuus saada kouluterveydenhoitajalta tai koululääkäriltä maksusitoumus silmälääkärikäynnille yhden kerran peruskoulun aikana. Otathan asiassa ensin yhteyttä kouluterveyshuoltoon, sillä maksusitoumuksia ei voida myöntää jälkikäteen.
Lisätietoja:
osastonhoitaja Riitta-Maija Hautamäki, p. 014 266 2813
terveyskeskuslääkäri Terhi Puustinen, p. 014 266 0000
palvelupäällikkö Paula Käyhkö, p. 014 266 2001

Sähköinen ajanvaraus käyttöön 12.2. alkaen fysioterapiassa koululaisille

Sähköisen ajanvarauksen kautta huoltaja voi varata fysioterapia-ajan 6-12-vuotiaalle koululaiselle, jolle kouluterveydenhoitaja on ohjannut varaamaan ajan fysioterapiaan tuki- ja liikuntaelinoireiden tai ryhdin poikkeaman vuoksi. Sähköisesti varattavien aikojen pituus on 45 minuuttia.
Vanhemmat voivat varata ajan alle 12-vuotiaalle lapselleen omilla pankkitunnuksillaan.
Sähköinen ajanvaraus mahdollistaa myös varattujen aikojen siirtämisen ja perumisen. Mikäli vastaanottoaika on välttämätöntä siirtää, voi sen tehdä sähköisesti 48 tuntia ennen sovittua vastaanottoaikaa. Ajan peruminen suositellaan tehtäväksi viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa, jotta vastaanottoajat saadaan tehokkaasti eteenpäin niitä tarvitseville. Aikoja voi olla varattuna ainoastaan yksi kerrallaan.
Tarkemmat ohjeet sähköisessä ajanvarauksessa. Ajan voi edelleen varata myös puhelimitse ajanvarausnumeroon soittamalla.

Maksutonta raskauden ehkäisyä alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille

Alle 20-vuotias jyväskyläläinen nuori on tänä vuonna 2017 oikeutettu maksuttomaan raskauden ehkäisyyn tietyin ehdoin.
Ehkäisyä tarjotaan ilmaiseksi, kun sen tarve on olemassa eikä nuorella vielä ole käytössä kierukkaa, kapselia, ehkäisypilleriä tai muuta ehkäisyvalmistetta. Maksuttoman raskauden ehkäisyn kesto riippuu valitusta valmisteesta. Kondomeja on saatavilla terveydenhoitajan vastaanottokäynneillä.

Kouluterveydenhuollon sähköiset terveyskyselyt

Kouluterveydenhuolto on siirtänyt 1.-luokkalaisten, 5.-luokkalaisten ja yläkoululaisten terveyskyselyt sähköisiksi. Sähköiset lomakkeet löytyvät Hyviksestä, johon kirjaudutaan vanhemman/huoltajan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lomakkeen täyttää jompikumpi oppilaan huoltajista.

Koululääkärin kannanotto koulutilojen sisäilmaan

Pääsääntöisesti lapsi aloittaa koulunkäyntinsä lähikoulussa. Huoltajien tulisi olla yhteydessä oman terveysaseman lääkäriin, mikäli lapsella on huoltajien mielestä selkeitä terveydellisiä esteitä aloittaa koulunkäyntiään lähikoulussa. Jos oppilas ei ole aikaisemmin oleskellut tulevassa lähikoulussa, on vaikea tietää aiheutuuko koulussa mahdollisia terveydellisiä haittoja oppilaalle. Lääkäri ei voi ottaa kantaa ilman selvää näyttöä pulmista.
Oppilaalla on terveystarkastuksiin liittyen lääkärintarkastukset 1. ja 5. luokan aikana, jolloin lääkäri ottaa kantaa oppilaan terveyteen ja koulunkäyntiin liittyen. Yläkouluun siirtyessä huoltaja voi osallistua tarvittaessa oppilaan 7.luokalla tehtävään terveystarkastukseen.
Lähtökohtaisesti on oletettava kaikkien koulujen olevan turvallisia, terveellisiä ja hyvinvointia tukevia oppimisympäristöjä.

hyvis.fi

Klikkaamalla Hyviksen banneria siirryt suoraan kirjautumaan Keski-Suomen OmaHyvis-palveluun pankkitunnuksillasi.

Linkkejä:

Banneri: maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille nuorille

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje