Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Terveyspalvelut » Neuvolat » Äitiysneuvola » Rh- negatiivisten äitien suojaus neuvolassa

Rh- negatiivisten äitien suojaus neuvolassa

Kaikilta odottavilta äideiltä tutkitaan neuvolassa veriryhmävasta-aineet 8.-12. raskausviikoilla. Äidin verestä määritetään Rh- ja ABO-veriryhmä sekä mahdolliset veriryhmävasta-aineet. Tutkimuksen tarkoitus on löytää ne äidit, joiden lapsella on vaara sairastua sikiön ja vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin eli punasolujen hajoamista aiheuttavaan tautiin.

Rh-negatiivisilta äideiltä otetaan näytteet lisäksi raskausviikoilla 24–26 ja 36. Sikiön RhD- veriryhmä on mahdollista määrittää äidin verinäytteestä raskausviikolla 24-26. Jos äiti on Rh-negatiivinen ja sikiö Rh-positiivinen, äidille annetaan neuvolassa anti- D immunoglobuliini rokote raskausviikoilla 28-30. Rokote on täysin turvallinen sekä äidille että lapselle.

Raskauden aikana Rh-veriryhmillä on merkitystä, jos äiti on Rh-negatiivinen ja sikiö on Rh-positiivinen. Synnytyksen yhteydessä on tavallista, että sikiö punasoluja siirtyy äidin verenkiertoon ja äiti voi immunisoitua. Raskaudenaikainen veriryhmäimmunisaatio ei yleensä aiheuta sikiölle ongelmia vielä ensimmäisessä raskaudessa, mutta voi seuraavissa raskauksissa aiheuttaa sikiön ja vastasyntyneen hemolyyttisen taudin. Jos RhD-positiivinen äiti on saanut verensiirtoja tai hänen aiempaa lastansa on hoidettu vastasyntyneenä keltaisuuden takia, otetaan lisänäyte myös raskausviikolla 36. Jos vasta-aineita todetaan, niiden pitoisuutta seurataan säännöllisesti.

Lue lisää täältä.

Lisätietoja saat omasta neuvolastasi.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje