Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Terveyspalvelut » Neuvolat » Lastenneuvola » Lapsiperheiden etuudet ja päivähoito

Lapsiperheiden etuudet ja päivähoito

 Kysymys lapsen päivähoidosta tulee eteen jossakin vaiheessa joka perheessä. Kolme ensimmäistä vuotta ovat kehityspsykologisen tiedon mukaan lapsen persoonallisuuden kehityksen kivijalka. Monet vanhemmat haluavat hoitaa lastaan nuo vuodet mahdollisimman paljon itse. Osalle vanhemmista paluu työelämään on henkisesti tai taloudellisesti tärkeää, ja silloin kannattaa miettiä omalle lapselle soveltuvin päivähoitomuoto. Osa-aikatyötäkin voi harkita jos se on mahdollista. Kela tukee lasten hoidosta syntyviä kustannuksia kotihoidontuella, osittaisella hoitorahalla ja yksityisen hoidon tuella.

Lapsen päivähoidon järjestämiseksi on useampia vaihtoehtoja; kunnallinen päivähoito joko päiväkodissa tai perhepäivähoidossa, yksityinen päivähoito yksityisessä päiväkodissa tai ryhmäperhepäiväkodissa tai perhe voi palkata lapselle hoitajan, joka hoitaa lasta joko perheen tai hoitajan omassa kodissa.

Lisää tietoa kunnallisesta päivähoidosta:

Lisää tietoa yksityisestä päivähoidosta:

Hoitovapaa ja kotihoidon tuki alle 3-vuotiaan vanhemmalle

Lapsen vanhemmalla on oikeus jäädä hoitamaan lastaan palkattomalle hoitovapaalle työsuhteen katkeamatta. Hoitovapaalla voi olla, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Kotihoidon tukeen kuuluu hoitoraha ja tulosidonnainen hoitolisä. Lapsella voi olla myös joku muu hoitaja esim. mummo tai palkattu hoitaja. Ehtona kotihoidon tuen saamiselle on, ettei lapselle ole varattu kunnallista hoitopaikkaa. Kotihoidon tukea ja kuntalisää haetaan Kelan toimistosta.
Lisätietoja voi lukea täältä.

Yksityisen hoidon tuki

Lapsen yksityisen hoidon tukea voi hakea perhe, jonka alle kouluikäistä lasta hoitaa perheen palkkaama hoitaja tai yksityinen päivähoidon tuottaja. Lapsen yksityisen hoidon tukeen kuuluu hoitoraha sekä perheen tulojen perusteella hoitolisä. Molemmat maksetaan erikseen jokaisesta tukeen oikeuttavasta lapsesta. Lisätietoja voi lukea täältä.

Osittainen hoitoraha osa-aikatyötä tekevälle

Vanhempainvapaan jälkeen voi jäädä osittaiselle hoitovapaalle, jolloin tehdään lyhennettyä työpäivää tai työviikkoa. Enintään 30 tuntista työviikkoa tekevä voi tällöin saada Kelalta osittaista hoitorahaa. Lisätietoja voi lukea täältä.

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje