Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Terveyspalvelut » Neuvolat » Lastenneuvola » Vanhemmuus ja kasvatus

Vanhemmuus ja kasvatus

 Kun lapsi syntyy, syntyy myös vanhemmuus. Ensimmäisen lapsen syntymä aiheuttaa perheessä suurimman muutoksen. Parisuhteelle ja harrastuksille jää vähemmän aikaa kuin ennen. Useimpia pienten lasten vanhempia vaivaa väsymys, yöllä joutuu usein heräämään eikä unta tule aina riittävästi. Vanhemmuus tuo paitsi vastuuta koko lapsen elämästä myös iloa uudenlaisesta ihmissuhteesta, suhteesta omaan lapseen.

Vanhemman tehtävät

Vanhempien tärkeimpiä tehtäviä pienen lapsen kohdalla on hoivan antaminen. Hoivaamiseen kuuluu perustarpeista huolehtimista, turvallisen kasvuympäristön luomista, hellyyden ja rakkauden antamista. Lapsi tarvitsee pysyviä, lämpimiä ihmissuhteita, kokemusta siitä, että hänestä välitetään, häneen luotetaan ja hänet hyväksytään. Lapselle syntyy ns. perusturvallisuuden tunne, joka on pohja itsetuntemukselle, minäkuvalle, tunnetaidoille ja sosiaalisille taidoille.

Vanhemmuus vaatii sitoutumista, se jatkuu koko elämän. Siihen vaikuttavat oma elämäntilanne, parisuhde, omat lapsuuden kokemukset ja ympäristö. Vanhemmuus on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä ihmisenä, se muuttuu lapsen kasvamisen myötä. Vanhemmuus herättää usein myös epävarmuutta ja pelkoa siitä, osaako hoitaa ja huolehtia lapsestaan oikealla tavalla. Vanhempana olemiseen on useita tapoja, kaikki vanhemmat ovat erilaisia ja lapset ovat erilaisia. Riittävän hyvä vanhemmuus on sitä, että ymmärtää lapsen tarpeita ja kehitystä, on aidosti läsnä lapselleen, vastaa hänen tarpeisiinsa, nauttii hänen kanssaan olemisesta ja tekemisestä. Se syntyy ihan tavallisen arjen askareissa. Lapsen kasvaessa myös hänen tarpeensa muuttuvat. Isompi lapsi tarvitsee vanhemmilta kehitysedellytysten ja toimintamahdollisuuksien turvaamista. Lapsi tarvitsee aikuisen, joka pitää hänestä huolta, asettaa säännöt ja rajat ja pitää niistä kiinni.

Vanhemmuus on hyvin luonnollinen, iloa tuottava ja samalla hyvin vaativa tehtävä. Tärkein tuen antaja on toinen vanhempi, kumppani tai läheinen. Kodin säännöistä ja toimintatavoista on hyvä keskustella ja sopia. Lapsi kaipaa ohjausta, järjestystä ja ennakoitavuutta. Rajat ja perheen pelisäännöt auttavat pyörittämään lapsiperheen arkea ja luovat turvallisen kasvualustan lapselle. Parisuhteesta huolehtiminen tukee vanhemmuuden tehtävää. Sille on hyvä varata aikaa, samalla perheen me-henki vahvistuu.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje