Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Terveyspalvelut » Neuvolat » Lastenneuvola » Vanhemmuus ja kasvatus

Vanhemmuus ja kasvatus

 Ensimmäisen lapsen syntymä muuttaa elämäntilannetta monella tavalla. Lapselle syntyy äiti ja isä, lapsi saa vanhemmat. Näiden uusien roolien ja tehtävän myötä joutuu arvioimaan uudelleen ajankäyttöä, ihmissuhteita sekä taloudellista tilannetta vanhemmuuden näkökulmasta. Itsenäistä elämää viettäneille aikuisille voi olla yllätys, miten paljon lapsi muuttaa heidän elämänrytmiään. Lapsen hoito vaatii fyysisiäkin voimia. Yöuni voi jäädä vähäiseksi ja väsymys kiristää ilmapiiriä ja vanhempien välistä suhdetta.

Vanhempana on vastuussa toisesta ihmisestä, omasta lapsestaan. Se merkitsee läsnäoloa ja jakamatonta huomiota, hyvää huolenpitoa ja huolehtimista lapsen tarpeista. Pitämällä huolta lapsen perustarpeista kiintymyksen ja rakkauden ilmapiirissä lapsella on parhaat mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä onnellisena ja tyytyväisenä lapsuudestaan nauttien.

Vanhemmuus on ilo – nauti siitä, elä lapsen kanssa tässä hetkessä. Täältä voi lukea lisää aiheesta.

Tyhjentävää selitystä tai ohjetta siitä, kuinka tullaan hyväksi vanhemmaksi, ei ole. Jokainen lapsi on ainutkertainen yksilö, jota ei voi kasvattaa yksinomaan oppaisiin tuijottamalla. Vanhempien on keskusteltava keskenään kasvatusperiaatteista ja -tavoitteista. Heidän tulisi pyrkiä yksimielisyyteen siitä, miten lapsen kanssa toimitaan pulmatilanteissa ja missä kulkevat rajat; mitä lapsi saa ja mitä ei saa tehdä. Johdonmukaisuus kasvatuksessa luo lapselle turvaa.

Lapsen ensimmäisten ikävuosien aikana luodaan perusta perusturvallisuudelle, tunne-elämälle, sosiaalisille taidoille, itsehillinnälle, oikean ja väärän oppimisille ja vastuullisuuteen kasvamiselle. Vanhemmille riittää haastetta lapsen kasvatuksessa ja jaksaminen voi olla koetuksella. Vanhempi voi joskus tuntea riittämättömyyttä ja epävarmuutta siitä, kuinka ja missä tilanteissa asettaa lapselle sopivia rajoja. Lapsensa parhaaseen pyrkivä vanhempi haluaa kunnioittaa lapsensa mielipiteitä, ajatuksia ja toiveita ja antaa matkaeväiksi tulevaisuuteen mahdollisimman paljon onnen, ilon ja onnistumisen tunteita, ei turhautumista, kiukkua ja pettymyksiä. Vanhemman on tärkeä ymmärtää, että vanhempien asettamat rajat lapsen toiminnalle suojelevat, eivätkä vahingoita lasta. Tällöin uskaltaa asettaa rajoja ja pitää niistä kiinni hermostumatta ja tuntematta syyllisyyttä.

Kohtaamalla ja kokemuksia vaihtamalla vanhemmat pystyvät entistä paremmin tukemaan toisiaan elämänsä tärkeimmässä tehtävässä, lapsen kasvattamisessa. Jokainen voi ottaa opikseen siitä, mitä muut ovat vanhemmuudesta huomanneet ja kokeneet. Älä epäröi pyytää apua, kun sitä tarvitset.

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje