Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisyä eli yhdynnän jälkeistä ehkäisyä tarvitaan tilanteissa, joissa raskaudenehkäisy on epäonnistunut, esimerkiksi kondomi rikkoutunut tai yhdynnässä on oltu ilman ehkäisyä.

Jälkiehkäisy estää raskauden alkamisen, mutta ei keskeytä raskautta. Menetelmää ei tule käyttää, jos raskaus on jo alkanut.

Jälkiehkäisy toteutetaan hormonivalmisteen kerta-annoksella.

Hormonivalmiste ostetaan suoraan apteekista ilman reseptiä tai käyntiä terveyskeskuksessa. Apteekissa ohjataan valmisteen käyttö. Perusopetuksen piiriin kuuluvat opiskelijat saavat jälkiehkäisyn kouluterveydenhoitajalta, alle 20-vuotiaille jälkiehkäisy on maksutonta.

Lääke otetaan mieluiten 12 tunnin ja enintään 72 h kuluessa yhdynnästä. Lääke vaikuttaa sitä paremmin, mitä nopeammin yhdynnästä se otetaan. Joskus jälkiehkäisy voi jäädä tehottomaksi ja mahdollinen raskaus voi alkaa. Tästä syystä jälkiehkäisy valmistetta ei tule käyttää ehkäisymenetelmänä.

Raskaustesti on syytä tehdä aina, jos muutoin säännölliset kuukautiset ovat myöhässä vähintään viikon. Myös imetyksen aikana voidaan käyttää hormonijälkiehkäisyä. Antibioottihoito ei alenna jälkiehkäisyn tehoa.

Klamydiatestiä suositellaan aikaisintaan kahden viikon kuluttua jälkiehkäisystä. Jälkiehkäisy ei suojaa tartunnoilta. Lähetteen näytteenottoa varten saa oman alueen sairaanhoitajalta, kouluterveydenhoitajalta , opiskeluterveydenhuollosta tai perhesuunnitteluneuvolasta.

Perhesuunnitteluneuvolakäynnit ovat maksuttomia.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje