Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Kun lasta ei kuulu

Tutkimuksiin hakeutumista suositellaan yleensä silloin, kun pariskunta on yrittänyt lasta vuoden ajan siinä onnistumatta.Yhdynnät tulisi ajoittaa naisen ovulaation ajankohtaan. Yli 40- vuotiaat ohjataan yksityiselle lääkäriasemalle lapsettomuustutkimuksiin hakeutumista varten.

Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuuteen lapsettomuushoidoilla.
Lapsettomuus voi johtua joko miehestä, naisesta tai molemmista. Osalla syy jää tuntemattomaksi. Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat munasolun irtoamishäiriöt (20–30 % tapauksista), munanjohdinvauriot (10–20 %), endometrioosi (10–20 %) ja sperman laatu (20–30 %).

Mitä perhesuunnitteluneuvolassa tapahtuu?

- Pariskunta saapuu yhdessä vastaanotolle yhteiselle vastaanottoajalle
- Vastaanotolla kartoitetaan molempien terveystietoja, elämäntapoja ja muita lapsettomuuteen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä
- Tehdään lähete laboratoriotutkimuksiin, ohjataan mies siemennesteanalyysiin Fertinovaan
- Varataan aika perhesuunnitteluneuvolan lääkärille jatkohoidon suunnittelua varten

Tukea saa

Lapsettomuustilanteessa tarvitaan usein henkistä tukea ja omien perheajatusten selvittelyä monipuolisesti. Mahdollisuuksista henkiseen tukeen voi kysyä terveydenhoitajalta. Lisää tukea ja tietoa saa seuraavien linkkien kautta:
• Tietoa vertaistuesta ja asiantuntevista terapeuteista Lapsettomien yhdistys Simpukka ry,Endometrioosiyhdistys ry

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje