Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Seksuaaliterveys ja raskauden ehkäisy

Terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa on mahdollista keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, mm. raskauden ehkäisystä, sukupuolitaudeista, seksuaalisesta suuntautumisesta, jälkiehkäisystä ja raskauden keskeytyksestä.

Opiskeluterveydenhuollossa voidaan aloittaa seuraavat ehkäisyvaihtoehdot: ehkäisypilleri, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari ja ehkäisykapseli (Nexplanon). Kierukat laitetaan perhesuunnitteluneuvoloissa.
Myös ehkäisyn seurantakäynnit hoidetaan opiskeluterveydenhuollossa. Gynekologisen tutkimuksen tekee lääkäri vuoden sisällä hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta. Tarvittaessa tehdään irtosolututkimus (PAPA).

Ilmainen ehkäisy alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille 1.3.2018 alkaen

Jyväskyläläiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat 1.3. alkaen raskauden ehkäisyn maksutta. Ehkäisy voi olla ehkäisypilleri, kierukka, kapseli tai kondomi. Menetelmä valitaan käytössä olevasta valikoimasta aina yhdessä nuoren kanssa
ja samalla käydään keskustelua seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.
Myös jälkiehkäisy on maksutonta.

Maksuttomalla ehkäisyllä tavoitellaan nuorten seksuaaliterveyden lisäämistä ja ehkäisyn käyttöä niillä nuorilla, joilla siihen on tarve. Tarkoitus on myös vähentää alle 20-vuotiaiden ei-toivottuja raskauksia, raskauden keskeytyksiä ja sukupuoliteitse tarttuvia tauteja.

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluasioissa neuvonta- tai vastaanottokäynti varataan terveydenhoitajan vastaanotolle. Tarvittaessa hoitaja ohjaa myös lääkärin juttusille.
(21.2.2018)

---

Raskauden keskeytykseen liittyvissä asioissa saat ohjauksen ja lähetteen tarvittaviin tutkimuksiin opiskeluterveydenhuollosta.

Opiskeluterveydenhuollossa työskentelee myös kaksi seksuaalineuvojan pätevyyden saanutta terveydenhoitajaa.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje