Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Rokotukset

Aikuisille, lapsille ja matkailijoille on omat rokotuspaikat ja -käytännöt. Rokotuksen saa pääsääntöisesti ajanvarauksella terveysasemalla, neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa tai matkailijoiden rokotusvastaanotolla.

Työssäkäyvät saavat rokotuksia myös työterveyshuollon kautta. Kausi-influenssarokotuksia tarjoamme vuosittain influenssakauden alla erillisinä rokotuspäivinä.

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet ja kansainvälinen rokotuskortti ovat maksullisia.

Matkailijoiden rokotusvastaanoton lääkärikäynnistä veloitetaan vastaanottomaksu. Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnistä ei peritä maksua. Terveysasemien asiakasmaksut

Influenssarokotukset

Linkki kausi-influenssarokotusten sivulle: rokotuspäivät Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla, rokotettavat asiakasryhmät ja muut ohjeet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: ajantasainen influenssakatsaus*

Aikuisten rokotukset

Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat:

  • jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (Tetanusdifteria): tehoste tarvitaan 10 vuoden välein
  • tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR): sairastetut taudit tai kaksi rokotusta antavat elinikäisen suojan

Edellä mainitut ns. perusrokotukset saat oman asuinalueesi terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla. Rokotteet ja käynti terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia, etkä tarvitse niitä varten reseptiä. Rokotteita annetaan myös työterveysasemilla.

Vesirokkorokotus on maksullinen yli 12-vuotiaille.

Poliorokote ei kuulu perusrokotuksiin, vaan se annetaan riskiarvion perusteella riskialueelle matkustavalle. Ota tarvittaessa yhteyttä terveysasemallesi. Poliorokote on maksuton. Katso lista riskimaista THL:n sivulta*

Omat rokotustietosi voit tarkistaa soittamalla oman terveysasemasi sairaanhoitajalle tai työterveysasemallesi. Jos olet opiskelija, tarkista tietosi opiskeluterveydenhuollosta. Sairaanhoitajalta saat tarvittaessa kirjallisen tulosteen annetuista rokotteista tai maksuttoman terveyskortin, johon saadut rokotteet merkitään.

Terveysasemien yhteystiedot
Opiskeluterveydenhuollon ajanvaraus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: aikuisten rokotusohjelma*

Lasten rokotukset

Alle kouluikäiset lapset saavat ikäkausiin liittyvät rokotukset lastenneuvoloissa ja kouluikäiset puolestaan kouluterveydenhuollossa.

Uusimpana kansallisessa rokotusohjelmassa on vesirokkorokote

Vesirokkorokotukset ovat käynnistyneet myös Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen, Jyten kunnissa, Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla syyskuussa 2017.

Vesirokkorokotetta tarjotaan maksutta niille 1,5–11-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai eivät ole saaneet kahta rokotetta aiemmin.

Vesirokkorokotuksia annetaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa ikäkausitarkastusten ja muiden vastaanottokäyntien yhteydessä.

Vesirokon rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Ne lapset, jotka saavat ensimmäisen annoksen alle 6-vuotiaina, saavat tehosterokotteen neuvolassa 6 vuoden iässä. 6-11-vuotiaina rokotetut saavat tehosteen 12-vuotiaana.

Lisätietoa:

Matkailijoiden rokotusvastaanotto

Matkailijoiden tai ulkomaille työskentelemään lähtevien perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote, MPR-rokote, hepatiittirokotteet ja puutiaisaivokuumerokote. Usein tarvitaan myös influenssarokotteen suojaa.

Jos tarvitset vain perusrokotuksia, ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle: terveysasemien yhteystiedot Alle kouluikäisten lasten rokotukset hoidetaan lastenneuvoloissa: neuvolahaku Kouluikäiset rokotetaan kouluterveydenhuollossa: kouluterveydenhoitajat Opiskelijoiden perusrokotukset hoidetaan opiskeluterveydenhuollossa: opiskeluterveydenhuollon ajanvaraus

Jos tarvitset myös erikoisrokotuksia esim. keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta, meningokokkia, lavantautia tai koleraa vastaan, soita puhelinajalla Matkailijoiden rokotusvastaanottoon.

Tarvittavan rokotussuojan voit tarkistaa Terveyskirjastosta, josta löytyy luettelo suositeltavista ja harkittavista rokotuksista eri maissa. Terveyskirjaston sivut*

Osaan rokotteista tarvitaan useita rokotuskertoja. Jos olet lähdössä ulkomaille, ota hyvissä ajoin yhteyttä terveysasemallesi tai matkailijoiden rokotusvastaanottoon, koska rokotuksia saa vain ajanvarauksella.

Jos tarvitset todistuksen tehdystä tuberkuliinitestistä esimerkiksi vaihto-opiskelupaikkaa varten, varaa aika lääkärille oman asuinalueesi terveysasemalle. Tuberkuliinitestit tehdään Keski-Suomen keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalla, jonne tarvitaan lääkärin lähete. Terveysasemien yhteystiedot

Rokotusmaksut

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet ja kansainvälinen rokotuskortti ovat maksullisia. Lääkärikäynnistä veloitetaan normaali terveyskeskusmaksu. Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnistä ei peritä maksua. Terveyspalvelujen maksut

Rokotusvastaanoton yhteystiedot

Vastaanotto on avoinna vain ajanvarauksella. Puhelinajat maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 9.30–11 puh. 014 266 1646.
Osoite: Kyllön terveysaseman neuvola, Keskussairaalantie 20, 2. krs, 40620 Jyväskylä.

Lisätietoa matkustaville (David Livingstone -seura)*

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje