Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Terveystarkastukset

Näiltä sivuilta löydät lisätietoa terveystarkastuksista ja -seulonnoista.

Kutsunnanalaisten ennakkoterveystarkastus

Kutsunnanalaiset saavat sotilaspiiristä kirjeen, jossa ohjataan varaamaan aikaa ennen syksyn kutsuntatilaisuutta tapahtuvaan terveystarkastukseen. Opiskelijoiden tulee varata aika oman oppilaitoksen opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajalta. Kutsunnanalaiset, jotka eivät opiskele tai opiskelevat toisella paikkakunnalla, varaavat itse ajan sairaanhoitajan vastaanotolle oman asuinalueensa terveysasemalta. Ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat käyvät tarkastuksessa oman kotipaikkakuntansa terveysasemalla.

Tarkastusta varten Puolustusvoimilta saadussa ohjeistuksessa olevia aikamääriä tulee noudattaa. Kutsuntaikäisten terveystarkastukset pyritään pääosin tekemään toukokuun loppuun mennessä. Ajanvaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ruuhkien ja jonotilanteen välttämiseksi.

Tarkastus sisältää käynnin terveyden/sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Hoitajan vastaanotolla keskustellaan elämäntilanteesta, elintavoista ja tehdään muutamia perustutkimuksia (pituus, paino, verenpaine, näkö, värinäkö). Lääkärin vastaanotolla keskustellaan tutkittavan terveydentilan kannalta tärkeistä asioista ja tämän perusteella lääkäri antaa palveluskelpoisuussuosituksen.

Palaa luetteloon >>

Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset

Omaishoitajan on mahdollista päästä hyvinvointi- ja terveystarkastukseen sairaanhoitajan vastaanotolle. Omaishoidon palveluohjaaja tiedottaa hyvinvointi- ja terveystarkastusmahdollisuudesta kirjeitse jokaiselle omaishoitajalle.

Hyvinvointi- ja terveystarkastukseen kuuluu ennen vastaanottoa esitäytettävä kyselylomake, verikokeet ja 4 vuorokauden verenpaineseuranta.

Sairaanhoitajan vastaanotolla on omaishoitajan työn tukemisen lisäksi tarkoitus tunnistaa kansansairauksia ja elintapaohjauksella vaikuttaa niiden ennaltaehkäisyyn. Vastaanotolla tapahtuu myös havaittujen sairauksien hoidon aloitus ja saat palveluohjausta sinulle tarkoituksenmukaisista palveluista. Ohjautuessasi muiden palveluiden piiriin, peritään niiden käytöstä voimassa olevat asiakasmaksut.

Aika varataan oman asuinalueen terveysasemalta. Käynti sairaanhoitajan vastaanotolla on maksuton.

Palaa luetteloon >>

Pakolaisten terveystarkastukset

Terveysasemilla suoritetaan kiintiöpakolaisille ja paluumuuttajille suunnattuja terveystarkastuksia.

Maahanmuuttajapalveluiden työntekijältä jokainen pakolainen ja paluumuuttaja saa esitietolomakkeen, jossa kerrotaan terveystarkastuksesta. Terveystarkastukseen kuuluu verikokeiden, ulostenäytteen ja keuhkojen röntgenkuvan lisäksi esitäytettävä terveydentilan perustietolomake. Terveystarkastusta varten asioidaan sekä sairaanhoitajan että lääkärin vastaanotolla.

Sairaanhoitajan vastaanotolla esitellään terveydenhuoltopalveluja, kerrotaan oman terveysaseman palveluista ja hoitotakuusta. Tämän lisäksi keskustellen käydään läpi henkilön sosiaalista taustaa, oleskelualueita ja olosuhteita ennen muuttoa, ammattia, luku- ja kirjoitustaitoa, altistuksia mahdollisille tarttuville taudeille ja rokotusten tarvetta.

Lääkärin vastaanotolla keskustellaan tutkittavan terveydentilan kannalta tärkeistä asioista ja kartoitetaan mahdollisten pitkäaikaissairauksien hoitoa.

Käynti sairaanhoitajan vastaanotolla on maksuton, lääkärin vastaanotolla käynnistä peritään normaali asiakasmaksu.

Palaa luetteloon >>

Perhehoitajien terveystarkastukset (Perhehoitolaki 10§ 6a ja 15a§)

Perhehoitajien on mahdollista hakeutua terveystarkastukseen omalle terveysasemalle silloin, kun arvelee terveydellisten seikkojen olevan työssä jaksamisen esteenä tai oma terveydentila muutoin askarruttaa.

Sairaanhoitajan vastaanotolla tehtävä tarkastus antaa tietoa tämänhetkisestä terveydentilasta. Terveystarkastus on osa hyvinvointia tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Terveystarkastukseen kuuluu verikokeiden lisäksi esitäytettävä kyselylomake, jonka avulla vastaanotolla pureudutaan mieltä askarruttaviin asioihin ja autetaan ennaltaehkäisemään terveysriskejä.

Vastaanotolla annetaan kirjallinen terveystarkastuspalaute ja terveydentilan hoitamiseksi tehty jatkosuunnitelma.

Aika varataan oman asuinalueen terveysasemalta. Käynti sairaanhoitajan vastaanotolla on maksuton.

Palaa luetteloon >>

Työttömien terveystarkastukset

Työttömäksi jääneillä tai toistuvasti lyhytaikaisissa työsuhteissa olevilla on mahdollista hakeutua terveystarkastukseen omalle terveysasemalle silloin, kun arvelee terveydellisten seikkojen olevan työllistymisen tai uudelleenkouluttautumisen esteenä tai oma terveydentila muutoin askarruttaa.

Sairaanhoitajan vastaanotolla tehtävä tarkastus antaa tietoa tämänhetkisestä terveydentilasta.

Terveystarkastukseen kuuluu verikokeiden lisäksi esitäytettävä kyselylomake, jonka avulla vastaanotolla pureudutaan mieltä askarruttaviin asioihin ja autetaan ennaltaehkäisemään terveysriskejä. Hoitaja voi tarvittaessa antaa muutaman käytännönläheisen vinkin mahdollisen terveyteen liittyvän ongelman hoitamiseen.

Vastaanotolla annetaan kirjallinen terveystarkastuspalaute ja terveydentilan hoitamiseksi tehty jatkosuunnitelma.

Aika varataan oman asuinalueen terveysasemalta. Käynti sairaanhoitajan vastaanotolla on maksuton.

Palaa luetteloon >>

Terveystodistukset

Nuorison terveystodistus

Todistus kirjoitetaan kouluterveydenhuollossa 15 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille jyväskyläläisille lääkärintarkastuksen yhteydessä. Todistus on voimassa viisi vuotta tarkastuspäivästä lähtien, ellei lääkäri ole määritellyt lyhyempää aikaa. Todistus kirjoitetaan ammatillista koulutusta, ajo- ja mopokortin suorittamista sekä kutsuntoja ja työelämää varten terveydentilan todistamiseksi. Opiskeluterveydenhuollossa todistus kirjoitetaan vain kutsuntaterveystarkastuksen yhteydessä. Todistus on maksuton.

Muut lääkärin vastaanotolla kirjoitettavat terveystodistukset

Lääkärin vastaanotolla voidaan tutkia terveydentila ja kirjoittaa siitä todistus mm. työpaikkaa, opiskelua, ajokorttia tms. varten. Terveystodistusta varten aikaa ei anneta kiireellisinä. Todistus on maksullinen, lisäksi lääkärin vastaanottomaksu. Lisätietoa maksuista löydät tämän linkin kautta.

Palaa luetteloon >>

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje