Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Terveyspalvelut » Uutiset » Hankasalmi ja Uurainen haluavat kokeilla terveyspalveluiden valinnanvapautta yhdessä Jyväskylän kanssa

Hankasalmi ja Uurainen haluavat kokeilla terveyspalveluiden valinnanvapautta yhdessä Jyväskylän kanssa

Keski-Suomessa kolme kuntaa valmistelee yhdessä hakemusta lisärahoituksen saamiseksi terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilun laajentamiseen. Hankasalmen ja Uuraisten päättäjät ovat sitoutuneet laajennukseen, jota hallinnoisi Jyväskylän kaupunki. Jyväskylän alueella laajennus koskee Kyllön, Palokan ja Vaajakosken alueita. Kunnat haluavat kehittää oman alueensa terveyspalveluja mahdollisimman kilpailukykyisiksi tulevaa sote-uudistusta ennakoiden.

Terveysasemien henkilöstö on tärkeässä asemassa, kun palveluja hiotaan entistä tarkemmin kuntalaisten tarpeita vastaaviksi. Kokeilu edellyttää myös tiivistä yhteistyötä terveysaseman ja kunnan sosiaalipalveluiden välillä.
– Kuten jo nyt Jyväskylän kokeilussa, myös mahdollisen laajemman kokeilun aikana seuraamme tiiviisti asiakkaiden valintoja ja niiden syitä, palveluiden käyttöä ja asiakastyytyväisyyttä, kertoo valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen.

Jyväskylässä muiden yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (Jyte) kuntien innokkuus lähteä kokeiluun otettiin ilolla vastaan.
– Jyväskylän kokeilusta on viety aktiivisesti palautetta tulevan valinnanvapauslain valmisteluun. Jyväskylän kokeilu on saanut valtakunnallisesti kiitosta ja hiljalleen myös uusia palveluntuottajia on saatu kokeiluun mukaan. Jos kokeilun laajentamiseen saadaan rahoitus, nähdään myös se, syntyykö haja-asutusalueille terveyspalvelujen yrittäjyyttä. On mielenkiintoista nähdä, miten kuntien asukkaat toimivat, jos he voivat valita myös muita palveluntuottajia. Tämä on merkittävä tieto myös valtakunnallisesti, korostaa maakunnan palvelutuotannon suunnitteluvastaava Kati Kallimo.

Jyväskylän kaupungin valinnanvapauskokeilu alkoi helmikuussa. Palvelukokonaisuuteen kuuluvat avosairaanhoidon lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot sekä sosiaaliohjaajan ohjaus- ja neuvontapalvelut.

Rahoitusta haettava lokakuun loppuun mennessä

Hallituksen kärkihankkeisiin sisältyviä valinnanvapauskokeiluita laajennetaan nykylainsäädäntöön pohjautuen. Yksityisille palveluntuottajille maksetaan nykyisiin kustannuksiin, väestön ikärakenteeseen ja palveluiden käyttöön perustuva asiakaskohtainen korvaus. Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) voi hakea kokeilun laajentamista koskevaa rahoitusta lokakuun loppuun mennessä. Jyväskylän perusturvalautakunta päättää hakemisesta kokouksessaan 26.10.2017.

Ministeriön kokeiluihin osoittaman rahoituksen myötä kokeiluun osallistuminen ei kasvata kuntien menoja valinnanvapauspalvelujen osalta.

Lisätietoja:
Tiina Koponen, palvelujohtaja, Hankasalmen kunta, p. 014 267 1224, etunimi.sukunimi(at)hankasalmi.fi
Jouko Nykänen, peruspalvelujohtaja, Uuraisten kunta, p. 014 267 2640, etunimi.sukunimi(at)uurainen.fi
Kati Kallimo, toimialajohtaja, maakunnan palvelutuotannon suunnitteluvastaava, Jyväskylän kaupunki, p. 050 442 2302, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Riitta Pylvänen, valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö, Jyväskylän kaupunki, p. 050 590 1525, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi

13.10.2017Elina Gråsten

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Tutustu ODA-hankkeeseen

Avoimia työpaikkoja sosiaali- ja terveyspalveluissa


Terveydenhoitosivustoja:
Terveyskirjasto*

Terveydenhuollon organisaatioita:
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri*
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos*

Työterveyshuoltoja:
Työterveys Aalto

Hoitotakuun toteutuminen:
Jyväskylän kaupungin avoterveydenhuollon yksiköissä

Koululainen, haluatko tutustua terveydenhuollon palveluihin TET-jaksollasi?
Täytä hakemuslomake »

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje