Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Usein kysyttyä valinnanvapauskokeilusta

Mitä valittava palvelukokonaisuus koskee?

Valittava palvelu eli niin sanottu palvelupaketti sisältää kiireellisen ja ei-kiireellisen lääkäri- ja hoitajavastaanoton palvelut sekä sosiaaliohjauksen ja -neuvonnan palvelut. Lisäksi pakettiin kuuluvat lääkäri- tai hoitajakäynnin vaatimat laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon, hoitotarvikejakelun, fysioterapian, päihdehoitajan, depressiohoitajan, diabeteshoitajan ja reumahoitajan vastaanottopalvelut sekä muut erikoisvastaanottopalvelut pysyvät ennallaan osoitteen mukaisen terveysasemasi käytäntöjen mukaisesti.

Valinnanvapaus ei koske palveluasumisen eikä säännöllisen kotihoidon asiakkaita, joille kunta tarjoaa lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut sekä mahdollisen sosiaaliohjauksen. Samoin valinnanvapauden piiriin eivät kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Miten toimitaan, jos tarvitsen palvelupaketin ulkopuolisia palveluita kuten fysioterapiaa?

Jos valitset yksityisen palveluntuottajan palveluidesi tuottajaksi, he tarjoavat sinulle edellä mainitut palvelut. Jos kuitenkin tarvitset palvelupaketin ulkopuolisia palveluita, kuten esimerkiksi erikoisääkärin palveluita tai fysioterapapeutin palveluita sinulla on kaksi vaihtoehtoa. 1) Voit ostaa palvelun omalla rahallasi yksityiseltä palveluntuottajaltasi tai 2) sinut ohjataan palveluntuottajalta Jyten terveysasemallesi saamaan kyseisiä palveluita. Kaupungin terveysasemat varmistavat koko kokeilun ajan, että tarvittavat palvelut ovat saatavillasi.

Kuuluuko hammaslääkäripalvelut mukaan kokeiluun?

Eivät kuulu. Kokeilu koskee ainoastaan edellä mainittuja avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen palveluita.

Mitä sosiaaliohjaus terveysasemalla tarkoittaa?

Terveyspalveluissa sosiaaliohjaajan tavoitteena on parantaa asiakkaiden avunsaantia sekä helpottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyötä yhteisten asiakkaiden kanssa. Sosiaaliohjaajan voit selvittää nykyistä elämäntilannettasi ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja helpottaa arkeasi. Sosiaaliohjaaja ei välttämättä tee päätöksiä puolestasi, vaan ohjaa oikean ammattilaisen luokse. Mahdollisia syitä tapaamisajalle voivat olla esimerkiksi:

  • Talousongelmat ja etuuksien hakeminen: Mitä etuuksia voin saada? Miten niitä haetaan? Miten tulen toimeen tuloillani? Mitä palveluita talousongelmaisille on?
  • Asumisen liittyvät asiat: Mitä teen, jos en selviä vuokrasta? Entä jos en enää pärjää yksin? Mistä ja miten saisin uuden asunnon?
  • Työhön ja opiskeluun liittyvät asiat: Mitä haluaisin opiskella? Miten haluamalleni alalle haetaan? Mitä työtä haluaisin tehdä? Millaisia palveluita työnhauntueksi on?
  • Ihmissuhdeongelmat ja vapaa-ajanvietto: Mitä voisin harrastaa? Mistä löytäisin seuraa ja ystäviä? Mitä voin tehdä lähimmäiselleni, josta minulla on huoli? Entä jos lähimmäinen aiheuttaa harmia tai on vaarallinen?
  • Valitukset päätöksistä (Kela, kunnan palvelut)

Maksavatko palvelut minulle nykyistä enemmän?

Eivät maksa. Palvelupakettiin kuuluvista lääkäri- ja sairaanhoitajakäynneistä peritään samat asiakasmaksut sekä julkisella että kokeiluun kuuluvalla yksityisellä terveysasemalla. Jyväskylän kaupunki perii asiakasmaksut, jotta voimme varmistaa, ettet maksa vuosittain käynneistä ylimääräisiä maksuja. Esimerkiksi terveysaseman avosairaanhoidon lääkärikäynneistä peritään maksu 3 kertaa vuodessa. Jos käyntejä on enemmän, niistä ei peritä asiakasmaksua. Tästä syystä Jyväskylän kaupunki vastaa asiakasmaksujen seurannasta jokaisen asiakkaan osalta kuten nykyisinkin ja varmistaa, että palvelupaketin sisältämien palvelujen maksut pysyvät kaikilla jyväskyläläisillä samalla tasolla.

Ketkä saavat valita?

Valinnanvapausoikeus on kokeilun aikana kaikilla Hankasalmen, Huhtasuon, Keskustan, Kuokkalan, Kyllön, Palokan, Vaajakosken ja Uuraisten terveysasemien alueiden asukkailla. Poikkeuksia ovat:

  • Palveluasumisen ja säännöllisen kotihoidon asiakkaat, joille Jyväskylän kaupunki tarjoaa lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut sekä mahdollisen sosiaaliohjauksen tarjoaa myös kokeilun aikana.
  • Valinnanvapauden piiriin eivät kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Miten teen valinnan?

Voit tehdä valinnan kirjautumalla sähköiseen asiointipalveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Asiointipalvelun osoite on www.palse.fi/jyvaskyla*. Ohjelmassa on tarkat ohjeet valinnan tekemiseen. Vaihtoehtoisesti voit tehdä valinnan soittamalla tai käymällä omalla julkisella terveysasemallasi tai valitulla yksityisellä palveluntuottajalla.

Miten kauan valintani on voimassa?

Mikäli vaihdat julkiselta terveysasemalta yksityiselle terveysasemalle, vaihto on voimassa vähintään kuusi kuukautta. Kuuden kuukauden jälkeen voit halutessasi vaihtaa toiselle yksityiselle palveluntuottajalle tai takaisin julkiselle terveysasemalle. Mikäli et halua muuttaa valintaasi, se pysyy automaattisesti voimassa ja jatkat palveluntuottajan asiakkaana.

Mikäli kokeilun ulkopuolisen julkisen terveysaseman asukas haluaa vaihtaa julkiselta terveysasemalta toiselle (esimerkiksi Tikkakoskelta Palokan terveysasemalle), valinta on voimassa nykyisen terveydenhuoltolain mukaisesti vähintään vuoden.

Mitä teen, jos en halua vaihtaa omalta terveysasemaltani yksityiselle palveluntuottajalle?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos et tee valintaa, olet jatkossakin automaattisesti nykyisen terveysasemasi asiakas.

Miten toimin, jos olen matkoilla Suomessa, tulee tarve päästä lääkäriin ja olen Jyväskylässä valinnut yksityisen palveluntuottajan terveysaseman? Menenkö matkoilla yksityiselle lääkärille vai voinko käyttää paikallisen kunnan terveysasemaa?

Valinnanvapauskokeilussa mukana olevat terveysasemat, myös yksityiset, ovat julkisin varoin tuotettua terveyspalvelua ja siten rinnastettavissa omn kunnan terveysasemien palveluun. Jos olet muulla paikkakunnalla ja on tarve asioida lääkärillä, voit mennä paikalliselle terveysasemalle. Kyseinen terveysasema lähettää käynnistäsi laskun Jyväskylä yhteistoiminta-alueen terveyskeskukselle (Jyte).

Asun Hankasalmella ja kuljen lääkärin vastaanotolle valitsemalleni tuottajalle Jyväskylän keskustaan. Saanko Kelalta matkakorvauksen normaalisti?

Matka korvataan kotiosoitetta lähimmälle terveysasemalle eli tässä tapauksessa Hankasalmen terveysasemalle (Sairausvakuutuslaki 21.12.2004/1224, 4 luku Matkakustannusten korvaaminen).

Mistä saan lisätietoa kokeilusta?

Voit kysyä valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista palvelunumerosta 014 266 0133. Numeroon voit soittaa ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16. Palvelunumerossa valinnanvapauteen perehdytetyt hoitajat neuvovat ja auttavat kokeiluun liittyvissä kysymyksissä.

Anna palautetta valinnanvapauskokeilusta!

Linkki palautelomakkeeseen

Kuntalaiskysely Jyväskylässä, tulokset toukokuulta 2017

Tee valinta verkossa – tutustu ohjevideoon!

Anna palautetta valinnanvapauskokeilusta

Tiedotteet

(17.1.2018) Terveystalo mukaan palveluntuottajaksi Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeiluun

(12.1.2018) Ylimääräinen kuntalaistilaisuus valinnanvapauskokeilun palveluista Jyväskylässä

(11.1.2018) Terveystalo hakee mukaan Jyväskylän yhteistoiminta-alueen valinnanvapauskokeilun palveluntuottajaksi

(4.1.2018) Laajeneva valinnanvapauskokeilu käynnistyy Hankasalmella, Uuraisilla ja Jyväskylässä

(19.12.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilulle 2,4 miljoonan euron lisärahoitus: kokeilu laajenee lähes koko Jyväskylään sekä Hankasalmelle ja Uuraisille

(13.10.2017) Hankasalmi ja Uurainen haluavat kokeilla terveyspalvelujen valinnanvapautta yhdessä Jyväskylän kanssa

(13.10.2017) Synergiaetuja ja verkostoitumista – Jyväskylässä pilotoidaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluita

(22.9.2017) Pihlajalinna hyväksyttiin kolmanneksi palveluntuottajaksi Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun

(18.9.2017) Pihlajalinna jätti hakemuksen Jyväskylän valinnanvapauskokeilun palveluntuottajaksi

(28.8.2017) Jyväskyläläiset suosivat kaupungin omia terveysasemia: valinnanvapautta hyödyntänyt vain pieni osa asukkaista

(24.5.2017) Medics24 aloittaa Jyväskylän valinnanvapauskokeilun tuottajana

(19.5.2017 Jyväskylä-lehti) Sosiaaliohjaus laajeni terveysasemille (ks. lehden sivu 11)

(5.5.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun uusi tuottajahakemus

(20.3.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilussa lääkäripalvelujen saatavuus on tärkein vaihdon syy

(24.2.2017) Noin 500 jyväskyläläistä vaihtoi Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n asiakkaaksi ensimmäisen kokeiluviikon aikana

(20.2.2017) Valinnanvapauskokeilu käynnistyi tänään Jyväskylässä, tähän mennessä 174 jyväskyläläistä on vaihtanut palveluntuottajaansa

(20.2.2017) Valinnanvapauskokeilu käynnistyy asukkaiden osalta tänään Jyväskylässä - Valinnan mahdollistava verkkopalvelu on avattu

(15.2.2017) Valinnanvapauskokeilun kuntalaisilloissa kohdattiin yli 500 aiheesta kiinnostunutta jyväskyläläistä

(13.2.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilun kuntalaistilaisuudet käynnistyvät tänään Huhtasuon yhtenäiskoululla

(6.2.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta kerrotaan kolmessa kuntalaistilaisuudessa - Alueelliset infotilaisuudet pidetään 13.–15.2.

(3.2.2017) Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hakeutui mukaan Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun haun ensimmäisessä vaiheessa

(16.1.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilun neuvontanumero avautuu 16.1.2017

(11.1.2017) Perusturvalautakunta hyväksyi valinnanvapauskokeilun periaatteet ja tuottajille maksettavan kapitaatiokorvauksen

(27.10.2016) Jyväskylässä ensi vuonna alkava avoterveydenhuollon valinnanvapauskokeilu rajautuu avosairaanhoidon palveluihin – Kokeiluun mukaan Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien väestö

Sosiaali- ja terveysministeriö

Tiedote 11.4.2018: Lääkäriaikojen saatavuus ja terveysaseman sijainti tärkeimmät kriteerit*
Tiedote 18.5.2017: Asiakkaiden valinnanvapauden kokeilut ovat lähteneet hyvin liikkeelle*
Kokeilun sivut*
Tiedote kokeilun käynnistämisestä*

Sitra

Sitran kysely kuntalaisille, huhtikuu 2017
Hyvinvoinnista elinvoimaa -hanke
Sote-palveluiden rahoitus
Palvelupaketit
Tiedote valinnanvapaudesta

Jyväskylän kokeilu mediassa

Yle 13.9.2017: Jyväskylän terveydenhuollon valinnanvapauden kokeilu yllätti – vain harva vaihtoi pois parjatusta julkisesta*
Radio Kompassi 1.6.2017: Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun liitetyt uhkakuvat eivät ole käyneet todeksi*
Yle 26.5.2017: Etälääkärit mukaan Jyväskylän sote-kokeiluun
*
Keskisuomalainen 26.5.2016
*
YLE-uutiset Jyväskylä 27.5.2016*
Radio Kompassi 27.5.2016*
Radio Jyväskylä 23.5.2016*

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje